BPV Dier

BPV

Planning

BPV-planning 2020-2021

 

BPV-planning 2021-2022

 

 

 

 

Formulieren

Het BPV-voorstelformulier

 

Vanaf heden werken we bij Helicon met een digitaal BPV-voorstelformulier. Aan het begin van het schooljaar en tien weken vóór aanvang van je stage ontvang je op je schoolmail het digitale BPV-voorstelformulier. Hierop staan jouw leerling gegevens al ingevuld.  

Download dit formulier naar je laptop en sla het op.

 

Het formulier werkt als volgt:

  • Je neemt het formulier mee naar je bedrijf (dititaal op je laptop of uitgeprint op papier) en vult samen met je BPV-begeleider van het bedrijf de eerste en tweede pagina in. Denk eraan dat je ook de werkzaamheden, afspraken en je leerdoelen met je BPV-begeleider bespreek zodat dit voor iedereen helder is en je niet voor verassingen of teleurstellingen komt te staan. (tip: neem je opdrachten bundel mee en bespreek ook aan welke opdrachten je gaat werken.)

 

  • Op de tweede pagina staat een lijst met alle werkprocessen die horen bij jouw opleiding. Bespreek samen met je begeleider aan welke werkprocessen je gaat werken en geef dit aan op het formulier Dit kun je doen door ze te arceren. Houd er rekening mee dat je in het eerste leerjaar nog niet aan alle werkprocessen hoeft te werken, en aan het einde van je studie wel zoveel mogelijk werkprocessen aanbod moeten komen. Bespreek dit met je begeleider.

 

  • Zorg dat beide pagina's geheel digitaal ingevuld zijn. Sla het bestand op op je computer. Als je het formulier eerder afgedrukt hebt om het mee te nemen naar het bedrijf, moet je de gegevens dus even digitaal overnemen.

 

  • Stuur het BPV-voorstelformulier door naar administratie@helicon.nl. Vermeld in het onderwerp de naam van het document, je naam en je klas. Bijvoorbeeld: Bpv-voorstelformulier, Jan Janssen, DO41a.

 

  • Je BPV-voortstelformulier zal door de administratie worden verwerkt. De BPV-coördinator gaat beoordelen of het bedrijf waar jij stage wil lopen een passend bedrijf is. Als je bedrijf goedgekeurd wordt ontvang je binnen twee weken je POK (Praktijkovereenkomst). Als het bedrijf niet geschikt is ontvang je hierover bericht van de BPV-coördinator. Je zult dan opzoek moeten naar je ander bedrijf. Om te kans te verkleinen dat je bedrijf afgekeurd wordt, zorg je ervoor dat je voordat je bedrijven gaat benaderen je dit overlegt met je coach of je begeleidende docent.

 

De POK (Praktijkovereenkomst)

Zodra het je aanvraag helemaal goed gekeurd is ontvang je op je schoolmail je POK. Dit is het contract tussen jou, het bedrijf en de school. Deze MOET voor aanvrang van je stage ondertekend en terug gestuurd zijn, ander mag je niet beginnen met stage lopen!

 

Het formulier werkt als volgt:

  • Je ontvangt de POK digitaal op je mail.

 

  • Je print de POK twee keer uit. Één voor jezelf en één voor het bedrijf.

 

  • Je laat de POK's ondertekenen door het bedrijf, eventueel door je ouders/verzorgers en je ondertekend het zelf.

 

  • Je laat één POK achter op het bedrijf.

 

  • Je scant de POK in en slaat hem op op je laptop

 

  • Je stuurt de scan door naar administratie@helicon.nl. Vermeld in het onderwerp de naam van het document, je naam en je klas. Bijvoorbeeld: POK, Jan Janssen, DO41a.

 

Het BPV-beoordelingsformulier

 

Voor aanvang van je stage ontvang je het bpv-beoordelingsformulier. Dit formulier neem je mee naar je stage als je een voortgangsgesprek met je begeleider gaat voeren, als er een docent op stagebezoek komt en als je aan het einde van je stage een afsluitend eindgesprek met je stagebegeleider hebt.

 

Het formulier werkt als volgt:

  • Je neemt het formulier mee naar je stage. Zodra jij met je stage begeleider een voortgangsgesprek hebt kun je dit formulier al eens samen bekijken.

 

  • Ongeveer halverwegen je stage komt een docent bij je op stagebezoek. Jullie voeren samen met je stagebegeleider een stagevoortgangsgesprek en gedurende dit gesprek zal de tussenbeoordeling op het BPV-beoordelingsformulier worden ingevuld. Het is jouw verantwoordelijkheid om dit formulier mee te nemen naar je stage op deze dag!

