Opdracht: Schrijven - Toon en publiek - hv12

Opdracht: Schrijven - Toon en publiek - hv12

Intro

In deze schrijfopdracht staan toon en publiek centraal.

In deze video wordt uitgelegd wat schrijfdoelen en tekstsoorten zijn.
Bekijk de video goed en maak aantekeningen. De tips die je hoort, kun je gebruiken tijdens de rest van deze opdracht.

 

Colofon

Het arrangement Opdracht: Schrijven - Toon en publiek - hv12 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2019-08-22 11:33:20
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze opdracht hoort bij het thema "Mijn stad" en is onderdeel van de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Nederlands voor hv12. In deze opdracht leer je de vier tekstdoelen te noemen, waarbij je bij elk tekstdoel twee passende tekstsoorten kunt noemen. Daarnaast leer je rekening te houden met drie factoren bij het schrijven van een tekst. Je leert ook waarom je voor volwassenen op een andere toon schrijft dan voor jongeren. Voor de eindopdracht heb je twee opties. In eindopdracht A ontwerp je drie anti-roken-posters. Elke poster richt zich op een andere doelgroep: jongeren, volwassenen en ouderen. Jullie maken een ontwerp voor elke groep en zorgen ervoor dat de tekst netjes is. Naast tekst moeten jullie ook nadenken over het ontwerp en de lay-out. Jullie kunnen informatie voor de posters op internet zoeken. In eindopdracht B bedenk je drie reclamespots voor een chocoladereep. Samen met een klasgenoot ben je tekstschrijver bij een reclamebureau en krijg je een opdracht van een chocoladefabriek. De fabrikanten hebben een nieuwe reep ontwikkeld in drie verschillende smaken en kleuren. Jullie moeten voor elke reep een korte reclamespot van 8 seconden bedenken voor de radio. Elke spot is gericht op een specifieke doelgroep: tieners, volwassen vrouwen en ouderen/bejaarden. Jullie schrijven de tekst en bedenken bijpassende muziek en/of geluidseffecten. Zorg ervoor dat de spot de juiste klanten aanspreekt en verdeel de taken indien nodig. Neem de spots op en laat ze ter beoordeling horen aan je docent. Veel succes!
Leerniveau
VWO 2; HAVO 1; VWO 1; HAVO 2;
Leerinhoud en doelen
Schrijven; Nederlands; Schrijfvaardigheid; Afstemming op publiek; Woordgebruik en woordenschat (Nederlands); Afstemming op doel;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, hv12, mijn stad, nederlands, schrijven, schrijven- toon en publiek, stercollectie, tekstdoelen, tekstsoorten, toon

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

VO-content - Kennisbanken. (2018).

Nederlands Kennisbank hv12

https://maken.wikiwijs.nl/90574/Nederlands_Kennisbank_hv12

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open