Recreatie en toerisme

Recreatie en toerisme

Recreatie en Toerisme

Recreatie is een belangrijke neventak voor veel boeren. Met een omzet van 156 miljoen euro per jaar is het qua inkomsten de grootste neventak, gevolgd door boerderijverkoop met 147 miljoen. Ook zijn er (op natuurbeheer na) de meeste bedrijven mee bezig: 3595 in 2011. Die haalden dus gemiddeld een omzet van 43.000 euro per jaar.

Daarbij groeit het hard: in 2007 was de omzet nog ‘maar’ 92 miljoen euro, die is dus in vier jaar tijd bijna verdubbeld! Met name in de provincies Gelderland en Overijssel is recreatie een populaire bedrijfstak.

Maar wat betekent het eigenlijk? Recreatie kan vele vormen aannemen. Zoals een wandelpad over erf of land, een boerderijcamping, maar ook een terras of vergaderlocatie vallen hieronder. De recreatietak wordt ook vaak gecombineerd met streekproducten. Wat te denken van een terras met eigengemaakt ijs? Of zoogkoeien met verkoop van eigen vlees? In week 1 en 2 gaan we dan ook kijken naar bedrijven die de recreatie in de omgeving en de recreatie op het eigen erf combineren met van oudsher een vleesproducerend bedrijf.

Maar hoe smaakt 'natuurlijk geproduceerd' vlees nu eigenlijk. En is er verschil in smaak met biologisch vlees of gewoon het goed betaalbare stuk vlees van de goedkopere supermarktketens? Dit gaan we onderzoeken. Zelf klaarmaken en proeven. Daarnaast ontwikkelen we zelf een frikadel die wordt gemaakt van vlees waarvan jullie vinden dat het bij kan dragen aan een verantwoorde en duurzame snack.

Aan het eind van dit thema sluiten we dit jaar af met een proeve met de naam 'de gagelkamp' dit is een proeve met hierin de vraag van een veehouder (in ons geval onze buurman) die graag een tweede tak op zijn bedrijf wil ontwikkelen. Samen met een groepje ga je op zoek naar de mogelijkheden voor onze buurman om zijn bedrijf multifunctioneel te maken. We bezoeken in de week voor de proeve het bedrijf en krijgen tekst en uitleg van de veehouder. Hij zal zijn wensen aangeven. De uitvoering doe je op een door jou gekozen manier, met een maquette, een tekening een presentatie het maakt niets uit.

Colofon

Het arrangement Recreatie en toerisme is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteurs
Wiranda Stam Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2013-05-21 09:31:55
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
vierde en laatste onderdeel van de lessenserie rondom de mfl
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Bronnen

Bron Type
het blote voetenpad als genomineerde voor de prijs leukste van uitje van Nederland
https://youtu.be/R5pcrfZsZ9c?feature=player_detailpage
Video
het blote voetenpad
http://www.blotevoetenpad.nl/
Link
Schotsehooglanders.nl
http://www.schotsehooglanders.nl
Link
Theetuin schots en scheef
http://www.schotsenscheefopende.nl/
Link
Yn\'e Lânsdouwe
http://www.lansdouwe.nl/index.asp
Link
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open