Maatschappelijk Verantwoorde Ketens

Maatschappelijk Verantwoorde Ketens

Intro

Misschien heb je wel eens gehoord van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Dat geeft aan dat een bedrijf in zijn werkzaamheden rekening houdt met de wereld om hem heen. Het gaat daarbij vaak om People, Planet & Profit, in het eerste thema van deze wiki wordt uitgelegd wat daarmee wordt bedoeld.

Alle bedrijven maken onderdeel uit van een keten. Bij een keten horen alle bedrijven die met één product te maken: bijv. de tomatenteler, het transportbedrijf en de supermarkt. In het thema "ketens" wordt dit duidelijk uitgelegd.

We spreken van maatschappelijk verantwoorde ketens (MVK) wanneer niet alleen één bedrijf, maar ook de bedrijven in de keten om hem heen waarde hechten aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het bedrijf kiest er dan voor om alleen zaken te doen met bedrijven die op dezelfde manier met 'people, planet & profit' omgaan.

 

 

Colofon

Het arrangement Maatschappelijk Verantwoorde Ketens is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteurs
Saskia Kamps Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2014-08-27 14:55:43
Licentie
CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

De Wiki Maatschappelijk Verantwoorde Ketens gaat het over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen binnen de keten. Het gaat daarmee dus verder dan alleen het eigen handelen van een bedrijf.

Leerlingen maken kennis met MVO, "People, planet, profit" en door een casus over cacao leren ze over certificering van duurzaamheid a.d.h.v. keurmerken op chocolade verpakkingen.

 

Alle losse onderdelen van deze wiki, maar ook de wiki als geheel mag worden gekopieerd, gebruikt en toegepast in het eigen lesmateriaal. Binnen Wikiwijs doe je dat heel gemakkelijk door deze wiki als arrangement aan je eigen arrangement toe te voegen. Je kunt dan de (volgorde van de) onderdelen aanpassen indien gewenst en zelf onderdelen toevoegen of verwijderen.

Heel veel succes!

 

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Leerniveau
MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding;
Leerinhoud en doelen
Natuur en groene ruimte; Handel en ondernemerschap; Voedsel, natuur en leefomgeving; Logistiek; Zorg, natuur en gezondheid; Verse voeding; Voeding en handel; Vervoerstechniek; Verwerking agrarische producten; Groen, grond en infra;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
0 uur en 50 minuten

Bronnen

Bron Type
MVK Academy
http://academymvk.nl/
Link
MVO Nederland
http://www.mvonederland.nl/inkoop-en-keten
Link
MVO Platform
http://mvoplatform.nl/wat-is-mvo/standpunt-ketenverantwoordelijkheid-def
Link
Rank a Brand
http://www.rankabrand.nl/
Link
Catalogus met keurmerken
http://www.keurmerk.nl/NL/Certificatie/Catalogus-van-keurmerken-voor-consumenten
Link
close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open