Introductie
Groen is niet alleen een kleur. Groen staat ook voor natuur, een park of een binnentuin. In groen kunnen kinderen scharrelen, werknemers maken er in hun middagpauze een ommetje, en de fietser in de Randstad vindt dagelijks zijn route in de binnentuin van het Groene Hart. Groen is dus niet alleen een kleur.
Groen staat ook voor ontspanning en is een impuls voor gezondheid, een sterke regionale economie, een aantrekkelijk vestigingsklimaat en een schoon milieu. Groen is dus belangrijk voor het welzijn en de welvaart van de mens. Groen, en daarmee de kwaliteit van de leefomgeving, heeft het Kabinet dan ook hoog op de agenda staan. We werken bijvoorbeeld hard aan de verbetering van de kwaliteit van het landelijk gebied en de verbindingen tussen stad en platteland. En dat moet u heel breed zien. Immers, de waarde van groen voor de stad begint bij het woonhuis, de straat en de buurt. Maar het loopt daarna verder door tot over de stadsgrenzen naar het omringende platteland. En al die maatregelen, ideeën en groenprojecten die we voor het verbeteren van de leefomgeving hebben ontwikkeld, zijn verzameld in het programma Groen en de Stad. Een programma dat is bedoeld om de stad gezonder, rendabeler, schoner en mooier te maken.
In de meeste Nederlandse steden is het inmiddels duidelijk dat groen een bijdrage levert aan gezondheid, leefbaarheid, economie, klimaat en stad-land verbindingen. Groene plekken in en om een stad horen daarom een integraal onderdeel te vormen van de stedelijke omgeving. Dat is de filosofie van het programma Groen en de stad, inmiddels in de praktijk gebracht via verschillende impulsprojecten. Die projecten zijn het onderwerp van dit boekje Groene impuls.
Groen in de stad kent naast die van gezichtsbepalende factor in de openbare ruimte vele betekenissen. Met groen kunnen vele doelen (mede) gerealiseerd worden.
Zo verlaagt groen de kosten van de volksgezondheid. De aanwezigheid van groen heeft een positief effect op de gezondheid van mensen, het werkt zowel preventief als curatief. Ook draagt groen bij aan sociale cohesie in de buurt en aan de leefbaarheid van een wijk.
Een groene omgeving is een plaats waar bedrijven zich graag vestigen en waar haar medewerkers graag wonen. In een groene omgeving is onroerend goed gewilder en zorgt daarmee voor een hogere waarde van het vastgoed. Groen versterkt hiermee de economische groei van een stad.
Groen verbetert het milieu, het vermindert de luchtvervuiling, zorgt voor waterberging, dempt geluidshinder en verkoelt in warme periodes. Dat in een groene omgeving sprake is van een rijke biodiversiteit spreekt bijna vanzelf. Kortom, groen is essentieel voor een klimaatbestendige en duurzame omgeving.
Het rendement van investeren in groen in de stad is buitengewoon hoog. De vele positieve effecten van groen zorgen ervoor dat elke geïnvesteerde euro zich vele malen kan terug verdienen.
Alterra doet onderzoek naar deze en andere aspecten van de groene openbare ruimte in de stedelijke omgeving en hoe deze kunnen bijdragen aan een leefbare, bedrijvige en gezonde omgeving. Ons onderzoek biedt nieuwe ideeën en ondersteunt de ontwikkeling van de bebouwde omgeving. Stadsontwikkeling met een groene component!
Groen is groen - Groen om naar te kijken
In dit hoofdstuk lees je wat de functie is van stedelijk groen. Je leert welke functies het openbaar groen heeft, hoe de overheid het openbaar groen vormgeeft en je leert over de belangrijkste beurzen en tentoonstellingen op dit gebied.
Functioneel groen