ICT windows 10 & office 2016

ICT windows 10 & office 2016

START INHOUD LESSEN

In de blokken 1 t/m 4 staan de onderwerpen van de lessen ICT.

Opdrachten lever je in volgens de instructie van de docent. Die vertelt waar en wanneer.

Alle oefeningen buitenom de opdrachten zijn welgemeende adviezen en aanwijzingen die er voor moeten zorgen dat je veilig en betrouwbaar met je eigen laptop en de E-Learning faciliteiten van Edudelta kunt werken.

 

Ons motto is:   Veilig en betrouwbaar 24 uur per dag / 7 dagen in de week !

 De globale indeling van de blokken in cursus voor niveau 3 en 4 is;

1e Blok 2 tot 3 lessen

2e Blok ongeveer 15 lessen

3e Blok is facultatief

4e Blok 1 tot 3 lessen

De eerste twee blokken worden achtereenvolgens behandeld.

Blok 4 wordt door de voorgaande drie blokken geweven.  


Dit arrangement kun je downloaden als E-BOOK !!! En dus opslaan op je eigen laptop.

 

N.B. zorg altijd dat je de internetversie als favoriet opslaat in je browsers. Met 1 muisklik moet je hier kunnen zijn!

 

1 laptop beheer

Beheer van de laptop, welgemeende adviezen, veilig werken en omgaan met ordening en opslag van bestanden.

Op deze (link) webpagina staat heel veel uitleg over allerleid ict zaken http://www.pepermunt.net/  Sla de website op bij je favorieten.

Hieronder staat voor de browser Chrome uitgelegd hoe je bladwijzers en bladwijzerbalk  gebruikt om snel bij een webpagina te komen. Voor internet explorer gaat dat met favorieten en de werkbalk favorieten.

Open bestand Chrome bladwijzers en bladwijzerbalk

Open bestand Internet Explorer favorieten en werkbalk favorieten

Download het onderstaande bestand en pas de regels voor veilig internetten toe.

Open bestand Veilig internetten

WINDOWS 10 gebruiken

Veel gebruikers klaagden over windows 8 dat de vertrouwde startknop verdwenen was. In 8.1 was die knop er wee en in windows 10 is er weer andere functionaliteiit aan gegeven.

Hulp staat hier > http://www.windows-helpdesk.nl/ maar dat kost wel 0,90 eurocent per minuut. Beter is dus om regelmatig uit te testen wat je allemaal kunt bereiken met de startknop. Er kan weinig fout gaan. Hoe meer je experimenteerd hoe beter je went aan het voor jou optimale gebruik van de startknop.

 

Let even op de sneltoetsen.

In het bijzonder de windows toets. 

W + E opent de verkenner.

Met W + R kun je snel programma's starten.

W + L is de laptop op slot zetten zodat iemand anders die niet kan gebruiken totdat er ingelogd wordt.

Opslaan en ordenen van bestanden

Al jouw werk moet 24 uur per dag 7 dagen in de week direct bereikbaar zijn.
Overal en altijd op iedere willekeurige computer of laptop. Laptop kapot,harde schijf kaduuk, geen probleem je hebt jou werk zo opgeslagen dat je altijd zonder problemen kunt doorwerken. Ook al schaf je een nieuwe laptop aan, je moet altijd verder kunnen met waar je gebleven was zonder dat je iets kwijt bent.

Er zijn ruwweg 3 plaatsen waar je jouw werk opslaat.

  1. op je laptop.
  2. in moodle.
  3. op het internet.

1. Op je laptop maak je jouw werk en sla je jouw bestanden op.
Advies is: Maak een mappen structuur met 1 hoofdmap en daarin voor elke pvb een submap plus submappen voor Nederlands, Rekenen, LLB etc. In de submappen van de pvb's orden je alles per werkproces of per docent. Welke oefeningen of opdrachten je ook maakt je moet ze altijd snel en trefzeker terug kunnen vinden!

2. In moodle lever je jouw werk en opdrachten digitaal in zodat een docent het na kan kijken en van commentaar voorzien. In moodle heb je een ook een eigen map waarin je jou werk kunt opslaan! Denk er goed over na hoe je in die map werk wil bewaren! Het is lang niet altijd verstandig om op verschillende plekken hetzelfde werk op te slaan. Kies voor een strategie waarbij je jouw werk maar in 1 hoofdfolder of map op je laptop opslaat. Daarnaast moeten er kopieën automatisch op andere plekken opgeslagen worden. Dat is methode 3.

3. Om niets kwijt te raken zorg je dat er van al je werk een kopie opgeslagen wordt op het internet.
Advies is: doe dat in drobbox (OneDrive mag ook, of Google Drive). Dat syngroniseert automatisch met je dorpbox folder op je laptop. Installeer dropbox en zorg dat je op je laptop al je werk voor je opleiding in de dropbox map hebt staan. Als je altijd daarin werkt, kun je nooit iets kwijt zijn! {inplaats van Dropbox kun je ook Skydrive of Google Drive gebruiken}


Samenvatting:

Op je laptop bewaar je jouw werk voor school in de dropbox map of in OneDrive. Van elk bestand wordt automatisch een kopie op het internet opgeslagen. Kies voor een vaste manier van werken en bega niet de fout om overal bestanden op te slaan. Vroeg of laat kun je je eigen werk niet meer terug vinden. Via moodle lever je opdrachten in. Dat is dus altijd een kopie van een bestand op je laptop.


Klik op de foto en bekijk het voorbeeld.
Klik op de foto en bekijk het voorbeeld.

DROPBOX kun je zelf vinden en installeren op je laptop.

Ga naar google.com en zoek de site van Dropbox op. Volg de aanwijzingen op en installeer Dropbox. N.B. Je kunt ook Google Drive gebruiken of Microsoft SkyDrive. Hier wordt het advies gegeven Dropbox te gebruiken omdat dit een onafhankelijk platform is en gewoon goed werkt zonder veel toeters en bellen. Dit advies blijft een advies. Gebruik dropbox voor het opslaan van bestanden. Sla foto's ergens anders op.