 

  • Aan het einde van je stage plan jij zelf met je stagebegeleider een eindgesprek. Tijdens dit gesprek vullen jullie samen de eindbeoordeling in en ondertekenen deze. Het is jouw verantwoordelijkheid om dit gesprek te plannen, het formulier mee te nemen en te zorgen dat deze volledig ingevuld wordt.

 

  • Op de afgesproken datum neem je het BPV-beoordelingsformulier mee naar school en lever je deze in bij je coach.

 

Het BPV-urenformulier

 

Voor aanvang van je stage ontvang je op je schoolmail het BPV-urenformulier. Hierop ga je de uren die je op stage gemaakt hebt invullen en laten ondertekenen door je BPV-begeleider.

 

  • Je ontvangt het BPV-urenformulier op je schoolmail. Deze print je uit en neem je mee naar je stage.

 

  • Je vult iedere week in hoeveel uren je ieder dag gemaakt hebt en aan het einde van de week laat je deze uren middels een paraaf aftekenen door je BPV-begeleider.

 

  • Aan het einde van je stage laat je het gehele formulier ondertekenen door je bpv-begeleider.

 

  • Binnen één week na af loop van je stage scan je het formulier in en stuur je het door naar administratie@helicon.nl.  Vermeld in het onderwerp de naam van het document, je naam en je klas. Bijvoorbeeld: BPV-urenformulier, Jan Janssen, DO41a.

 

BPV procedure

Vóór aanvang BPV

Zoeken BPV bedrijf en eerste contact  

1. Je gaat je BPV voorbereiden tijdens de BPV voorbereidingslessen of tijdens coachuren.

2. Je zoekt naar een geschikt erkend bedrijf op www.stagemarkt.nl of https://stagedocenten.s-bb.nl/
  Zie ook 'op zoek naar BPV leerbedrijf'.

3. Je gaat zoeken naar een bedrijf dat erkend is voor jou opleiding.

   De volgende crebo-nummers zul je in de zoek criteria mee moeten nemen:

   Niveau 2: 25580

   Niveau 3: 25579

   Niveau 4: 25576

   Paravet: 25577

4. Als je een aantal potentiele bedrijven hebt gevonden, ga je deze bespreken met je coach om te controleren of dit geschikte bedrijven zijn.

5. Zodra je weet of het geschikte bedrijven zijn. neem je contact op met het bedrijf en regelt een kennismakingsgesprek.

6. Je bereidt je goed voor en gaat op kennismakingsgesprek. Om een goed beeld te krijgen van de BPV, raden we aan om een dag(deel) mee te lopen op het bedrijf.

 

BPV-voorstelformulier

1. Je neemt het BPV-voorstelformulier mee naar het bedrijf en vult het samen met je praktijkopleider pagina 1 en 2 in;

2. Mail het BPV-voorstelformulier uiterlijk 4 weken vóór aanvang van de BPV naar administratie@helicon.nl. Vermeld in het onderwerp de naam van het document, je naam en je klas. Bijvoorbeeld: Bpv-voorstelformulier, Jan Janssen, DO41a;

Het is NIET toegestaan een voorstelformulier te mailen, zonder dat je bij een bedrijf bent geweest.

3. Minimaal 2 werkweken vóór aanvang van de BPV ontvang je de POK per mail (mits wij deze op tijd hebben ontvangen);

4. Print de POK in 2-voud (één voor het bedrijf en één voor jezelf);

5. Laat de POK’s door het BPV bedrijf ondertekenen. Zet ook zelf je handtekening en indien je nog geen 18 jaar bent, is een handtekening van een ouder/ verzorger nodig;

6. Scan de POK in en mail deze vóór aanvang van de BPV naar administratie@helicon.nl. Vermeld in het onderwerp de naam van het document, je naam en je klas. Bijvoorbeeld: POK, Jan Janssen, DO41a;

Als je POK niet voor aanvang van je stage door school is ontvangen, kun je niet beginnen met stage lopen!

 

Tijdens de BPV:

- ... werk je aan je leerdoelen en BPV-opdrachten.

- ... houd je wekelijks samen met je BPV-begeleider je urenoverzicht bij.

- ... wordt je één keer bezocht door je coach of bezoekend docent. Hierbij wordt de tussenbeoordeling op het BPV-formulier ingevuld en ondertekend door je begeleider. Zorg dus dat je het formulier bij hebt alsf op je stage aanwezig is.

