Recreatie en toerisme

Recreatie en toerisme

Recreatie en Toerisme

Recreatie is een belangrijke neventak voor veel boeren. Met een omzet van 156 miljoen euro per jaar is het qua inkomsten de grootste neventak, gevolgd door boerderijverkoop met 147 miljoen. Ook zijn er (op natuurbeheer na) de meeste bedrijven mee bezig: 3595 in 2011. Die haalden dus gemiddeld een omzet van 43.000 euro per jaar.

Daarbij groeit het hard: in 2007 was de omzet nog ‘maar’ 92 miljoen euro, die is dus in vier jaar tijd bijna verdubbeld! Met name in de provincies Gelderland en Overijssel is recreatie een populaire bedrijfstak.

Maar wat betekent het eigenlijk? Recreatie kan vele vormen aannemen. Zoals een wandelpad over erf of land, een boerderijcamping, maar ook een terras of vergaderlocatie vallen hieronder. De recreatietak wordt ook vaak gecombineerd met streekproducten. Wat te denken van een terras met eigengemaakt ijs? Of zoogkoeien met verkoop van eigen vlees? In week 1 en 2 gaan we dan ook kijken naar bedrijven die de recreatie in de omgeving en de recreatie op het eigen erf combineren met van oudsher een vleesproducerend bedrijf.

Maar hoe smaakt 'natuurlijk geproduceerd' vlees nu eigenlijk. En is er verschil in smaak met biologisch vlees of gewoon het goed betaalbare stuk vlees van de goedkopere supermarktketens? Dit gaan we onderzoeken. Zelf klaarmaken en proeven. Daarnaast ontwikkelen we zelf een frikadel die wordt gemaakt van vlees waarvan jullie vinden dat het bij kan dragen aan een verantwoorde en duurzame snack.

Aan het eind van dit thema sluiten we dit jaar af met een proeve met de naam 'de gagelkamp' dit is een proeve met hierin de vraag van een veehouder (in ons geval onze buurman) die graag een tweede tak op zijn bedrijf wil ontwikkelen. Samen met een groepje ga je op zoek naar de mogelijkheden voor onze buurman om zijn bedrijf multifunctioneel te maken. We bezoeken in de week voor de proeve het bedrijf en krijgen tekst en uitleg van de veehouder. Hij zal zijn wensen aangeven. De uitvoering doe je op een door jou gekozen manier, met een maquette, een tekening een presentatie het maakt niets uit.

Planning

Week 1

't Blôde Fuottenpaad, recreatie en toerisme in de natuur.

 

.

het blote voetenpad als genomineerde voor de prijs leukste van uitje van Nederland

Waar kan je de onderwerpen recreatie en toerisme beter beginnen dan op een recreatie/toeristisch pad in onze eigen omgeving. Voor veel mensen is het blotevoetenpad (of in het gronings: 't Blôde Fuottenpaad) een bekend pad in de provincie Groningen. Het pad ligt net buiten het dorpje Opende en valt onder beheer van Staatsbosbeer in het Westerkwartier. 

Na lang praten en zoeken naar benodigde gelden is in 2005 het pad geopend. Hiervoor is niet alleen veel geld verzameld en zijn aanpassingen aan de natuur gedaan om het gebied toegankelijk te maken, ook is er overleg gepleegd met de eigenaren van de gronden die gebruikt zijn voor het pad. 

Wij gaan het pad lopen, ondertussen maak je een opdracht of vanuit de visie van grondbezitter (bijvoorbeeld veehouder) en vanuit de visie van natuurbeheerder (staatsbosbeheer in dit geval). Lopende over het pad bekijk je wat er allemaal gedaan is om dit pad te ontwikkelen en welke invloed dit heeft gehad op de grond en de inzet van deze grond. Als we weer terug zijn bij de fietsen gaan we hier met elkaar over in discussie..... De natuurbeheerders tegen de veehouders, of eigenlijk meer, Natuurbeheer en reguliere grondgebruikers gaan samen in overleg waarom dit pad nu zo'n onvoorstelbaar goed geslaagde manier van samenwerken is...

Hiervoor gebruik je de opdrachten uit dit arrangement. Wij zorgen ervoor dat deze bij het pad aanwezig zijn.

