Thema: Burgerschap - hv123

Thema: Burgerschap - hv123

Inleiding

Dit thema gaat over burgerschap en behandelt de volgende onderwerpen:

  1. Leefbaarheid
    Wat zorgt ervoor dat burgers prettig wonen in straat, wijk, dorp en stad?
     
  2. Multiculturele samenleving
    In Nederland wonen mensen uit (bijna) alle landen van de wereld.
    Deze mensen hebben stukjes van hun eigen cultuur meegenomen naar Nederland.
    Hoe leven mensen van verschillende culturen in Nederland samen?
     
  3. Wereldburgerschap
    Als inwoner van Nederland ben je burger van een gemeente, provincie, land en Europa.
    Maar je bent ook onderdeel van een (internationale) samenleving.
    Op welke manier zie je dat in jouw eigen omgeving terug?

Colofon

Het arrangement Thema: Burgerschap - hv123 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2023-10-11 15:52:16
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Het thema 'Burgerschap' is ontwikkeld door auteurs en medewerkers van StudioVO. Fair Use In de Stercollecties van StudioVO wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use. Meer informatie: Fair use Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de helpdesk VO-content.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor HAVO en VWO leerjaar 1. In het thema "Burgerschap" worden vijf verschillende onderwerpen besproken. Het eerste onderwerp, genaamd "Leefbaarheid", gaat dieper in op wat leefbaarheid precies inhoudt en hoe een enquête kan worden gebruikt om de leefbaarheid in een wijk te meten. Er wordt uitgelegd hoe buurtinitiatieven kunnen bijdragen aan meer verbinding binnen een gemeenschap, wat op zijn beurt leidt tot een hogere leefbaarheid. Het belang van buurtvoorzieningen voor een goede leefbaarheid wordt benadrukt. Bovendien wordt er toegelicht dat wanneer er een gebrek is aan dergelijke voorzieningen en de leefbaarheid van een stad of wijk daardoor sterk afneemt, dit kan leiden tot een leegloop van bewoners. Het tweede onderwerp, genaamd "Multicultureel", belicht het feit dat onze samenleving bestaat uit meer dan 200 verschillende nationaliteiten. Er wordt de mogelijkheid geboden om een virtuele wandeling te maken door het Willemskwartier in Nijmegen, waar men een blik kan werpen op deze multiculturele samenleving. Er wordt tevens ingegaan op de geschiedenis van het Willemskwartier en het probleem van segregatie binnen deze wijk. Het derde onderwerp, genaamd "Als huizen konden praten", legt het begrip suburbanisatie uit en geeft een voorbeeld van een aandachtswijk in Nederland, namelijk de Arnhemse wijk Klarendal. Er wordt uitgelegd hoe deze ontwikkeling heeft plaatsgevonden en welke problemen ermee gepaard gaan. Het daaropvolgende onderwerp, genaamd "Wereldplaats", beschrijft hoe Nederland een open economie heeft en producten uit de hele wereld importeert. Er wordt benadrukt dat Nederland afhankelijk is van internationale handel en dat dit invloed heeft op de economie, werkgelegenheid en welvaart van het land. Het laatste onderwerp, genaamd "Wereldburger", legt uit hoe landen elkaar proberen te helpen via ontwikkelingssamenwerking. Het begrip "trade not aid" wordt uitgelegd, waarbij de focus ligt op handel in plaats van hulpverlening. Er wordt ook aandacht besteed aan fair trade en wat dit precies inhoudt, met de nadruk op eerlijke handel en het stimuleren van duurzame ontwikkeling.
Leerniveau
VWO 2; HAVO 1; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; HAVO 2;
Leerinhoud en doelen
Multiculturele samenleving; Wereldburgerschap; Burgerschap; Aardrijkskunde; Leefbaarheid;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
14 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aandachtwijken, aardrijkskunde, arrangeerbaar, burgerschap, fair trade, hv123, leefbaarheid, multicultureel, stercollectie, vwo123

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

VO-content - Kennisbanken. (2016).

Kennisbank Aardrijkskunde - hv123

https://maken.wikiwijs.nl/87198/Kennisbank_Aardrijkskunde___hv123

VO-content - Toetsen. (z.d.).

Thema Burgerschap toetsen

https://maken.wikiwijs.nl/144671/Thema_Burgerschap_toetsen

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

Oefeningen en toetsen

Burgerschap D-toets

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

QTI

Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

Versie 2.1 (NL)

Versie 3.0 bèta

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open