Foto's kun je goed beheren en opslaan in bijvoorbeeld Picasa. Gebruik voor foto's dus een ander instrument. Kies voor gratis diensten zoals http://picasa.google.com/ of http://www.flickr.com/

Wil je Cloud Diensten vergelijken, kijk dan op Dropbox.nl

Aantekeningen en kladblaadjes

Het advies van ons als docenten is om al je werk in de cloud op te slaan. Dus in Dropbox, Google Drive of Microsoft Skydrive. Op die manier kun je ook altijd overal bij jou werk. Of het met je laptop, een vaste pc, een tablad pc of een smartfone is, het maakt niet uit.

Maar hoe maak je nu snel en makkelijk aantekeningen en notities. Dat hoeft niet meer op een papiertje. Als je Microsoft Office hebt, dan beschik je over Microsoft OneNote. Ga naar Start, kies Alle Programma's en dan klik je op Microsoft Office, daar staat OneNote. Dat is een prachtig digitaal notitie blok. Je kunt er alles in kwijt. Niet alleen via schrijven, maar ook via drag en drop. Het maakt niet uit. Als je Skydrive installeert, dan heb je alles in OneNote op je laptop en in skydrive. Als je niet alles netjes en consequent indeelt en opslaat, dan zijn aantekeningen mogelijk moeilijk terug te vinden. OneNote handleiding op het web.

Er zijn mooiere en betere opslag mogelijkheden voor notitie's. Zeer aanbevelens waardig is Evernote. Dat is een eindeloos digitaal geheugen met ongekende mogelijkheden. Overal altijd alle notities en nog veel meer digitaal beschikbaar op alle comunicatie apparatuur die overweg kan met internet.Evernote Je kunt Evernote via jou account in je browser benaderen, maar net als Dropbox, kun je Evernote op je laptop installeren. De notities die je op je laptop opslaat worden op dezelfde manier als andere cloud diensten gesychroniseerd met je account op het web. Voordeel van Evernote is dat je dit programma ook op alle andere mobiele apparaten kunt gebruiken.

Doe hier je voordeel mee. Test Evernote en OneNote en kies wat je wil gebruiken. Heb je iets geïstalleerd dat niet bevalt, gebruik dan de herstel functie van Windows. Voor OneNote hoef je niets te installeren het zit in het microsoft software pakket van office. OneNote is vooral goed voor aantekeningen en Evernote is vooral voor het bewaren van allerlei soorten notities en inhoud van websites die je wil bewaren. OneNote aantekeningen gebruik je makkelijker in word, powerpoint en excel dan de notities in Evernote. Evernote is beter in het bewaren van doorzoekbare notities. Het gaat erom dat je altijd een consequente manier hebt om systematisch digitaal gegevens te bewaren die je later nog nodig hebt voor een taak, een opdracht of een werkstuk. 

Vind je beide gepresenteerde kladblaadjes niets, gebruik dan in ieder geval altijd de favorieten van je browser. Dat scheelt heel veel klikwerk. Iedere dag 20 muisklikken korter werken betekend 12000 muisklikken minder werk gedurende de gemiddelde opleidingstijd. Gratis minder werk dus!

Een herstelpunt maken in windows.

Voordat je iets installeert of verandert in het besturingssysteem van windows maak ja altijd een herstelpunt.

Gaat er iets niet goed dan kun ja altijd snel terug naar de situatie voordat je iets gewijzigd hebt.

Vaak wordt er automatish een herstelpunt gemaakt, maar het is beter dit toch handmatig te controleren.

Een herstelpunt werkt vele malen sneller dan een backup.

Open bestand Een herstelpunt maken in windows 8 (8.1).

Open bestand De computer naar een eerdere toestand herstellen in windows 8 (8.1).

Open bestand Een herstelpunt maken in windows 7.

Open bestand De computer naar een eerdere toestand herstellen windows 7.

Werken via een gebruikers account in windows 8 (8.1)

Er zijn verschillende soorten gebruikers in windows 7.

Een beheerder heeft de meeste rechten.

Een gebruiker heeft minder rechten.

Werken via een gebruikersaccount is daarom veiliger. Het betekend dat er nooit zomaar iets geïnstalleerd kan worden op de laptop via malware of een hacker op afstand.

Werk je op jouw laptop altijd via een beheerdersaccount dan is dat ongeveer hetzelfde als dat je in een drukke stad voor een stoplicht staat te wachten met alle ramen en deuren van je auto open. Elke onverlaat kan zomaar in je auto stappen en b.v. de sleutel uit het contactslot halen. Werken via een gebruikersaccount is gewoon alle ramen en deuren zoveel mogelijk dicht.

Goed gebruik van wachtwoorden voorkomt problemen. Hier http://www.netadvies.nl/advies/wachtwoord.html staan veel goede tips over wachtwoorden.

Open bestand standaard gebruikersaccount maken

Open bestand mappen kopieren van adminstrator naar een nieuwe standaard gebruiker

Open bestand persoonlijke mappen bereikbaar maken bij favorieten, bibliotheken of bureaublad

Open bestand via het menu start naar bestanden en programma's

Open bestand naar documenten via de verkenner of snelkoppelingen

Hieronder staat in een bestand de uitleg over het inloggen op windows 8.1 en het gebruik van verschillende soorten accounts. De filmpjes hierboven gaan nog over windows 7 (dus niet over 8.1 !)

Open bestand Inloggen op windows 8.1 (en uitleg verschillende account typen)

Virusscanner en automatische update

Zorg altijd voor een goed werkende virusscanner op je laptop. Dat is wel het minste!