Je moet dinsdag om 9.00 bij het startpunt van het pad aanwezig zijn. Om 8.40 gaat er een auto vanuit Buitenpost naar het pad, deze is alleen (!!!) voor diegene die onmogelijk op de fiets kunnen en die vooraf aangegeven hebben mee te willen rijden. Let op er is beperkt ruimte in de auto!

de route van het pad
de route van het pad

het blote voetenpad

de wiebelbrug in het pad
de wiebelbrug in het pad

Je wordt om 9.00 uur verwacht. Het adres is: Kale Weg, 9865 TC, Opende.

Route vanaf school: Rijdt het dorp Buitenpost uit richting Surhuisterveen. (vanaf erf school ga je rechts, aan het eind van de straat rechts, eerste straat links. Eind straat rechts (bij het lauwerscollege) op het grote kruispunt oversteken en links het fietspad op).

Je volgt het fietspad rechtdoor over de rotonde, je rijdt langs de vuilstort. Deze weg blijf je net zo lang volgen (8 km) tot het fietspad bij Surhuizum even ophoud (je bent dan net over gestoken en rechtsaf gegaan). Ga direct links en volg deze weg tot je vanzelf weer terug op het fietspad langs de provinciale weg zit. Blijf deze weg volgen tot de rotonde. Steek twee maal over (rechts af dus). volg nu de weg weer, je gaat vanzelf linksaf de kaleweg op. Na ruim een kilometer vindt je het blote voetenpad aan je rechterhand.

 

We lopen eerst het pad, na afloop keren we terug op de parkeerplaats en worden we verwacht in de theetuin van schots en scheef. Deze boerderij met schotse hooglanders produceerd op een duurzame manier vlees. Daarnaast hebben ze een theetuin waar we onder het genot van wat drinken informatie krijgen over de theetuin, de schotse hooglanders, het produceren van vlees en het runnen van een toeristisch bedrijf als schots en scheef.

 

Schotsehooglanders.nl

Theetuin schots en scheef

De theetuin schots en scheef en schotsehooglanders te Opende
De theetuin schots en scheef en schotsehooglanders te Opende

Week 2

Binnen de multifunctionele landbouw staat recreatie en toerisme niet alleen voor mooie routes in de natuur of leuke spelletjes kunnen doen op een hiervoor geschikte locatie. Ook wat langer durende recreatie in de vorm van bijvoorbeeld kamperen hoort er bij. 

Vandaag gaan we naar een bedrijf waar het houden van biologisch vleesvee wordt gecombineerd met een boeren camping en een boerderijwinkel waar het eigen vlees en andere streekproducten worden verkocht.

Op de website van het bedrijf is de volgende informatie te lezen:

Bent u op zoek naar een kleine, groene camping waar u heerlijk kunt genieten van de rust, ruimte en het weidse uitzicht? Of zoekt u een vakantiebestemming waar uw kinderen onbezorgd buiten kunnen spelen, de natuur ontdekken en waar u er samen met het gezin op uit kunt gaan? Dan is boerderij-camping Yn ‘e Lânsdouwe in Friesland uw droomvakantie!


Minicamping Yn ‘e Lânsdouwe ligt midden in nationaal landschap de Noardlike Fryske Wâlden. Deze wonderschone omgeving met zijn meren, dykswâlen, elzensingels, pingo's en vele zandpaden is het perfecte decor voor prachtige fiets- en wandeltochten. Dankzij de gunstige ligging kunt u ook gemakkelijk uitstapjes maken naar de Waddeneilanden en de vele musea in de omgeving. Bovendien is er in de buurt genoeg te zien en te doen voor de jongste vakantiegangers.


Camping Yn ‘e Lânsdouwe in Eastermar, de ideale vakantiebestemming om te genieten van rust, ruimte en de wondere wereld van de natuur.?

Voor meer info klik je op de link van de website van Yn'e Lânsdouwe.

Yn\'e Lânsdouwe
Website van een biologisch vleesveebedrijf met boeren camping en boerderijwinkel

Week 3

verschillende soorten gehakt
verschillende soorten gehakt

Na twee bezoeken aan vleesproducerende veehouderijbedrijven gaan we onderzoeken wat nu precies het verschil is tussen 'wild' en biologisch vlees en vlees uit de reguliere vleesproductie. Daarnaast bekijken en proeven we ook wat de goedkope vleessoorten van de grote winkelketens ons te bieden hebben. Een lesje vlees, vleesverwerken en als afsluiter zelf frikadellen maken en deze vergelijken met die van de winkel.

