Opdracht: Spreken - Discussie en debat - hv12

Opdracht: Spreken - Discussie en debat - hv12

Intro

In deze spreekopdracht staan discussie en debat centraal.

Bekijk de video. Maak aantekeningen. De tips in de video zijn erg bruikbaar.

Colofon

Het arrangement Opdracht: Spreken - Discussie en debat - hv12 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2020-07-30 14:31:53
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze opdracht hoort bij het thema 'Vlieg er eens uit!' en is onderdeel van de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Nederlands voor hv12. Tijdens deze opdracht ontwikkel je vaardigheden die betrekking hebben op discussies en debatten. Je leert wat een discussie of debat inhoudt en hoe je sterke argumenten kunt bedenken om je mening te ondersteunen. Bovendien leer je waar je op moet letten bij het deelnemen aan een discussie of debat en hoe je je goed kunt voorbereiden. De eindopdracht omvat het voorbereiden van een debat over twee stellingen. Je kunt de gegeven stellingen gebruiken of stellingen van je docent krijgen. Voor elke stelling moet je zowel argumenten vóór als tegen bedenken en deze op een kladblaadje noteren. vervolgens ga je het debat uitvoeren. In het debat werk je samen met drie andere leerlingen, waarbij twee personen de rol van 'voorstander' op zich nemen en twee personen de rol van 'tegenstander' spelen. Jullie zullen elkaar van feedback voorzien op basis van de inhoud en elkaars houding. Zorg ervoor dat er één persoon fungeert als voorzitter om het debat in goede banen te leiden. Naast de eindopdracht is er ook een extra oefenopgave beschikbaar om je vaardigheden verder te ontwikkelen. Succes!
Leerniveau
VWO 2; HAVO 1; VWO 1; HAVO 2;
Leerinhoud en doelen
De beurt nemen en bijdragen aan de samenhang; Nederlands; Mondelinge taalvaardigheid; Begrippenlijst en taalverzorging; Luisteren; Spreken; Gesprekken voeren (Nederlands); Argumentatieve vaardigheden;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
argumenteren, arrangeerbaar, debatteren, discusseren, hv12, nederlands, spreken- discussie en debat, standpunten, stercollectie, vlieg er eens uit!

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

VO-content - Kennisbanken. (2018).

Nederlands Kennisbank hv12

https://maken.wikiwijs.nl/90574/Nederlands_Kennisbank_hv12

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open