Daarnaast moet je windows update goed instellen. Automatische updates zorgen ervoor dat eventuele reparaties aan programma's uitgevoerd worden. Dat is vaak nodig om onbedoelde veiligheids lekken te dichten.

Stel windowsupdate (zeker in het begin) zo in dat updates automatisch gedownload worden, maar dat ze pas geïnstalleerd worden als je de opdracht geeft. Dat is om te voorkomen dat je midden in een les moet wachten bij het opstarten of afsluiten op een installatie van een update. 

Open bestand updates installeren instellen

Opschonen van je laptop

Schoon je laptop regelmatig op met een goed programma. Dat moet snel en efficiënt allerlei rommel-bestanden verwijderen die in windows achter blijven. CCleaner is nog steeds het beste programma. Ga naar CCleaner en installeer het programma. Als beginner moet je er wel op letten dat je de standaard instellingen van CCleaner gebruikt om je laptop op te schonen!

Zorg dat windows op je laptop zo snel mogelijk blijft draaien. In de loop van de tijd verzamel je altijd allerlei rommel en programma's op je laptop die je niet (meer) gebruikt maar wel zorgen voor een trage werking. Na verloop van tijd is het daarom handig windows  weer schoon te installeren. Maak daarvoor een backup van de installatie bij een nieuwe laptop. Die backup kun je gebruiken bij problemen of het herstellen van een trage laptop.

Microsoft geeft vele goede adviezen om je laptop schoon en snel te houden. Ga naar http://windows.microsoft.com/nl-BE/windows/explore/pc-health en kijk goed wat je allemaal kunt doen om sneller te werken met je laptop.??

Startpagina windows 8

Ondersteuning windows 8

Synchroniseren

Met synchroniseren maak je jou hele digitale studieleven overal altijd op alles bereikbaar.

Het advies van de afdeling ICT van Edudelta is om chrome te gebruiken. Chrome kun je de opdracht geven om alle bladwijzers en zoekacties etc. te synchroniseren. Dus op andere computers verder werken in de jou vertrouwde chrome browser. Alle instellingen en opgeslagen gegevens zijn op dezelfde manier bereikbaar. Wat je daarvoor moet doen is via het pictogram Gereedschap rechtsboven te kiezen voor aanmelden bij Chrome. Je hebt daarvoor een Google account nodig. Dat heb je al doordat je van school een Gmail account hebt. Gebruik deze functie niet bij openbare computers,  je persoonlijke gegevens worden naar die computer gekopieerd en zijn daardoor voor andere gebruikers toegangkelijk! 

 

In Chrome kun je ook jou Dropbox en andere mappen op jou laptop bereikbaar maken. Dat is makkelijk omdat je dan niet naar het bureaublad, de taakbalk of het starmenu moet gaan. Als je in een nieuw leeg venster bijvoorbeeld C: intypt, dan krijg je de inhoud van die map op jouw computer te zien. Klik de map van Users aan en ga verder tot dat je bij de Dropbox map bent. Als je van dat adres een favoriet maakt, dan ben je in jouw browser snel bij je bestanden.

Een ander advies is om ook gebruik te maken van de opgeslagen geschiedenis in Chrome (Ctrl-H) en van het overzicht van gedown loade bestanden (Ctrl-J). Ben je in een navigatie venster met grote lappen tekst waarin je iets moet opzoeken, gebruik dan de zoekfunctie (Ctrl-F). Dat werkt ook als je een pdf document op het scherm hebt staan.

Hulp en sneltoetsen

Op het internet staat veel gratis hulp. Bijvoorbeeld http://www.gratiscursus.be/

Ook sneltoetsen zijn heel handig. Kijk hier http://www.sneltoetsen.com/

Probeer hier goed gebruik van te maken. Werken via het toetsenbord met sneltoetsen gaat sneller dan met de muis!

Sla de websites op bij favorieten zodat je die direct onder handbereik hebt.

PRINTEN & Scannen

Iedere deelnemer kan draadloos pringten via het internet. In moodle staat een knop printen en ook de uitleg.

Natuurlijk wel zorgen voor voldoende tegoed op je printaccount. 

Je kunt natuurlijk ook scannen en kopieën maken met de multiprinters.

Vragen

Extra software naast office

In moodle staat in het menu APPS een oline tekenprogramma dat je kunt gebruiken.

Ook intressant is pinterest

Met google kun je ook tekenen. Dat gaat met: http://sketchup.nl/

Foto's bewaar en deel je op instagram of flickr of picasa.

http://www.gimp.org/ is een gratis teken programma!

2 WERKEN MET OFFICE 2016 (office 365)

Werken met het office 2016 pakket van microsoft, Word, Power Point en Excel.?

Het advies voor moodle is om de webbrowser chrome te gebruiken. Het kan zijn dat de filmpjes soms niet afgespeeld worden. Je krijgt dan een melding dat een plugin niet goed geinstalleerd is. In dat geval kan het helpen om de Windows media player als extensie in Chrome toe te voegen. Je download het bestand hieronder en sla het op je laptop op. Vervolgens ga je in Chrome, rechts boven naar "Google Chrome aanpassen en beheren". Klik op het icoon met de horizontale streepjes en kies "Extra". Kies vervolgens "Extensies" en drag en drop nu het opgeslagen bestand in het geopende venster. Dat is alles.

Open bestand Chrome extensie voor windows media player

 

 

Voor uitleg kun je ook gebruik maken van: http://www.gratiscursus.be/ 

Om een pdf bestand naar word en omgekeerd te converteren kun je ZAMZAR gebruiken. 

Als je naar slim.nl gaat dan kun je daar de gratis cursus van microsoft bestellen. Zoek dan naar: SNUMS132
Dan krijg je het Serienummer Microsoft IT Academy e-learning Office Specialist Library Nederlands (Algemeen Thuisgebruik)(SNUMS132)
Vervolgens installeer je dit pakket met behulp van de instructie. Je kunt dan allerlei lessen volgen op je eigen laptop. Op de webpagina van de IT Academy worden je vorderingen bijgehouden en kun je zien wat je al gedaan hebt en nog kunt doen.