Voor deze les gebruiken we vlees wat we gekocht hebben bij schotsehooglanders.nl en lansdouwe.nl de bedrijven waar we de afgelopen weken op bezoek zijn geweest.

 

Week 4

Voor alle verbredingstakken geldt dat het belangrijk is goed promotie te maken. Dat kan door een goede eigen website te bouwen die vindbaar is, mond tot mond reclame, folders te verspreiden, een persbericht naar de krant te sturen of gebruik te maken van sociale media, zoals facebook of twitter.

Vooral voor recreatie is vindbaarheid belangrijk. Iemand die een logeeradres zoekt, kijkt in de meeste gevallen op internet.  Maar ook recreatie dichtbij of streekproducten worden vaak via internet gevonden óf gecheckt. 

Vandaag gaan we aan de slag met het onderzoeken en beoordelen van social media ingezet door de twee bezochte bedrijven.

Je gebruikt hiervoor de bijgevoegde opdracht.

Week 5

In de recreatie wordt het steeds belangrijker om bijzonder te zijn. Dit komt door de groei van het aantal minicampings en bijvoorbeeld boerencampings. Heel goedkoop een plekje op de camping aanbieden heeft geen zin. Je verdient niets meer en kunt niet datgene aanbieden wat je graag wilt. Je moet dus andere oplossingen bedenken om klanten te krijgen.

Alleen als je iets bijzonders te bieden hebt, kun je iets meer vragen. Kijk bijvoorbeeld op www.boerenstee.nl. De Liniehutten zijn uniek, daar willen mensen wel voor betalen (375 euro per gezin voor een weekend in de zomer).

Zoek nu zelf twee bedrijven die iets bijzonders hebben en waar jij wel zou willen overnachten. Misschien een boomhut? Of een wijnvat? In ieder geval een van de gevonden opdrachten moet anders zijn dan de rest van de leerlingen heeft! we gebruiken deze opdracht als opstapje naar volgende week.

Maak een verslagje met hierin de twee bedrijven (per persoon). Lever dit aan het eind van deze les in (je krijgt 90 minuten de tijd) 

Zorg dat je antwoord vindt op de volgende vragen:

  •        Omschrijf wat bijzonder is aan het bedrijf van jouw keuze.
  •         Beschrijf hoe ze op het idee gekomen zijn en hoe ze de accommodatie hebben gebouwd. Was dit moeilijk?
  •        Ontdek wat mensen ervoor betalen (vaak ook te zien op de website).
  •        Omschrijf hoe de ondernemers deze bijzondere dienst verkopen: gebruiken ze naast hun eigen website nog andere kanalen? Bijvoorbeeld een plaatselijke VVV of een andere website?
  •  NB:  probeer de informatie van de website af te halen.
liniehutten van de boerenstee
liniehutten van de boerenstee

Aan het eind van deze week bereiden we de proeve voor volgende week voor, alle informatie hiervoor staat onder het kopje week 6 van dit arrangement.

Week 6

Om het jaar voor intra goed af te sluiten hebben we besloten een eindProeve te houden. Het thema van afgelopen jaar was multifunctionele landbouw en alles wat hierbij hoort. De verschillende onderdelen zijn meer of minder uitgebreid aan bod geweest. Plattelandsvernieuwing is in verschillende thema’s op te delen:

Streekproducten

Agrarisch natuurbeheer

Zorglandbouw en educatie

Recreatie en toerisme

Met het thema streekproducten zijn we aan de slag geweest met het woudboontje en het woudgeeltje (de boon en de aardappel). Agrarisch natuurbeheer hebben we bekeken vanuit Staatsbosbeheer, wat voor werk doen zij en wat zijn de mogelijkheden voor bv kamperen (recreatie en toerisme) voor organisaties als Staatsbosbeheer…  Voor landbouw en zorg zijn we bijvoorbeeld bij Tom Krol geweest. Hij vangt op zijn bedrijf mensen op, deze mensen werken mee in het bedrijf en hebben zo een dagbesteding. De bekostiging hiervan gaat via het persoonsgebonden budget (pgb) van deze medewerkers. Ook recreatie kwam op het bedrijf van dhr Krol duidelijk naar voren. De wandeling met de GPS is hiervan een goed voorbeeld. Maar ook een kinderboerderij, de verschillende activiteiten welke op de doedag en open avond te zien waren en bv kinderopvang op de boerderij zijn goede voorbeelden van multifunctionele landbouw

