E-didactiek Flipping the Classroom

Achtergrond

Traditioneel vindt een les plaats volgens het volgende didactische model:

  • Inleidend wordt er bijvoorbeeld teruggegrepen naar een vorige les
  • Er wordt nieuwe instructie gegeven
  • Als er tijd is krijgen de leerlingen de tijd om een en ander te verwerken
  • En krijgen huiswerk mee voor de volgende keer, ook als verwerking

Het idee achter Flipping the classroom is om het instructie- en het verwerkingsmoment om te wisselen. De instructie wordt door de leerlingen thuis doorgenomen: dat kan een (instructie-)filmpje zijn, maar ook een Webquest of hoofdstuk uit een boek. In de les wordt eerst gekeken wie de instructie hebben begrepen. Aan de leerlingen die dat niet hebben, wordt verlengde instructie gegeven. De andere leerlingen kunnen meteen door met de verwerking.

De voordelen liggen voor de hand:

  • Leerlingen kunnen meer op eigen tempo door de stof.
    De uitleg kunnen ze zo vaak herhalen als nodig is en in hun eigen tempo afspelen of doorlezen.
  • Er is zo meer klassikale tijd beschikbaar voor het beantwoorden van vragen, individuele aandacht, verdieping en activerende didactiek.

Tips voor het toepassen van Flipping the Classroom:

- Stel duidelijke verwachtingen aan datgene wat de leerlingen thuis moeten doornemen: 'Als je de volgende keer bij mij in de les komt verwacht ik dat je dit en dat van het onderwerp afweet en dat je antwoord kunt geven op vragen als ...'

- Vaak kan een leerling niet meedoen of goed verder als hij of zij het voorbereidende werk niet goed heeft doorgenomen. Daarom is het van belang in zulke gevallen aan het begin van de les te testen of de leerlingen de benodigde kennis hebben opgedaan. Zo niet, dan is voor hen alternatief werk nodig.

- Wat vaak als valkuil van FtC wordt genoemd is dat leerlingen dat voorbereidende werk niet doen. Ga daar op dezelfde manier mee om als het niet gemaakt hebben van het huiswerk. Laat de leerlingen dat ook weten, test of ze de vereiste voorkennis hebben opgedaan en laat duidelijk merken dat je daarop actie onderneemt.

- FtC wordt vaak vereenzelvigd met het bekijken van instructiefilmpjes. Dat is niet zo! FtC is een didactisch model waarin instructie en verwerking worden omgewisseld. Die instructie voorafgaand aan de les laten doornemen kan inderdaad door middel van instructiefilmpjes, maar ook met andere middelen.

- Als je gebruik maakt van instructiefilmpjes, zorg er dan voor dat het goede filmpjes zijn. Veel filmpjes zijn op Internet te vinden, dus ga niet het wiel uitvinden. Zijn er geen (goede) filmpjes voorhanden en wil je zelf een instructiefilmpje maken, bekijk dan vooral in Instructievideo's en Verwerken met video hoe je dat doet.

Colofon

Het arrangement E-didactiek Flipping the Classroom is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2016-11-14 12:28:03
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Deze casus maakt onderdeel uit van de workshop E-didactiek van de Kennismaatschap.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

De Kennismaatschap. (z.d.).

E-didactiek Woordwolken

https://maken.wikiwijs.nl/48005/E_didactiek_Woordwolken

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open