Ook via de normale web pagina van Microsoft kun je veel informatie krijgen. Daar staan ook allerlei filmpjes over het office pakket met uitleg.
Hier een voorbeeld van informatie over powerpoint http://office.microsoft.com/nl-nl/powerpoint-help/powerpoint-2010-FX010048776.aspx?  mogelijk helpt dit je verder.

Word 2016 (office 365)

Voer de hieronder beschreven opdracht uit en lever die in op moodle. Je hebt de tijd tot eind december (voor 9 januari 2019 dus inleveren!, inleveren op moodle bij S opdrachten Word Eindopdracht).

  1. Maak een verslag met word (office 365)  over jou bpv bedrijf.
  2. Maak de 1e pagina (de titel pagina) afwijkend zonder blz. nr. en kop- of voettekst.
  3. Maak een gegenereerde inhoudsopgave met hoofdstukken en paragrafen.
  4. Maak gebruik van foto's (afbeeldingen) met bijschrift (gegroepeerd) en kleine resolutie.
  5. Maak een samengestelde tekening (invoegen vormen) en groepeer de onderdelen.
    Maak ook gebruik van tekenpapier (Invoegen vormen nieuw tekenpapier). Gebruik minimaal 1 tekening met tekenpapier.
  6. Maak gebruik van illustraties naar eigen keuze met bijschrijft. Illustraties zijn meestal GIF plaatjes of ze hebben een WMF opmaak. Dat laatste is meestal het geval als ze beschikbaar gesteld zijn door microsoft. Dit zijn dus geen afbeeldingen of foto’s. Afbeeldingen en foto's hebben meestal het JPEG format.
  7. Laat zien dat je een Excel tabel (via Invoegen, Tabel invoegen, Excel werkblad) kunt invoegen om mee te rekenen (niet koppelen, alleen invoegen). Zorg dat de tabel een functionele inhoud heeft. Maak gebruik van enkele formules.
  8. Maak een eenvoudige grafiek (invoegen grafiek). Zorg dat er een grafiektitel is en astitels (x as en y as). Zorg dat de grafiek een functionele inhoud heeft.
  9. Maak een bladzijde nummering.
  10. Maak kopteksten en voetteksten.
  11. Type de opgemaakte tekst naar eigen keuze. Maak gebruik van onderstreepte tekst , schuine tekst etc. naar eigen keuze (advies is om spaarzaam gebruik te maken van tekstopmaak).
  12. Maak een tabel in landscape met opmaak en bijschrijft , voeg een sectie in zodat de tabel op een pagina in landscape staat. Voor en na de landscape pagina staat dus alles in portret. Zorg dat de tabel een functionele inhoud heeft.
  13. Zorg voor een evenwichtige opmaak en indeling van het verslag. Zorg dat je de opmaak van de tekst niet te bont maakt. Het advies is om eerst alle tekst te maken en daarna pas te beginnen met de opmaak. Zorg consequent voor een zelfde opmaak van hoofdstukken en paragrafen.
  14. Zorg dat de tekst voldoet aan de eisen van spelling en grammatica.
  15. Lever het verslag in als word document (word van microsoft).
  16. Controleer of alle gevraagde onderdelen in je verslag aanwezig zijn. Vink nr. 1 tot en met nr. 16 af!

Maak het verslag zodanig dat je het voor andere opdrachten kunt hergebruiken!!!!!!!

Lever eerst alle oefeningen in die tijdens de les besproken worden.

1   De eerste oefening is het inleveren van een word document met jou naam. Geef het document jouw naam en zet op de eerste pagina jou naam. Lever het document in op moodle bij 7.12 ICT ; 3 werken met office ; opdracht "Het eerste word bestand inleveren".

 

 

Open bestand eerste pagina afwijkend afdrukkken.mp4

2  Maak de tweede opdracht van word en lever die in op moodle.

De opdracht is:

  • maak een word bestand van minimaal 3 pagina's.
  • type op elke pagina enkele woorden
  • voeg zowel een koptekst als een voettekst toe, kies zelf de layout en de tekst.
  • voeg in de voettekst automatische pagina nummering in.
  • stel de eerste pagina in op afwijkend afdrukken zodat daar geen kop- of voettekst te zien is.

 

Inhoudsopgave genereren

3  Maak de derde opdracht van Word en lever die in op moodle.

De opdracht is: inhoudsopgave genereren.

  • maak een word bestand van minimaal 6 pagina's, op de eerste pagina staat enkel een titel.
  • op de tweede pagina komt de inhoudsopgave te staan (de hoofdstukken).
  • op de derde tot en met de laatste bladzijden komen hoofdstukken te staan (één hoofdstuk kan meer dan één bladzijde zijn) Geef elk hoofdstuk een sprekende naam.
  • geef alle hoofdstuk titels de goede stijl (Kop 1). Doe dat via "start" "stijlen".
  • genereerd op de 2e bladzijde de inhoudsopgave. Doe dat via "verwijzingen" "inhoudsopgave".
  • zorg dat overal kop- en voetteksten staan. Voeg in de voettekst het bladzijde nummer toe. Stel de 1e pagina op afwijkend afdrukken in.

Denk er aan dat op elke bladzijde voldoende tekst staat voordat je begint met het maken van hoofdstukken, paragrafen en de inhoudsopgave. Zorg voor minimaal 5 regels tekst!

Alinea opmaak en regels afbreken

Open bestand Alinea opmaak en regel afbreken


4 Maak de vierde opdracht van word en lever die in op moodle.

Hieronder staat een foto van gras. Download de afbeelding en plaats de foto in een word document.

