Mini-workshop e-Didactiek

Mini-workshop e-Didactiek

In deze e-Didactiek workshop nodigen we je uit om één of meerdere opdrachten uit te proberen. De opdrachten zijn zodanig gekozen dat ze binnen een half tot een heel uur uit te proberen zijn. Iedereen die een webbrowser kan bedienen, een Word-document en/of een Powerpoint-presentatie kan maken, zou in staat moeten zijn om deze opdrachten uit te voeren.

We hebben zes opdrachten uitgekozen. De eerste vijf hebben we uitgebreid beschreven. Deze beschrijving vind je terug als je op de titel van de opdracht klikt. Hier volgt een korte beschrijving van de opdrachten, die in oplopende moeilijkheidsgraad zijn geplaatst:

  1. Een woordwolk maken
    In een woordwolk kun je een overzicht geven van een bepaald onderwerp: meningen, gerelateerde zaken, onderdelen, ... Een woordwolk is heel goed te gebruiken als praatpapier, om een samenvatting te maken of om een gestructureerd overzicht te geven. Je kunt de tools die worden gebruikt ook heel door leerlingen laten gebruiken als verwerking van de les!

     
  2. On-line quiz of enquête
    Als je leerlingen wilt bevragen over hun kennis of mening, dan is een on-line quiz of enquête daar prima voor te gebruiken. Ze zijn vaak eenvoudig in het gebruik, op meerdere devices te gebruiken en vragen weinig van de techniek. In deze opdracht maak je kennis met meerdere tooltjes die je hiervoor zou kunnen gebruiken.


     
  3. Overhoorprogramma's
    Een van de mogelijkheden die ICT je biedt is het maken van overhoringen en oefenprogramma's waarmee leerlingen de opgedane kennis kunnen toetsen of bepaalde leerstof kunnen automatiseren. Ook hier weer kun je leerlingen zelf of in groepjes oefeningen laten maken en in de les bespreken welke oefening het beste is.
  4. Een interactieve afbeelding maken
    Met de webapplicatie Thinglink kun je eenvoudig interactieve afbeeldingen maken. De afbeelding kun je voorzien van 'markers'. Als je met je muis zo'n marker selecteert krijg je uitleg in de vorm van een tekst, een foto, een video of een website. Je kunt er ook mee naar een website worden geleid waar meer uitleg staat beschreven. Ideaal voor aardrijkskunde, geschiedenis, biologie, techniek, verzorging, maar ook talen en wiskunde. Eigenlijk is je eigen fantasie de beperkende factor!
     
  5. QR-codes
    Met deze moderne variant van een streepjescode kun je verwijzingen maken websites, filmpjes, geluidsfragmenten die je op internet hebt opgeslagen, foto's, ... De toepassingen in het onderwijs zijn legio: een poster in je klas met de top10 van meest gestelde vragen, QR-code stickers in de werkschriften met uitleg, QR-codes bij de vitrinekast met werkstukken, ...
     
  6. Voer een eigen verzonnen opdracht uit
    Ben je geïnspireerd geraakt door de gegeven voorbeelden en wil je zelf iets uitproberen, ga uiteraard je gang! Let wel op de beschikbare tijd!

     

Colofon

Het arrangement Mini-workshop e-Didactiek is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteurs
Lex van den Nieuwenhuizen Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2015-03-15 15:16:03
Licentie
CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Bronnen

Bron Type
Meer over de achtergronden van QR-codes kun je hier vinden.
http://nl.wikipedia.org/wiki/QR-code
Link

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

De Kennismaatschap. (z.d.).

E-didactiek Enquêtes

https://maken.wikiwijs.nl/48009/E_didactiek_Enqu_tes

De Kennismaatschap. (z.d.).

E-didactiek Interactieve afbeeldingen

https://maken.wikiwijs.nl/48014/E_didactiek_Interactieve_afbeeldingen

De Kennismaatschap. (z.d.).

E-didactiek Leren en onthouden

https://maken.wikiwijs.nl/48015/E_didactiek_Leren_en_onthouden

De Kennismaatschap. (z.d.).

E-didactiek QR-codes

https://maken.wikiwijs.nl/47957/E_didactiek_QR_codes

De Kennismaatschap. (z.d.).

E-didactiek Woordwolken

https://maken.wikiwijs.nl/48005/E_didactiek_Woordwolken

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open