Astrobiologie

 

Astrobiologie

Met ANW de ruimte in

In 1966 werd voor het eerst de televiesieserie Start Trek uitgezonden. In deze serie reist Captain Kirk met zijn bemanning aan boord van het ruimteschip 'de Enterprise' door het heelal op zoek naar nieuwe werelden. Elke aflevering start met de volgende woorden:

"Space...the Final Frontier. These are the voyages of the starship Enterprise

It's five-year mission: to explore strange new worlds, to seek out new life and new civilizations, to boldly go where no man has gone before. 

Captain Kirk is dus op zoek naar nieuwe vormen van leven in het heelal. Sterker nog, er blijken al een aantal vormen bekend te zijn. Zo is de vader van zijn bemanningslid Mr. Spock afkomstig van de planeet Vulcan.

Mr. Spock is dus half mens, half Vulcan. Hij onderscheidt zich van de rest van de bemanning door zijn puntige oren en vreemde wenkbrauwen. Ook heeft hij een bijzonder karakter. Mr. Spock is namelijk bijzonder rationeel en laat zich niet door emoties leiden.

De originele Sar Trek serie was een succes en is in de loop van de tijd vervolgd met diverse spinoffs, in series en in films. Hoe realistisch is deze serie? Zou er echt leven buiten de aarde zijn?

Colofon

Het arrangement Astrobiologie is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2015-05-04 09:05:38
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Dit lesmateriaal is gemaakt door studenten van de 1e graads lerarenopleiding van de TU Eindhoven en daarna omgebouwd in digitale vorm m.b.v. Wikiwijs Maken.

 

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze module gaat in op de ontwikkelingen bij de zoektocht naar leven op buitenaardse planeten. Hiervoor worden verschillende onderzoeksteams samengesteld, bestaande uit mensen met verschillende expertises. Deze expertises krijgen de verschillende leden van het team door deel te nemen aan een zogenaamd expertteam. Vergelijk dit met een cursus die mensen in het bedrijfsleven kunnen gaan volgen om hun kennis van een bepaald onderwerp te vergroten. Al deze expertteams krijgen een bepaald deelonderwerp dat te maken heeft met de zoektocht naar leven en buitenaardse planeten. De deelonderwerpen zijn: •Wat is leven? •Exoplaneten •Op Reis! De docent is de manager van het bedrijf. Hij krijgt van de expertteams een verslag waarin duidelijk wordt wat dat expertteam gevonden heeft, en waarom dit belangrijk is voor het onderzoek naar leven in de ruimte. Ook de leden van de andere expertteams krijgen dit verslag te lezen, zodat ook hen duidelijk wordt naar welke factoren de andere expertteams kijken. Dit komt goed van pas als de leden van de afzonderlijke expertteams terugkeren naar hun onderzoeksgroep. Ieder onderzoeksteam bestaat nu dus uit professionals op een bepaald gebied. Deze onderzoeksgroep moet uiteindelijk met een goed voorstel naar de manager gaan om een zo groot mogelijk budget te krijgen voor hun onderzoek, het zoeken naar leven buiten de aarde. En zoals het ook in het bedrijfsleven gaat: Geld is maar één keer uit te geven, dus iedere euro voor de ene onderzoeksgroep, kan niet naar een andere groep gaan.
Leerniveau
HAVO 4; VWO 6; HAVO 5; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Algemene natuurwetenschappen;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
3 uur 0 minuten
Trefwoorden
anw, astro, beta, biologie, esoe, onderzoek, ruimte

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Voor developers

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open