- ... bespreek je eventuele problemen met je BPV-begeleider, de bezoekende docent, je coach of de BPV-coördinator.

- ... beëindig  je nooit zonder overleg een BPV.


Afronding BPV

Op de laatste dag van je BPV…

- … laat je de eindbeoordeling op het bpv-beoordelingsformulier invullen en bespreekt dit samen met de BPV-begeleider;

* … laat je het complete bpv-urenformulier ondertekenen;

* … maak je een kopie/scan van het volledig ingevulde bpv-beoordelingsformulier voor in je portfolio;

Je levert het bpv-beoordelingsformulier en de BPV-opdrachten (op de afgesproken datum) in bij je coach.


Afspraken

  • De coach houdt bij of je je BPV-formulier, POK en BPV-verslag volgens de afgesproken data inlevert. Doe je dit niet, dan zijn de volgende consequenties van toepassing:
  • BPV-voorstelformulier voorafgaande de stage te laat: Lever je het BPV-voorstelformulier te laat in, dan ontvang je je POK later en is de kans groot dat je BPV niet op tijd kan starten. Houd er rekening mee dat de verwerking van je POK in drukke perioden 2 werkweken kan duren. Zonder POK GÉÉN bpv.
  • POK te laat: Indien je de POK niet vóór aanvang van de BPV bij de administratie ingeleverd hebt, tellen de gelopen dagen tot dan toe niet mee. BPV-dagen gaan pas tellen na het inleveren van je POK. Gemiste dagen haal je in je eigen tijd in (avonden/ weekenden/ vakanties).
  • BPV-formulieren en/ of BPV-opdracht na afloop van de stage te laat (zonder geldige reden): Dit betekent een 1 voor je opdrachten en deze moet je op nieuwe afgesproken datum (met coach) herkansen. Let op! als je dan nog onvoldoende scoort voor een opdracht, heb je de BPV niet behaald. Alle BPV's moeten verplicht voldoende zijn afgerond om over te mogen naar het volgende schooljaar.

Afspraken eerstejaars (D21, D31 en D41)

  • Voor je BPV ga je opzoek naar verschillende bedrijven.
  • In het eerste leerjaar is het niet toegestaan om je BPV bij een dierenspeciaalzaak uit te voeren. De nadruk bij je BPV in het eerste jaar ligt namelijk bij het verzorgen van de dieren en nog niet bij de commerciële kant.
  • Het is nog niet toegestaan om je BPV bij een dierenartspraktijk uit te voeren.

     

BPV-opdrachten

Tijdens je BPV ga je aan de slag met BPV-opdrachten. De opdrachten verschillen per niveau en leerjaar en zijn hieronder weergegeven:

 

BPV-opdracht leerjaar 1:

(deze komen later deze periode online te staan)

 

 

Internationale BPV

Vacatures BPV-bedrijven

BPV-vacatures:

BPV voorbereiding

Introductie BPV

Resultaat

Je hebt de uitleg gevolgd over de BPV en weet welke informatie je waar in wikiwijs terug kan vinden. Ook ben je op de hoogte van de BPV-gids.

Uitleg/ opdracht

  • Volg de uitleg over wikiwijs-BPV
  • Ga zelf opzoek of je de volgende onderdelen (voor jouw niveau en leerjaar) kan vinden:
    - BPV-planning
    - BPV-opdrachten
    - BPV-gids
    - BPV-voorstelformulier
  • Je coach nodigt de BPV-coördinator uit in de klas

Resultaat

(alleen D2.1, D3.1 en D4.1)

Je coach nodigt de BPV-coordinator uit in de klas. Hij of zij stelt zich voor en bespreekt de belangrijkste punten van BPV. Denk hierbij aan formulierenstroom, afronding BPV.

 

 

Op zoek naar BPV bedrijf

Resultaat

Je weet aan welke eisen een BPV bedrijf moet voldoen en hoe je op zoek kan gaan naar een geschikt bedrijf.

