Met ANW de ruimte in
In 1966 werd voor het eerst de televiesieserie Start Trek uitgezonden. In deze serie reist Captain Kirk met zijn bemanning aan boord van het ruimteschip 'de Enterprise' door het heelal op zoek naar nieuwe werelden. Elke aflevering start met de volgende woorden:
"Space...the Final Frontier. These are the voyages of the starship Enterprise.
It's five-year mission: to explore strange new worlds, to seek out new life and new civilizations, to boldly go where no man has gone before.
Captain Kirk is dus op zoek naar nieuwe vormen van leven in het heelal. Sterker nog, er blijken al een aantal vormen bekend te zijn. Zo is de vader van zijn bemanningslid Mr. Spock afkomstig van de planeet Vulcan.
Mr. Spock is dus half mens, half Vulcan. Hij onderscheidt zich van de rest van de bemanning door zijn puntige oren en vreemde wenkbrauwen. Ook heeft hij een bijzonder karakter. Mr. Spock is namelijk bijzonder rationeel en laat zich niet door emoties leiden.
De originele Sar Trek serie was een succes en is in de loop van de tijd vervolgd met diverse spinoffs, in series en in films. Hoe realistisch is deze serie? Zou er echt leven buiten de aarde zijn?
Wetenschap
Op de website van het VPRO-programma Noorderlicht is een artikel te vinden met de volgende titel:
Het zichtbare heelal bevat zeventig keer zoveel sterren als tot dusver werd gedacht. Dat zijn er nogal veel: denkt u aan het aantal zandkorrels op aarde, keer tien.
|
(Voor de volledige tekst zie: http://noorderlicht.vpro.nl/artikelen/13081793/ )
In dit artikel wordt uitgelegd dat er niet alleen ontzettend veel sterren in ons heelal zijn, maar ook dat 1 op de 20 sterren planeten heeft. Als er zoveel planeten in het heelal zijn, zou de aarde dan de enige planeet zijn waar ook leven ontstaan is? En hoe is dat leven dan ontstaan?
Aan deze vragen is een hele aparte wetenschap gewijd, de astrobiologie. Wikipedia omschrijft astrobiologie als volgt:
Bij astrobiologie of exobiologie wordt onderzoek gedaan naar het mogelijk voorkomen van leven op andere hemellichamen dan de Aarde. Het bestudeert het ontstaan van leven in het universum, het zoekt antwoorden op vragen als “waar komt leven vandaan?” en “hoe evolueren elementaire bouwstenen tot een organisme?”
|
(ref http://nl.wikipedia.org/wiki/Astrobiologie)
Astrobiologen werken over de hele wereld samen om antwoord te krijgen op vragen als:
- Waar in het heelal zou leven kunnen ontstaan?
- Hoe zou dat leven eruit kunnen zien?
- Hoe kunnen we onderzoeken of er leven is?
Hierbij worden steeds nieuwe ontdekkingen gedaan. Bekijk bijvoorbeeld een het filmpje op:
http://www.sciencedaily.com/videos/2008/0401-discovering_a_new_earth_430_light_years_away.htm
om te zien wat er zoal in de ruimte ontdekt wordt.
Extreem leven
Het zoeken naar buitenaards leven beperkt zich niet tot ruimteonderzoek alleen. Astrobiologien bestuderen ook het ontstaan van leven op onze aarde, en de vormen die leven hier kan aannemen. Zo vonden ze niet lang geleden een wel heel onverwachte gast op de zuidpool:
http://www.nasa.gov/topics/earth/features/antarctic-shrimp.html
Andere onverwachte levensvormen zijn te ontdekken op
http://planetquest.jpl.nasa.gov/AlienSafar/AlienSafari.html
Dergelijke levensvormen worden extremofielen genoemd. Door deze levensvormen te bestuderen krijgen de astrobiologen meer inzicht in welke omstandigheden wel en niet in aanmerking komen voor buitenaards leven.
Conclusie
Astrobiologie is een wetenschap die op dit moment leeft. Geregeld worden er nieuwe ontdekkingen gedaan. Deze ontdekkingen geven steeds meer inzicht in de manieren waarop het heelal, en het leven op aarde zich gevormd heeft.
Werkvorm module
Als er in bedrijven onderzoek moet worden gedaan, dan wordt er binnen een bedrijf vaak een speciaal team samengesteld om dit onderzoek te gaan uitvoeren. Dit team krijgt dan een bepaald budget en een deadline wanneer het onderzoek voltooid moet zijn. Zo gebeurt dit ook in de onderzoekscentra van bijoorbeeld de NASA. Er lopen binnen de NASA verschillende onderzoeken met elk hun eigen deadline en hun specifieke budgetten. De verschillende onderzoeksgroepen rapporteren hun bevindingen aan de leiding binnen NASA. Deze leiding verwacht ook tussentijdse rapportages, zodat precies bekend is in hoeverre de onderzoeksteams op schema liggen.
Deze module gaat in op de ontwikkelingen bij de zoektocht naar leven op buitenaardse planeten. Hiervoor worden verschillende onderzoeksteams samengesteld, bestaande uit mensen met verschillende expertises. Deze expertises krijgen de verschillende leden van het team door deel te nemen aan een zogenaamd expertteam. Vergelijk dit met een cursus die mensen in het bedrijfsleven kunnen gaan volgen om hun kennis van een bepaald onderwerp te vergroten. Al deze expertteams krijgen een bepaald deelonderwerp dat te maken heeft met de zoektocht naar leven en buitenaardse planeten. De deelonderwerpen zijn:
- Wat is leven?
- Exoplaneten
- Op Reis!
De docent is de manager van het bedrijf. Hij krijgt van de expertteams een verslag waarin duidelijk wordt wat dat expertteam gevonden heeft, en waarom dit belangrijk is voor het onderzoek naar leven in de ruimte. Ook de leden van de andere expertteams krijgen dit verslag te lezen, zodat ook hen duidelijk wordt naar welke factoren de andere expertteams kijken.
Dit komt goed van pas als de leden van de afzonderlijke expertteams terugkeren naar hun onderzoeksgroep. Ieder onderzoeksteam bestaat nu dus uit professionals op een bepaald gebied.
Deze onderzoeksgroep moet uiteindelijk met een goed voorstel naar de manager gaan om een zo groot mogelijk budget te krijgen voor hun onderzoek, het zoeken naar leven buiten de aarde. En zoals het ook in het bedrijfsleven gaat: Geld is maar één keer uit te geven, dus iedere euro voor de ene onderzoeksgroep, kan niet naar een andere groep gaan.
Meer informatie:
Voor meer informatie zie ook:
http://astrobiology.nasa.gov/
http://www.astrobio.net/
http://www.lifeinuniverse.org/index1.htm
De drie expertteams
Alles duidelijk? Dan kunnen de expertteams van start gaan. Kik op de afbeeldingen hieronder om het deelonderwerp van jouw expertteam te openen.