Een dag met Mimi en Momo

Een dag met Mimi en Momo

Het verhaal van Mimi en Momo

Dit is een thema over Oerang Oetans. Dit thema is geschikt voor groep 1-4. Het thema gaat uit spelend leren op de vertel-speeltafel.Het ware verhaal is gebaseerd op twee kleine oerang oetans die gevonden zijn door Will Smith in Indonesië. Hij heeft ze meegenomen naar het opvangcentrum. Door middel van een fotoverhaal kunt u de scenes spelen op de vertel-speeltafel. Alle materialen kunt u vinden in dit arrangement.

Het thema is gebaseerd op "we spelen een boek" ontwikkeld door Margot Wouterse, auteur en ontwikkelaar van Speelplezier. Margot Wouterse speelt voor op de vertel-speeltafel. Ook dit filmpje kunt u vinden in het arrangement. 

Kijk naar de foto's om ideeën te krijgen over het inrichten van de vertel-speeltafel. 

Start met dit filmpje over het opvangen van Oerang Oetans

Inrichting vertel-speeltafel
Inrichting vertel-speeltafel
Inrichting vertelspeeltafel
Inrichting vertelspeeltafel

Informatie over tafelpoppenspel

Tafelpoppenspel als didactisch middel in het onderwijs

Tafelpoppenspel kan worden ingezet als didactisch middel om kinderen iets te leren. De volwassene speelt een verhaal voor waarvan de kinderen iets leren met betrekking tot onder andere:

·         sociale redzaamheid;

·         taal;

·         wereldoriëntatie;

·         levensbeschouwing.

Door samen met de kinderen verhalen te spelen en door kinderen de gelegenheid te bieden om met elkaar verhalen te spelen, maken ze zich de nieuwe leerinhouden eigen.

 

Empathie

Het spelen van tafelpoppenspel is bevorderlijk voor de ontwikkeling van empathie. Empathisch vermogen speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van zelfsturing. Bij zelfsturing of zelfregulering gaat het erom dat het kind zelf zijn eigen gedrag kan aansturen, dat het geconcentreerd kan spelen en werken. Het gaat er ook om dat het kind inzicht heeft in wat het zelf doet maar ook in wat anderen doen.

 

 

Zelfsturing is van groot belang voor schoolsucces, omdat het een positieve invloed heeft op zowel cognitief als sociaal emotioneel functioneren. Een goed ontwikkeld zelfsturend vermogen zorgt voor een verbetering van het sociale gedrag. Het is dan ook van belang dat we het zelfregulerende vermogen van kinderen gericht stimuleren.

( l. van der Bolt en J. Aarssen, Sardes speciale editie nr. 9, september 2010).

 

 

Tijdens het spelen moeten kinderen zich in een rol, passend bij een bepaalde pop, inleven en zich aan die rol houden. Door ze verschillende poppen met verschillende rollen te laten bespelen, ervaren ze de consequenties van verschillende rollen en moeten ze flexibel van rol kunnen wisselen. Door het spelen leren ze om situaties te bekijken en te beleven vanuit verschillend perspectief. Zo speel je bijvoorbeeld op verschillende wijze met de boevenpop, de politiepop of het slachtoffer. De boef ervaart de ingreep door de politie anders dan het slachtoffer. De politie spreekt de boef op een andere manier aan dan het slachtoffer. Als de leerkracht of pedagogisch medewerker vóór speelt of meespeelt en daarbij de popjes hardop hun gedachtes laat uitspreken, ervaren de kinderen hoe anderen denken. Zo leren de kinderen al spelend denken over het denken van anderen.

 

Taal

Tafelpoppenspel bevordert de taalproductie en vergroot de woordenschat. Kinderen spelen verhalen na en krijgen een besef van de opbouw in een verhaal. Ze weten dat er hoofdpersonen zijn en dat het verhaal zich ergens afspeelt.

 

Fantasie

Het verzinnen en spelen van verhalen ontwikkelt de fantasie. Als je fantaseert, bedenk je hoe je iets kunt uitbeelden met de middelen die je hebt.

Bijvoorbeeld: je kunt, tijdens het spelen van het sprookje van Roodkapje, de wolf langs de rand van de tafel laten duiken in een denkbeeldige put. Je laat de commandant van de brandweer praten terwijl je alleen maar de auto laat zien waar hij denkbeeldig in zit.

Het thema

Hoe speelt u op de vertel-speeltafel?

Margot speelt voor op de vertel-speeltafel

Extra materialen bij het thema

werkblad

  • Het arrangement Een dag met Mimi en Momo is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Marielle van Rijn Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2013-05-08 12:06:49
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Twee jonge oeran oetans in Indonesië. Een thema gebaseerd op een waar gebeurd verhaal.
    Leerniveau
    PO groep 3; Primair onderwijs; PO groep 4; PO groep 1; PO groep 8; PO groep 7; PO groep 6; PO groep 5; PO groep 2;
    Leerinhoud en doelen
    Wereldoriëntatie;
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 50 minuten
    Trefwoorden
    apen, drama, groep 1-2, milieu, natuur, oerang oetans, speelplezier, spelen, vertelspeeltafel

    Bronnen

    Bron Type
    Start met dit filmpje over het opvangen van Oerang Oetans
    http://teleblik.nl/media/3078611
    Link
    Margot speelt voor op de vertel-speeltafel
    http://www.youtube.com/watch?v=RlxKB9zaWms
    Link
    werkblad
    http://www.wikiwijs.nl/lom/preview/aHR0cDovL2xtZGIuZGlnaXNjaG9vbC5ubC8xMTc2MQ==/101537782/RGlnaXNjaG9vbDpvYWk6ZGlnaXNjaG9vbC5ubDpsbWRiLTExNzYx
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.