Uitleg/ opdracht

Eisen vanuit school

Je hebt uitgezocht aan welke competenties en werkprocessen je tijdens de BPV wilt werken. Nu is het tijd om op zoek te gaan naar jouw ideale stageplaats, die ook nog aan de volgende eisen van school voldoet:

  • Erkend bij stagemarkt.nl
  • Je kan er dieren verzorgen
  • Er kan aan het minimaal aantal BPV-uren worden voldaan
  • De BPV-opdrachten kunnen er worden uitgewerkt
  • Het is GEEN dierenartspraktijk

Het bedrijf moet erkend zijn en het grootste gedeelte van je taak bestaat uit het verzorgen van dieren. Een dierenspeciaalzaak valt daarom bijvoorbeeld vaak al af, omdat het verzorgen van de dieren daar meestal slechts een klein gedeelte van je taak is. Verder moet je aan de minimale BPV uren kunnen voldoen in de afgesproken BPV-periode en moet het mogelijk zijn je BPV-opdrachten uit te kunnen voeren. Je bent hier zelf verantwoordelijk voor en het kan dus niet zijn dat je achteraf aangeeft dat je de opdrachten niet uit hebt kunnen voeren.

Tot slot is het niet toegestaan om bij een dierenartspraktijk stage te lopen. Dit is pas vanaf het tweede leerjaar, paraveterinair toegestaan.

Opdracht stagemarkt

Via de website van stagemarkt is het mogelijk te zoeken naar gecertificeerde BPV-bedrijven.

  • Neem het bestand "handleiding stagemarkt" door. (wordt nog aangepast deze week)
  • Ga nu zelf naar https://stagedocenten.s-bb.nl 
  • Ga nu op zoek naar jouw top 5 van BPV-bedrijven. Noteer de naam, het ID nummer en het type bedrijf en geef aan waarom jij hier graag stage zou willen lopen. Je volgt daarbij de stappen uit de handleiding.

    Naam opleiding/ beroep en crebonummer voor de verschillende niveau's:
  • Niveau 2: medewerker dierverzorger heeft crebonummer 25448
  • Niveau 3: vakbekwaam medewerker dierverzorger heeft crebonummer 25541
  • Niveau 4: bedrijfsleider dierverzorging heeft crebonummer 25539
  • Niveau 4: dierenartsassistent paraveterinair heeft crebonummer 25540

Contact leggen bedrijf

Resultaat

Je hebt contact gehad met het bedrijf door middel van een telefoon, brief of mail. Je bent klaar voor je kennismakingsgesprek.
 

Uitleg/ opdracht

Een brief, mail of telefoongesprek is voor een bedrijf vaak de eerste indruk. Sommige bedrijven krijgen wekelijks tientallen aanvragen. Het is van belang dit zorgvuldig aan te pakken om er voor te zorgen dat ze juist jou uitnodigen voor een gesprek.

Je maakt een mail of brief. Bij het vak Nederlands komt dit ook aan de orde. Let op de opbouw van je brief zoals deze daar aan de orde komt. Let ook op spelling, gebruik geen sms-taal en gebruik nooit het woord MOET. Ook niet in je mail, houd het zakenlijk.

Deze punten zouden aanbod kunnen komen:

  • Wie ben je

  • Welke opleiding volg je

  • In welk niveau en klas zit je

  • Waarom benader je juist dit bedrijf

  • Welke periode wil je in aanmerking komen voor BPV

  • Welke dagen is de BPV
     

Wanneer je al wat ervaring hebt in de dierverzorging zou dit een aangename toevoeging kunnen zijn. CV.

Check
Deze brief laat je lezen door je docent.

Kennismakingsgesprek

Resultaat

Je bent uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek of ook wel sollicitatiegesprek genoemd. Het is belangrijk dat je je goed hebt voorbereid voordat je op het bedrijf aankomt. Na deze opdracht weet je wat je mee moet nemen naar het bedrijf, maar weet je ook hoe je je zelf kunt presenteren tijdens een gesprek.

 

Uitleg/opdracht

Opdracht 1. (groepjes van 3)

Maak twee lijstjes. Op lijst 1 staan punten die je kunt vragen tijdens je eerste gesprek. Op lijst 2 staan dingen die je meeneemt naar het eerste gesprek.

Bespreek met de klas wat er gevonden is.


Opdracht 2. (groepjes)

Je gaat met je groepje een klein toneelstukje op voeren. Het thema is: HET FOUTE GESPREK.

Tijdens dit toneelstukje ga je zoveel mogelijk punten laten zien hoe een bedrijf een verkeerde indruk kan krijgen van jou als stagiair tijdens het kennismakingsgesprek. Het gaat hier niet alleen om dingen die gezegd worden, maar ook om houdingsaspecten en je gehele voorkomen.

Bedenk met de groep welke punten je allemaal kunt laten zien.

