Thema: Water - hv12

Thema: Water - hv12

Inleiding

In dit thema staat water centraal.
Deze onderwerpen komen aan bod:

  1. Waterkringloop
    Het functioneren van de waterkringloop.
    De invloed van de waterkringloop op de drinkwatervoorziening van de mens.
  2. Waterproblematiek
    Het natuurlijk aanbod van water.
    Verschillen in water gerelateerde problemen in en tussen gebieden.
  3. Nederland waterland
    Water in Nederland, water van Nederland. De bijzondere relatie tussen Nederland en het water.
  4. Water in de toekomst
    Duurzaam gebruik van water.
    Vraagstukken rond de beschikbaarheid en de prijs van water oplossen.

Colofon

Het arrangement Thema: Water - hv12 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2023-02-14 11:11:17
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Het thema 'Water' is ontwikkeld door auteurs en medewerkers van StudioVO.

Fair Use
In de Stercollecties van StudioVO wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use. Meer informatie: Fair use

Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de helpdesk VO-content.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor HAVO en VWO leerjaar 1. In het thema "Water" worden zeven verschillende onderwerpen besproken. Het eerste onderwerp, genaamd "Waterkringloop", beschrijft welke faseovergangen er zijn en hoe deze heten. Specifiek worden verdamping en condensatie genoemd. Vervolgens wordt de waterkringloop beschreven en wordt uitgelegd hoe water constant op reis is. Het volgende onderwerp, genaamd "Drinkwater", gaat over zoet en zout water en wanneer water geschikt is om te drinken. Er wordt uitgelegd hoe je van water drinkwater kunt maken, bijvoorbeeld door oppervlaktewater te zuiveren, en dat drinkwaterbedrijven dit doen. Daarna wordt aandacht besteed aan waterverbruik en waterschaarste, en de problemen die hierdoor ontstaan. Het onderwerp "Nederland waterland" bespreekt wat het NAP is en benadrukt dat Nederland, doordat een groot deel onder NAP ligt, een hoog overstromingsgevaar heeft. Nederland doet veel aan inpoldering om landbouwgrond te winnen die normaal gesproken onder water zou staan vanwege het NAP. Het onderwerp "Waternoodsramp 1953" beschrijft hoe er in 1953 een grote ramp plaatsvond in grote delen van Zeeland en Zuid-Holland, en hoe daarna het plan voor de Deltawerken werd bedacht. Vervolgens wordt uitgelegd hoe het IJsselmeer is ontstaan door de aanleg van de Afsluitdijk. Het onderwerp "Ruimte voor de rivier" beschrijft het overstromingsgevaar van de rivieren en hoe het project "Ruimte voor de rivier" dit risico kan verminderen. Methoden hiervoor zijn rivierbedverbreding, uiterwaardvergraving, waterberging, rivierverruiming, obstakelverwijdering, kribverlaging, dijkverlegging, dijkverbetering of een hoogwatergeul. Het onderwerp "Problemen met water" vertelt over Bangladesh en het grote overstromingsgevaar dat daar speelt. Ze hebben daar ook te maken gehad met giftig drinkwater als gevolg van vervuiling met arsenicum. Daarna worden de waterproblemen in Bangladesh vergeleken met die in Nederland. Het waterprobleem in het Midden-Oosten wordt besproken, waar ze te kampen hebben met een watertekort. In deze regio leidt het watertekort regelmatig tot conflicten. Als laatste wordt het project Zuid-Oost Antalonie besproken. Het laatste onderwerp, genaamd "Rijnreis", beschrijft de rivier de Rijn en de eigenschappen ervan. Vervolgens wordt besproken dat er drie soorten rivieren zijn: gletsjerrivieren, regenrivieren en gemengde rivieren. De waterkringloop wordt herhaald en er wordt uitgelegd welke rol zijrivieren spelen bij het afvoeren van water. De bovenloop, middenloop en benedenloop van een rivier worden besproken, evenals de grootte van het verhang en verval bij elk deel. Tot slot wordt uitgelegd dat bochten in een rivier meanderen worden genoemd.
Leerniveau
VWO 2; HAVO 1; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; HAVO 2;
Leerinhoud en doelen
Waterkringloop; Waterproblematiek; Water; Nederland waterland; Aardrijkskunde; Waterbeleid;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
17 uur en 30 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, drinkwater, hv123, rijn, ruimte voor de rivier, stercollectie, vwo123, waterkringloop, watertekort

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

VO-content - Kennisbanken. (2016).

Kennisbank Aardrijkskunde - hv123

https://maken.wikiwijs.nl/87198/Kennisbank_Aardrijkskunde___hv123

VO-content - Toetsen. (z.d.).

Thema Water toetsen

https://maken.wikiwijs.nl/141776/Thema_Water_toetsen

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open