Zorg voor minimaal 10 regels tekst. Er moet tekst voor en na de foto staan. De tekst mag geen overbodige alinea's bevatten en moet meerdere afgebroken regels hebben (Shift+Enter).

Verklein de foto, snij die bij en plaats de foto tegen de rechter kantlijn.

Zet een pijl naar de foto en zet daar tekst in een tekstkader bij. Zorg dat het kader niet te zien is.

Voeg een bijschrift toe, (rechtsklikken voor het contextmenu).

Groepeer alle vormen, het bijschrift en de foto.

Open bestand Voorbeeld foto om te oefenen

Open bestand Foto invoegen in word.

Open bestand Foto afmeting en grootte wijzigen in word.

Open bestand Foto verschuiven en bijschrift koppelen in word.

Open bestand Foto bijsnijden.

Open bestand Foto vergrendelen aan alinea

Open bestand Foto combineren met vormen


5  Maak de vijfde opdracht van word en lever die in op moodle.

Maak een document van minimaal 3 pagina's. Op de eerste pagina staat een titel en tekst. Op de 2e pagina maak je onderstaande opdracht (zorg dat er minimaal 10 tekst regels staan). De laatste pagina bevat ook tekst.

Opdracht voor de 2e pagina;

Maak een tekening op tekenpapier met behulp van illustraties (geen fotos). Gebruik invoegen online afbeeldingen.

Bekijk het filmpje dat hieronder staat. Weet je zelf niets te bedenken, maak het dan maar na.

Zorg dat de tekening uit minimaal drie onderdelen bestaat met minstens 1 figuur. Het geheel moet wel iets uitbeelden!

Kopieer het geheel en plaats het 2 keer in het document. Maak geen afbeelding van het tekenpapier bij het kopieren!

Zet één keer tekst alleen links van het tekenpapier.

Zet één keer tekst alleen rechts van het tekenpapier.

De tekst moet zich automatisch aanpassen bij het verplaatsen van de tekening.

Onderzoek het verschil tussen "om kader" en "contour".

Zorg dat het document voorzien is van jou naam als koptekst.

 

Open bestand Tekenpapier gebruiken in word.


6 Maak de zesde opdracht van word en lever die in op moodle.

Maak zelf een nieuw document met kop- en voettekst inclusief bladzijde nummering.

Voeg na 2 lege alinea's een rekenblad in. Maak in het rekenblad onderstaande berekeningen.

Het antwoord moet in de laatste kolom met formules berekend worden. De te gebruiken operatoren staan tussen accolades.

Optelling

1

plus {+}

2

is

3

Vermenigvuldiging

4

maal {*}

4

is

16

Deling

10

Gedeeld door {/}

5

is

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Totaal

21 {=som(F1:F3)}

Opdracht Niveau 4:

Maak zelf een 2e tabel waarin je een berekening maakt van het inkomen per week door van elke dag de

gewerkte uren te vermenigvuldigen met de beloning per uur. Maak gebruik van de somformule en probeer

zoveel mogelijk kopieren en plakken te gebruiken. Zorg dat ook de overuren die je maakt netjes apart in de

tabel komen te staan. Maak ook een controle berekening die laat zien of jou berekeningen kloppen. Dan moet je dus het totaal op 2 verschillende manieren uitrekenen. De uitkomst moet hetzelfde zijn.  

Open bestand Tabel invoegen.

Open bestand Rekenblad gebruiken in word.


 

7  Maak de zevende  opdracht van word en lever die in op moodle.

Maak een document van 3 bladzijden.

Zet op pagina 1 oefenopdracht.

(op het eind komt daar de inhoudsopgave onder te staan)

 

A Zet op pagina 2 Hoofdstuk 1.

Voeg onder hoofdstuk 1 een Excel-werkblad met de tafel van 1 in.

1

x

1

=

1

1

x

2

=

2

1

X

3

=

3

1

X

4

=

4

1

x

5

=

5

Zorg dat je in de laatste kolom wel een formule plaats die kolom 1 en 3 vermenigvuldigt.

 

B Zet op pagina 3 Hoofdstuk 2.

Zet onder hoofdstuk 2 een grafiek. Maak een lijn grafiek van onderstaande tabel.

 

Temperatuur 0C

Regen mm

Wind beaufort

Januari

3

13

20

Februari

1

20

40

Maart

5

3

20

April

7

25

50

Vergeet de grafiektitel niet. Zet als astitel op de horizontale as “maanden”.

 

C Voeg op bladzijde 1 de inhoudsopgave in (genereren).

Zet in de koptekst je naam

Zet in de voettekst de datum, de plaats en voeg het paginanummer in.

 

D Zorg dat kop- en voettekst niet op de 1e pagina te zien zijn.

 

Lever de uitwerking in per mail naar ftr@edudelta.nl

Open bestand Tekst uitlijnen met tabstops.

Open bestand Tekst in een tabel plaatsen

Open bestand Een grafiek maken

Uitgewerkt voorbeeld van de oefening.


8  Maak de achtste opdracht van word en lever die in op moodle.

Maak onderstaande opdracht volgend de uitleg. Controleer of je alle onderdelen volgens de aanwijzingen hebt opgenomen. 

Open bestand Word opdracht 8

9  Maak de negende opdracht van word en lever die in op moodle.

Maak onderstaande opdracht, volg de uitleg. Controleer of je alle onderdelen volgens de aanwijzingen hebt opgenomen.

Open bestand word opdracht 9.pdf

Open bestand Instructie film; Een pagina in landscape zetten.

10 Word opdracht tien

Download onderstaand bestand en voer de opdracht uit die hierin beschreven staat.

Het instructie filmpje komt later.

Open bestand Te downloaden bestand voor Word opdracht tien

Een tekst overbrengen van een pdf document naar Word lukt meestal wel via knippen en plakken.

