Opdracht: Spreken - Telefoneren - hv12

Opdracht: Spreken - Telefoneren - hv12

Intro

Telefoneren...of bellen zoals de meeste van ons het noemen, is iets wat iedereen kan en doet.
Maar op welke manier voer je nou een goed telefoongesprek?
Wat zeg je tegen iemand als je een zakelijk gesprek voert? Praat je dan op dezelfde manier als wanneer je een vriend of vriendin belt?

Daarover gaat deze opdracht.

 

 

 

Colofon

Het arrangement Opdracht: Spreken - Telefoneren - hv12 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2019-07-24 11:11:02
Licentie
CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze opdracht hoort bij het thema "Dichter bij dieren" en is onderdeel van de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Nederlands voor hv12. In deze opdracht leer je het verschil benoemen tussen een privégesprek en een zakelijk telefoongesprek. Daarnaast leer je hoe je een zakelijk telefoongesprek kunt voeren en de drie stappen van zo'n gesprek kunt benoemen. Verder leer je het "spelalfabet" gebruiken om namen te spellen tijdens een telefoongesprek. De eindopdracht van deze les biedt twee opties. Bij eindopdracht A maak je een toets, terwijl je bij eindopdracht B samen met een klasgenoot een zakelijk telefoongesprek opvoert. Jullie schrijven allebei de helft van een script voor het gesprek. Eén persoon speelt de rol van een docent die een excursie naar Parijs wil organiseren en belt naar een reisbureau. De ander speelt een medewerker van het reisbureau en moet de vragen beantwoorden en helpen bij het organiseren van de excursie. Wanneer je het gesprek hebt geoefend, kan je het uitschrijven en inleveren bij je docent. Ook zijn er extra oefenopgaven beschikbaar. Succes!
Leerniveau
VWO 2; HAVO 1; VWO 1; HAVO 2;
Leerinhoud en doelen
Nederlands; Mondelinge taalvaardigheid; Afstemming op doel; Gesprekken voeren (Nederlands); Afstemming op de gesprekspartner(s);
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, dialoog, dichter bij dieren, hv12, rollenspel, spelalfabet, spreken-telefoneren, stercollectie, telefoneren, zakelijk telefoongesprek

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Kennisbanken. (2018).

Nederlands Kennisbank hv12

https://maken.wikiwijs.nl/90574/Nederlands_Kennisbank_hv12

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open