Thema: Duurzaamheid - hv123

Thema: Duurzaamheid - hv123

Inleiding

Je gaat aan de slag met het thema 'Duurzaamheid'. Dit thema gaat over:

  • Heel veel mensen
    Je kijkt naar de groei van de wereldbevolking en de gevolgen daarvan op het milieu.
  • Economie en milieu
    De productie van goederen en diensten kan nadelige gevolgen hebben voor het milieu, zoals vervuiling van bodem, lucht, water en horizon.
  • Ecologische voetafdruk
    De ecologische voetafdruk vergelijkt de beschikbare ruimte met het verbruik. Je kunt ook je eigen voetafdruk berekenen, hoeveel ruimte je inneemt, hoe je leeft, over alles wat je consumeert of gebruikt, etc.
  • Broeikaseffect
    De stijging van de temperatuur door de toename van broeikasgassen wordt het (versterkt) broeikaseffect genoemd. Als de aarde verder opwarmt, stijgt het niveau van de zeespiegel en kunnen delen land onder water komen te liggen.
  • Duurzaamheid
    Voor de fabricage van producten heb je hulpbronnen nodig.
    Ter vervanging van fossiele brandstoffen worden zon, wind, water als duurzame energiebronnen ontwikkeld.
  • Haring in de Noordzee
    Om overbevissing tegen te gaan wordt een oplossing gezocht in duurzame visserij.
    Hier zijn echter wel regels aan verbonden.

 

Colofon

Het arrangement Thema: Duurzaamheid - hv123 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2023-10-17 15:04:14
Licentie
CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Het thema 'Duurzaamheid' is ontwikkeld door auteurs en medewerkers van StudioVO.

Fair Use
In de Stercollecties van StudioVO wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use. Meer informatie: Fair use

Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de helpdesk VO-content.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor HAVO en VWO leerjaar 2. In het thema "Burgerschap" worden zes verschillende onderwerpen besproken. Het eerste onderwerp, genaamd "Heel veel mensen", gaat dieper in op de groei van de wereldbevolking en de mogelijke problemen die dit met zich meebrengt op het gebied van milieuvraagstukken. Het benadrukt de impact van het grote aantal mensen op aarde en hoe dit de druk op natuurlijke hulpbronnen en het milieu vergroot. Het tweede onderwerp, genaamd "Economie en milieu", begint met een uitleg over verschillende soorten grondstoffen en hoe ze gewonnen worden uit diverse producten. Vervolgens wordt er ingegaan op de milieuvervuiling die kan ontstaan door het winnen van bepaalde grondstoffen. Als voorbeeld wordt de stad Linfen in China genoemd, waar sprake is van aanzienlijke luchtvervuiling. Daarna wordt ook watervervuiling besproken, inclusief aantasting en uitputting van waterbronnen. Het daaropvolgende onderwerp, genaamd "Voetafdruk", legt uit wat de ecologische voetafdruk inhoudt en hoe deze kan variëren in grootte. Er wordt ook de mogelijkheid geboden om je eigen ecologische voetafdruk te berekenen, zodat je inzicht krijgt in jouw persoonlijke impact op het milieu. Het vierde onderwerp, genaamd "Broeikaseffect", behandelt de basisprincipes van het broeikaseffect en hoe de opwarming van de aarde plaatsvindt. Er wordt uitgelegd waarom de stijging van de zeespiegel een gevolg is van klimaatverandering en hoe snel dit proces zich voltrekt. Het onderwerp "Duurzaamheid" legt eerst het begrip duurzaamheid uit, waarna er wordt ingegaan op duurzame hulpbronnen en duurzame energie. Vervolgens worden er praktische tips gegeven over hoe je zelf een duurzamer leven kunt leiden, rekening houdend met het milieu en toekomstige generaties. Het laatste onderwerp, genaamd "Haring in de Noordzee", begint met een uitleg over het voedselnetwerk in de Noordzee. Daarna wordt er ingegaan op de visserij en het belang van duurzame visserij om op de lange termijn nog steeds vis uit de Noordzee te kunnen consumeren, met minimale belasting van het milieu. Als consument kun je ook letten op duurzaam gevangen vis en er wordt uitgelegd hoe je dit kunt doen.
Leerniveau
VWO 2; HAVO 1; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; HAVO 2;
Leerinhoud en doelen
Natuurlijke hulpbronnen en bronnen van energie; Broeikaseffect; Milieugebruiksruimte als maatstaf voor duurzaamheid; Aardrijkskunde; Ecologische voetafdruk/draagkracht en natuur; Ecosystemen; Duurzaamheid;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
14 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, broeikaseffect, duurzaamheid, ecologische voetafdruk, hv123, klimaatverandering, mileu, stercollectie, vwo123

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Toetsen. (z.d.).

Thema Duurzaamheid/Milieu toetsen

https://maken.wikiwijs.nl/143638/Thema_Duurzaamheid_Milieu_toetsen

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open