Als je in jou browser het pdf document ziet, download dat dan eerst, open het gedownloade bestand in Acrobat Reader. Ga knippen en plakken vanuit Acrobat Reader in plaats vanuit de browser ( in een browser is de opmaak code anders je hebt grote kans dat er een heleboel onbruikbare gegevens mee gecopieerd worden ).

Zorg eerst dat de standaard letter grootte niet groter is dan 10. Daar voorkom je mee dat regels op het einde afgebroken worden, dat geeft een verwarrende opmaa.
Als je plakt in Word via rechtsklikken, "plakken" ga dan met de muiswijzer over de verschillende opties. (selecteren doe je via Ctrl+A en kopieren door Ctrl+C, plakken gaat via Ctrl+V)

Kijk wat de beste opmaak geeft. Als je even op een optie blijft staan met de muiswijzer zie hoe de te plakken tekst in het document gezet wordt.

Foto's of afbeeldingen moet je soms (vaak) apart selecteren en plakken.

Tabellen komen vaak niet goed over. Het advies is om een tabel apart te selecteren en te plakken in word. Vaak komt er dan een tabel te staan die een slechte opmaak heeft. Om de opmaak snel te kunnen verbeteren kun je het beste de in Word geplakte tabel opnieuw selecteren en dan knippen en plakken in een leeg Excel bestand. Het Dat kan ook via het invoegen van een Excel tabel in word, maar handiger is de tabel (zeker een grote tabel) eerste in apart Excel bestand te plakken en pas later weer terug te plaatsen in word.

(een tabel vanuit een pdf document rechtstreeks in Excel plakken werkt vaak niet goed, beter is de pdf tabel eerste in Word te plakken omdat die er weer een tabel van maakt, wel de tabel in het pdf document apart selecteren!)

Om een tabel op te maken in Excel is vaak de eerste stap samengevoegde cellen en tekstterugloop te herstellen. Dat doe je door de hele tabel te selecteren, dan rechtsklikken en in het context menu "uitlijning" te selcteren. Daar vink je "Terugloop" uit en "Cellen samenvoegen". Daarna is het vaak veel gemakkelijker om alles op te maken. Als je kolommen met getallen selecteerd, dan kun je via het context menu (rechtsklikken) en dan "Getal" kiezen, het getal instellen op "geen cijfers achter de komma", "een punt bij duizendtallen" en negatieve getallen "met een min teken en in het rood".

Power Point 2016

PowerPoint opdracht ict.

(inleveren en afronden voor het einde van het 2e blok, zorg dus dat jou werk op tijd nagekeken is. M.a.w. een paar weken van tevoren inleveren)

Je gaat een PowerPoint presentatie maken over jouw (Bpv) bedrijf. Hiervoor heb je het programma PowerPoint nodig en internet. Lees eerst de opdracht helemaal door en bedenk wat je gaat doen voordat je aan de opdracht begint. Maak dus eerst een plan en noteer voor jezelf wat je op de dia’s gaat laten zien.

 

1. Open een nieuwe presentatie in PowerPoint.

2. Maak minmaal 10 extra dia’s aan met een lege indeling (in totaal heb je er dan 11).

3. Geef alle dia’s dezelfde opmaak. Kies hiervoor een ontwerp

4. Op dia 1 zet je de titel “Mijn (BPV) bedrijf”.

5. Als ondertitel zet je jouw naam.

6. Op de volgende dia's presenteer je minimaal vier verschillende onderdelen van jouw (bpv) bedrijf (bijv. verschillende hondenrassen, plantensoorten, gewassen, paarden, trekkers enz.) Je zoekt foto’s hiervan op internet (of gebruikt zelf gemaakte foto’s) en plaatst er maximaal 2 per dia. Op één dia plaats je geen foto maar een simpele tekening die je zelf maakt met invoegen vormen. Zorg dat je de onderdelen (lijnen etc.) groepeert (aan elkaar koppelt dus).

Op één dia laat je geen foto zien maar een filmpje. Zorg dat dit geen link is, maar dat het filmpje in het bestand van de presentatie zit, ingebed heet dat. (kies voor een klein filmpje zodat ook het bestand klein blijft)

Op één dia voeg je geen foto in maar een afbeelding uit google maps waarop jou Bpv bedrijf te zien is.

7. Stel de verschillende objecten op de dia's in met aangepaste animatie, zodat ze in de juiste volgorde in beeld komen. (is niet noodzakelijk bij alle dia's,)

8. Onder of boven elke foto zet je een titel (zorg voor niet te veel tekst).

9. Bij diaovergang stel je alle dia’s in op een eigen gekozen overgang.

10. Op de laatste dia laat je het woord: Tot ziens, uitzoomend in beeld verschijnen!

11. Je voegt tenslotte een geluidsfragment in, wat het einde van een dia of de presentatie aangeeft

(bijv. applaus

12. Zorg dat de tekst die je bij de presentatie moet uitspreken onder de dia’s staat. (in hoofdpunten)

13. In de presentatie zit minstens één tabel en één grafiek die gemaakt is met excel. Zorg dat de tabel en grafiek is te wijzigen. Zowel de tabel als de grafiek moeten functioneel zijn. Zorg dus dat bij de tabel voldoende tekst staat. Zorg dat bij de grafiek zowel een goede titel en legenda staan en dat de assen een goede naam hebben.

Maak geen kopie. De grafiek en de tabel moeten in powerpoint te bewerken zijn.

14. Zorg dat de dia’s weinig tekst bevatten en goed leesbaar zijn. Het beste leesbaar is witte tekst op een blauwe achtergrond. (kijk maar naar verkeersborden).

15. Maak het niet te ingewikkeld.

 

Succes met de opdracht.

 


Maak de eerste opdracht en lever die in op moodle. Waar? > dat staat in de opdracht.

 


Bekijk onderstaand bestand. Maak de opdracht en lever die in op moodle. Waar > dat staat in de opdracht.