Je krijgt 5 minuten om het stukje uit te voeren. Tijdens de uitvoering gaat de klas bekijken welke punten bedoeld worden.

Bespreek deze les na met de docent.

 

Voorbereiding op je eigen gesprek
Maak voor je zelf een lijst met punten die jij wil vragen op jouw eerste gesprek.
Maak voor je zelf een lijst met zaken die je mee wil nemen.

BPV procedure

Zie wikiwijs BPV --> BPV procedure

Uitleg formulieren

Zie wikiwijs BPV --> formulieren

Verdiepen in het bedrijf

Resultaat

Je hebt een bedrijf gevonden en mag aan de slag. Het is fijn als je je verdiept in het bedrijf en de dieren.

 

Uitleg/opdracht

Door je te verdiepen in het bedrijf en zijn dieren weet je al meer over de activiteiten van het bedrijf en welke dieren ze hebben. Hierdoor heb je een voorsprong op andere stagiaires. Maar nog belangrijker: je toont interesse in het bedrijf en je hebt al enige kennis.
 
Opdracht 1.
Tijdens de BPV maak je opdrachten uit de BPV-bundel. Deze opdrachten zullen nog verder met je besproken worden.
  • Ga al eens kijken naar de opdracht: algemene gegevens van het bedrijf.
  • Probeer zelf de nodige informatie op te zoeken.
  • Punten waar je niet uitkomt, noteer je als vraag voor tijdens je BPV.
  • Zoek uit welke dieren er allemaal op het bedrijf aanwezig zijn.
  • Verzamel van deze dieren algemene gegevens.
  • Denk hierbij aan: foto, leefgebied, groepsgrootte, voeding, voortplanting, ziektes etc.
Opdracht 2.
Vraag aan je bedrijf of je een dag of een middag mee mag lopen op het bedrijf. Tijdens deze dag kun je ervaren wat er zoal op het bedrijf gebeurt.
Van deze dag maak je een verslag van 1 a4-tje. Beschrijf hierin:
  • Welke dingen heb je gedaan
  • Wat vond je hiervan en hoe ging dit
  • Wat heb je zoal besproken met je collega’s
  • Wat zijn regels en afspraken

BPV-opdrachten

Presentatie eigen BPV-bedrijf

Resultaat
 
Je hebt je bedrijf gepresenteerd doormiddel van een power point presentatie.
 
Uitleg/opdracht
 
1. Deze opdracht gebruik je als de opdracht uitgevoerd wordt na de BPV.
Maak voor je presentatie een power point. Je mag drie dia's gebruiken. Op iedere dia staan maximaal 3 foto's en maximaal 10 woorden.
 
Dia 1: Waar heb je je BPV gedaan en wat voor bedrijf was dit.
Dia 2: Wat heb je voor werkzaamheden gedaan. Wat vond je leuk wat vond je minder leuk.
Dia 3: Wat heb je geleerd dit moeten dingen zijn die nieuw zijn voor je klasgenoten.
In deze presentatie verwerk je ook wat je vond van het bedrijf en waarom je het wel of niet aanraadt voor je mede leerlingen.
 
 
2. Deze opdracht gebruik je als de opdracht uitgevoerd wordt voor de BPV.
Maak voor je presentatie een power point. Je mag drie dia's gebruiken. Op iedere dia staan maximaal 3 foto's en maximaal 10 woorden.
 
Dia 1: Waar ga je heen tijdens je BPV, wat voor bedrijf is het en welke dieren hebben ze.
Dia 2: Wat heb je voor werkzaamheden verwacht je te mogen doen. Wat lijkt je leuk en wat lijkt je minder leuk.
Dia 3: Wat wil je gaan leren dit moeten wel zaken zijn die mede leerlingen niet allemaal kunnen leren op hun bedrijf.
In deze presentatie verwerk je ook waarom je voor dit bedrijf hebt gekozen.

Schoolgids en gedragscodes

kwalificatiedossier

Opleidingsplan

Hierin staat de urenverantwoording en kan je zien hoeveel uur aan welk vak besteed wordt.

Open bestand Opleidingsplan niveau 2, mederwerker dierverzorging

Open bestand Opleidingsplan niveau 3, dierverzorger recreatiedieren

Open bestand Opleidingsplan niveau 4, manager recreatiedieren

Open bestand Opleidingsplan niveau 4, dierenartsassistent paraveterinair

Open bestand B 13 Regeling vrijstellingen Helicon MBO Den Bosch.pdf

Toetsbeleid

Wanneer wel niet herkansen, welke regels gelden er?