De proeve

Een proeve van bekwaamheid is een afsluitende opdracht om een onderdeel mee af te sluiten. Het is een officieel examen en wordt ook als examen beoordeeld. Meestal vind een proeve voor het MBO plaats op een bedrijf (bv je stagebedrijf), maar voor het VMBO zijn proeves beschikbaar die op school uitgevoerd kunnen worden.    

 

Onderwerp

Onze proeve sluit goed aan bij wat we afgelopen jaar hebben gedaan. Er is een veehouder bij ons geweest met een vraag. Hij wil het bedrijf van zijn ouders gaan overnemen. Het bedrijf heeft weliswaar genoeg koeien, er is geen ruimte en land om meer koeien te gaan melken en toch wil onze buurman zijn bedrijf uitbreiden. Onze buurman boer Henk wil dus graag een andere activiteit op zijn bedrijf gaan organiseren om extra geld te verdienen. Aan jullie de vraag wat hij kan gaan doen. Hij wil alles wel leren en heeft budget om bv een geschikt gebouw te bouwen of om een hoek land ergens voor te gaan gebruiken. Hij wil graag leren, dus als hij nog niet genoeg weet van een onderwerp gaat hij hiervoor opnieuw naar school.. dit maakt de keuze voor jullie makkelijk. Je mag alles bedenken! Maar……. Je moet het wel goed onderbouwen, ook wat het boer Gert gaat kosten en opleveren, deze tweede tak moet tenslotte zijn inkomen aanvullen.

De opdracht

Je gaat in groepen van 3 of 4 personen aan de slag. Je werkt een idee uit voor buurman boer Henk en zijn bedrijf. Je moet dit idee presenteren aan je klasgenoten en iedereen moet meewerken (ook tijdens de presentatie). Je mag zelf weten hoe je dit doet, enkele voorbeelden zijn:

  •          Een poster
  •          Een folder
  •          Een moodboard
  •          Powerpoint
  •          Mindmap
  •          Een anekdote
  •          Een toneelstuk

 

Jullie moeten komen met iets origineels! Dus geen ‘saai’ verslag of volgeschreven diapresentatie.

Beoordeling

De beoordeling gaat volgens de officiële richtlijnen. In het 1e deel van de omschrijving van de proeve staat hiervan een uitwerking. Je wordt door een docent, een onafhankelijke examinator en onze buurman Henk (of iemand die hem vervangt) beoordeeld.

Het cijfer wat je met deze proeve behaald is je cijfer voor DSE3. Het is bovendien een beoordeling voor een deel van de competenties die je moet beheersen om straks op het MBO verder te kunnen.

Planning

Uitdelen opdracht en uitleggen proeve en bezoek aan het veehouderijbedrijf naast onze school, 50 min

 

Huiswerkopdracht: neventak bedenken met je groepje en alvast nadenken over de vorm van presenteren.

 

Voor  week 6:

                                Uitvoeren proeve 90 minuten

                               Presenteren proeve 40 minuten (10 min per groepje)

                               Voeren reflectiegesprek 10 minuten per groepje

  • Het arrangement Recreatie en toerisme is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteurs
    Wiranda Stam Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2013-05-21 09:31:55
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    vierde en laatste onderdeel van de lessenserie rondom de mfl
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    het blote voetenpad als genomineerde voor de prijs leukste van uitje van Nederland
    https://youtu.be/R5pcrfZsZ9c?feature=player_detailpage
    Video
    het blote voetenpad
    http://www.blotevoetenpad.nl/
    Link
    Schotsehooglanders.nl
    http://www.schotsehooglanders.nl
    Link
    Theetuin schots en scheef
    http://www.schotsenscheefopende.nl/
    Link
    Yn\'e Lânsdouwe
    http://www.lansdouwe.nl/index.asp
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.