Open bestand Opdracht 2 Stel de presentatie goed in.

Open bestand Tweede opdracht PPT presentatie goed instellen.

Open bestand Uitwerking instellen van een powerpoint

 


 

Open bestand Opdracht 3 werken met beweging.

Download de derde powerpoint opdracht. De opdracht staat in het bestand. Bekijk de uitwerking van de opdracht. Die staat hieronder.

Lever de opdracht in op moodle bij "werken met office" powerpoint.

Open bestand Uitwerking werken met beweging

 


 

Open bestand Opdracht 4 video en geluid gebruiken.

Download bovenstaand bestand, daarin staat de vierde oefenopdracht van powerpoint. Lever de opdracht in op moodle.

Gebruik 2 manieren om een video in te voegen laat dat zien in je presentatie.

Hieronder staat een ingewikkelder manier om een video in te voegen als dat niet lukt op een eenvoudige manier.

video invoegen in powerpoint

web site om video\'s te converteren

Open bestand Presentatie geven

Open bestand Uitleg met tekst over presenteren met presentator weergaven

Open bestand maak eens na , probeer maar , de oefeningen heb je gehad, iets voor dier?

Excel 2016

Excel is onmisbaar voor je opleiding. Wat met word of powerpoint niet mogelijk is kun je wel met Excel. De oefening in het werken met Excel gaan niet verder dan de basis vaardigheden. Dat is meestal voldoende om de opdrachten van de kerntaken te kunnen uitvoeren. Denk hierbij aan het maken van een balans, een arbeidsbegroting, een voerschema of een rantsoenberekening, de calculatie van de omzet etc.

Zorg dat je kunt werken met Excel. Het maakt niet uit of je Excel 2007, 2010 of 2013 gebruikt. 

Maak de onderstaande oefenopdracht die hieronder staat met in Excel. Deze opdracht is bedoeld als kennismaking.

Open bestand Oefen deze opdracht met Excel.

Open bestand Voor oefening 1 mag je dit bestand gebruiken.

Maak na de bovenstaande kennismakings oefening opdracht 1. Lever de gemaakte opdracht  in op moodle.

Open bestand Opdracht 1 Excel.

Bekijk de onderstaande filmpjes voor uitleg over de basis handelingen in Excel.

Open bestand gegevens toevoegen en wijzigen

Open bestand cellen rijen en kolommen selecteren

Open bestand cellen rijen en kolommen invoegen

Open bestand cellen rijen en kolommen verwijderen

Open bestand tekst en cellen opmaken

Open bestand rijen en kolommen verbergen en zichtbaar maken

Open bestand spelling controle

Cel opmaak

Open bestand Uitwerking opdracht 1 Excel


Opdracht 2 Excel. Lever de gemaakte opdracht in op moodle.

Open bestand Opdracht 2 Excel, maak dit voorbeeld in Excel na.

Open bestand kale tabellen

Open bestand Uitwerking opdracht 2 Excel


Bekijk onderstaande film over het maken van een grafiek.
Maak vervolgens opdracht 3A Groenten van Excel. Lever de gemaakte opdracht in op moodle.

Open bestand film grafieken gebruiken

Open bestand Opdracht 3 Groenten Excel. Lever de gemaakte opdracht in op moodle.

Open bestand Uitwerking opdracht 3 Groenten Excel.


 

Opdracht 4 Balans (hieronder) inleveren op moodle bij 4e inlever opdracht.

Open bestand Opdracht 4 balans


Hieronder staat opdracht 5 Speedo van Excel. Er is geen antwoordenversie. De uitkomst van de berekeningen staat in de opdracht.

Download het Excel bestand dat onder de opdracht staat en gebruik dat om de gevraagde veranderingen uit te voeren.

Lever de uitwerking in op moodle bij Excel 4e inleveropdracht.

Open bestand Gegevens van opdracht 5 Excel. Download het bestand om de opdracht te maken. Kopieer de gegevens naar excel.

Open bestand voorbeelden van afronden


 

6 inleveropdracht Excel, Arbeidsbegroting.

Maak van de gegeven tabel (staat hieronder) de gevraagde grafieken. De opdracht staat bij de gegevens. Lever het werk in op moodle.

Open bestand 6 inlever opdracht Arbeidsbegroting (gegevens) down load dit bestand

Hieronder staat een voorbeeld van het eindresultaat.

Open bestand Voorbeeld begroting


 

7 Excel opdracht Brandstoffen.

De opdracht staat beschreven in het pdf bestand hieronder.

Download het bestand, bekijk het voorbeeld en voer de beschreven opdracht uit.

Lever het resultaat in op moodle bij 7e Excel opdracht met de titel Brandstoffen.

Open bestand 7 Excel opdracht Brandstoffen


 

 

Opdracht 8 van Excel is een beschrijving van wat je moet doen. Als je de opdracht niet leuk vindt, mag je ook zelf een andere tabel in Excel maken die formules bevat en resultaten uit de tabel met formules ergens anders weergeeft. Voorwaarde is dat er ALS formules en AANTAL.ALS formules gebruikt worden. Er moeten cellen met voorwaardelijke opmaak aanwezig zijn en de tabel gegevens moeten gesorteerd kunnen worden. Kun je niets bedenken, dan maak je het beschreven cijferlijstje. Lever de opdracht in op moodle.

Open bestand 8 in te leveren opdracht van Excel. Upload het resultaat in moodle.

Open bestand 8 Te kopiëren tabel van de cijferlijst. open het bestand en kopieer de tabel naar Excel

9 Opdracht Break even point berekenen en in een grafiek zetten. Kijk naar het bestand hieronder. Zorg dat je in de invoervelden enkel de gegevens van het aantal eenheden, de opbrengst per eenheid, de vaste kosten en de variabele kosten per eenheid hoeft in te vullen. In de tabel staan enkel formules. De grafiek laat het break even point zien.


