SynBioSys

SynBioSys

Inleiding

SynBioSys is een digitaal kennissysteem omtrent de vegetatiekunde. Gegevens uit de Landelijke Vegetatie Databank kunnen worden gecombineerd op het niveau van plantengemeenschap en landschap met behulp van bepaalde classificatiesystemen. Ook de integratie van GIS-data is onderdeel van het systeem. Het systeem is eerst opgezet voor Nederland, maar inmiddels zijn er ook varianten voor Europa (SynBioSys Europe) en voor Zuid-Afrika (SynBioSys Fynbos). SynBioSys is ontwikkeld door Alterra, onderdeel van Wageningen University & Research centre. Het project staat onder leiding van Joop Schaminée en Stephan Hennekens.

Het 'hart' van het informatiesysteem wordt gevormd door identificatieprogrammatuur, waarmee de gebruiker kan beoordelen met welke plantengemeenschappen zijn eigen gegevens (soortenlijst, vegetatieopname, tabel) de grootste verwantschap vertoont. Het fundament wordt gevormd door de Landelijke Vegetatie Databank (LVD), in beheer bij Alterra. In deze database zijn inmiddels ruim 600.000 vegetatieopnamen uit Nederland bij elkaar gebracht, uit de periode 1930 tot heden.

Levensgemeenschap als basis

SynBioSys is de afkorting van 'Syntaxonomisch Biologisch Systeem' (syntaxonomie is de wetenschap van het indelen van levensgemeenschappen). Hiermee wordt tot uitdrukking gebracht dat de basis van dit programma wordt gevormd door het niveau van de levensgemeenschap. Om een breed scala aan biologische informatie toegankelijk te maken worden classificatiesystemen ingezet op het niveau van de plantengemeenschappen, landschappen en soorten. Hieraan zijn momenteel drie andere indelingen toegevoegd (SBB-vegetatietypologie, Natura 2000-habitattypen, Index-NL). Van belang hierbij is dat de verschillende lagen onderling gekoppeld zijn.

Samengevat

SynBioSys bevat:

  1. Encyclopedische informatie op het niveau van: plantensoort, plantengemeenschap en landschap;
  2. De mogelijkheid om gegevens van een geselecteerd gebied op te vragen. Hiervoor kan op kaart een gewenst gebied worden begrensd. Vervolgens kunnen de vegetatieopnamen, plantengemeenschappen, landschappen en eventueel soorten van het doelgebied worden opgevraagd;
  3. De mogelijkheid tot identificatie en analyse van eigen vegetatieopnamen op het niveau van plantengemeenschappen (abiotisch, sociologisch).

Tenslotte biedt SynBioSys een basis voor uitwerking naar specifieke toepassingen, zoals herziene indelingen binnen het natuurbeleid of specifieke modules. Andere indelingen, zoals de vegetatietypologie van Staatsbosbeheer, Natura 2000-habitattypen en Index-NL zijn weliswaar als een apart niveau toegevoegd, maar inhoudelijk nog niet gevuld. Middels koppeltabellen kan de achterliggende informatie op het niveau van soorten, plantengemeenschappen en landschappen toegankelijk gemaakt worden. Deels is dat al gedaan voor de Index-NL.

 

 

Colofon

Het arrangement SynBioSys is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Tom Toebes Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2015-01-26 16:36:20
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

CBS, PBL, Wageningen UR (2014). Index Natuur en Landschap (indicator 1544, versie 02, 10 december 2014). www.compendiumvoordeleefomgeving.nl. CBS, Den Haag; Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag/Bilthoven en Wageningen UR, Wageningen.

Hennekens, S.M., N.A.C. Smits & J.H.J. Schaminée (2010). SynBioSys Nederland versie 2. Alterra, Wageningen UR.

Hilbers, D. Ecosim versie 2. Pastoor van de Loolaan 13-2, 6823 BB Arnhem, Netherlands. Phone: 0031 (0)26 38 92 317. Email: info@crossbillguides.org

Soortenbank.nl http://www.soortenbank.nl/soorten.php?soortengroep=flora_nl&menuentry=colofon

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
SynBioSys is een informatiesysteem dat allerlei informatie bevat op meerdere schaalniveaus en daarnaast de mogelijkheid biedt om eigen vegetatieopnamen te identificeren (classificeren) en te analyseren. SynBioSys biedt: 1. Encyclopedische informatie op het niveau van: - soorten - plantengemeenschappen - landschappen 2. De mogelijkheid om gegevens van een geselecteerd gebied op te vragen. Hiervoor kan op kaart een gewenst gebied worden begrensd. Vervolgens kunnen de vegetatieopnamen, plantengemeenschappen, landschappen en eventueel soorten van het doelgebied worden opgevraagd. 3. Identificatie en analyse van eigen vegetatieopnamen op het niveau van plantengemeenschappen (abiotisch, sociologisch). Tenslotte biedt SynBioSys een basis voor uitwerking naar specifieke toepassingen, zoals herziene indelingen binnen het natuurbeleid of specifieke modules. Andere indelingen, zoals de vegetatietypologie van Staatsbosbeheer, Natura 2000-habitattypen, Natuurdoeltypen en Index-NL zijn weliswaar als een apart niveau toegevoegd, maar inhoudelijk nog niet of nauwelijks gevuld. Middels koppeltabellen kan de achterliggende informatie op het niveau van soorten, plantengemeenschappen en landschappen toegankelijk gemaakt worden. Deels is dat al gedaan voor de Index-NL.
Leerniveau
VWO 2; WO - Bachelor; WO - Master; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; HAVO 4; HAVO 1; VWO 6; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; HAVO 5; HBO - Master; VWO 4; HAVO 2; VWO 5; HBO - Bachelor;
Leerinhoud en doelen
Milieuwetenschappen; Aardwetenschappen; Biologie; Aardrijkskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
3 uur en 0 minuten

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open