 

10 Excel opdracht tabel en grafiek van Bestedingscontrole.

Download het hieronderstaande bestand en voer de opdracht uit. Lever het resultaat in op moodle bij de 5e Excel opdracht.


 

Excel opdracht 11 Etiketten maken met Word met behulp van een Excel bestand met adressen.

Download het Word bestand met de adresgegevens en maak daar een Excel bestand van.

In het document uitleg staat beschreven hoe je de Etiketten in Word maakt.

De andere bestanden zijn de voorbeelden van het eindresultaat.

Open bestand Word document met de Adressentabel voor Excel (Downloaden


 

 

12 in te leveren opdracht. Sparen met rente op rente. Bij kijk het voorbeeld. De opdrachten A & B (wat je moet doen en inleveren) staat ook op moodle.

De opdracht bestaat uit een A en een B onderdeel:

Opdracht A:

Maak in Excel een opstelling waarmee je

het resultaat van een aantal jaren sparen

met rente op rente kunt berekenen.

Maak een overzichtelijke tabel die laat

zien hoeveel jaar het duurt voordat het

ingelegde bedrag in waarde verdubbelt is.

Opdracht B:

Maak een vergelijking tussen 5 jaar sparen (elke half jaar

een bedrag opzij zetten met een bescheiden rente).

Een persoonlijke lening afsluiten die je in 5 jaar moet terug betalen.

Als derde een aankoop op afbetaling afsluiten in 20 termijnen (kwartalen).

Stel voor de je een 2e hands auto wil aanschaffen voor b.v. € 5.000,-

Zet de drie mogelijkheden naast elkaar in een tabel en laat zien

wat de verschillen in (rente)kosten zijn.  Kies zelf je uitgangspunten en

vermeld die bij de uitwerking van de opdracht.

3 SketchUp

Download en installeer sketchup vanaf de nederlandse website http://sketchup.nl/download/viewcategory/1

Kies sketchup pro, kies de nieuwste.

Opdracht 1

Bekijk de eerste video (Part 1 van de engelse website) en oefen de voorbeelden. http://www.sketchup.com/learn

Maak de voorbeelden na. Probeer telkens opnieuw te pannen zoomen en draaien. 

 

Opdracht 2

Bekijk de 2e video van "Getting started with SketchUp" http://www.sketchup.com/learn/videos?playlist=58

Kies Part 2 en oefen zelf het huis met zadeldak. Teken dit enkele malen en lever het in op moodle.

Opdracht 3

Bekijk het filmpje voor het inrichten van een kamer Part3 http://www.sketchup.com/learn

Maak de oefening na en lever de zelf gemaakte kamer in op moodle.

4 VEILIG internetten & VEILIG ZOEKEN EN VINDEN

Interest based advertising aan of uit met "YourOnlineChoices". 

Werk veilig en safe. Kijk naar Alert Online adviezen.

Als je op een vreemde laptop of pc werkt gebruik je altijd het incognito (chrome) venster van je browser. Bij internet explorer ie heet dat InPrivate- Navigatie. Dat is belangrijk omdat er dan geen surf (ook ingetoetste codes, bezochte webpagina's in browse geschiedenis, cookies etc.) gegevens achterblijven op de computer.

Druk bij Chrome op Ctrl+Shift+N en er verschijnt een incognito venster.

Bij internet explorer is dat Ctrl+Shift+P !!!!!!!!!!


Hier een goed voorbeeld van hoe het fout kan gaan en een filmpje over dubbele login verificatie.

En Tek Tok. Tek Tok late night is een online programma over informatietechnologie, waarbij informatie en entertainment met elkaar gecombineerd worden.

Maar ook DIGIBEWUST. Over wachtwoorden. En Digivaardigheid.

 

Veilig online winkelen          Opschonen, updates & veiligheid                         Securitybeleid

Open bestand Veilige wachtwoorden

Hier een korte cursus veilig Facebook. Belangrijk genoeg om te lezen en ter harte te nemen!

Veilig Facebook


 Leer goed, snel en veilig zoeken. Gebruik het bestand hieronder. Sla het op in je eigen computer.

Open bestand Vinden door zoeken

 


Werk de leereenheid zoeken en vinden door. Als je hiernaast (links) op de link klikt moet je inloggen via entree en moodle bij het ontwikkelcentrum. Kijk naar het plaatje hoe dat gaat.

Voer de oefeningen die in de documenten staan uit.

Maak de toets.
De toets bestaat uit drie bestanden. Sla die bestanden op in een map op je eigen laptop.
Lever het gevraagde materiaal in op moodle (klik op de link dan spring je naar moodle).

  • Het arrangement ICT windows 10 & office 2016 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2019-01-28 14:32:01
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Stuur ter verbetering van dit arrangement uw op- en / of aanmerkingen naar ftr@edudelta.nl 

    Bij voorbaad vriendelijk dank voor de moeite.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Hulp bij laptopbeheer, moodle, magister, windows en instructie voor office 2010.
    Leerniveau
    MBO, Niveau 3: Vakopleiding; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    25 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    ict, office, windows

    Bronnen

    Bron Type
    Startpagina windows 8
    http://windows.microsoft.com/nl-be/windows/home
    Link
    Ondersteuning windows 8
    http://windows.microsoft.com/nl-be/windows/support#top-solutions=windows-8
    Link
    Inhoudsopgave genereren
    http://www.screenr.com/embed/PLYH
    Video
    Alinea opmaak en regels afbreken
    http://www.screenr.com/embed/RqYH
    Video
    video invoegen in powerpoint
    http://www.screenr.com/embed/L0s7
    Video
    web site om video\'s te converteren
    http://media-convert.com/
    Link
    Cel opmaak
    https://www.youtube.com/v/txdR1rGgKA4?hl=nl_NL&version=3&rel=0
    Video