JAM KT1 Onderzoekt de markt - ABC-analyse

JAM KT1 Onderzoekt de markt - ABC-analyse

JAM KT1 Onderzoekt de markt - ABC-analyse

Inhoud LWP JAM KT1 Onderzoekt de markt - ABC-analyse

LWP JAM KT1 Onderzoekt de markt - ABC-analyse

Commercieel medewerker binnendienst

Omschrijving

De commercieel medewerker binnendienst voert voorafgaand aan de onderhandeling overleg met zijn leidinggevende of collega’s over de marges en onderhandelingsruimte. Hij onderhandelt met de klant (over de klantcondities binnen afgesproken richtlijnen) om een akkoord te krijgen op de offerte en de klant binnen te halen. Hij brengt de eisen van de klant in kaart, legt vervolgens zijn eigen eisen op tafel, onderzoekt en verzamelt compromismogelijkheden en doet voorstellen die recht doen aan het belang van de klant.

Gewenst resultaat

-       De klant wordt er door de onderhandeling van overtuigd dat het goed is om met het aanbod akkoord te gaan.

-       Tijdens de onderhandeling worden de marges van de onderhandelingsruimte niet overschreden.

-       De relatie met de klant heeft geen schade opgelopen door de onderhandeling.

Vakkennis en vaardigheden

-       Interculturele vaardigheden toepassen

-       Inzicht in omgangsvormen tonen

-       Mondelinge en schriftelijke taalbeheersing MVT

-       Mondelinge en schriftelijke taalbeheersing Nederlands

-       Onderhandelingsmethodieken c.q. –technieken toepassen

 

 

Junior accountmanager

Omschrijving

 De (junior) accountmanager onderhandelt met de account, wanneer de account niet direct met de offerte instemt. Vooraf bepaalthij met zijn leidinggevende/collega’s de onderhandelingsruimte en maakt hij een inschatting van de risico’s voor de relatie met de account. Tijdens de onderhandeling verdedigt hij de offerte of het aanbod door de calculaties toe te lichten en de account te wijzen op de gunstige prijs/kwaliteitverhouding. Binnen de gegeven kaders onderhandelt hij door de eisen van de account te wegen en te zoeken naar kansen om het eens te worden. Op het juiste moment in de onderhandeling vraagt hij of hij van de offerte/het aanbod een order kan maken.

Gewenst resultaat

-       De account wordt er door de onderhandeling van overtuigd dat het goed is om met het aanbod akkoord te gaan.

-       Tijdens de onderhandeling neemt de (junior) accountmanager de ruimte die past binnen zijn verantwoordelijkheid.

-       De relatie met de account heeft geen schade opgelopen door de onderhandeling.

Vakkennis en vaardigheden

-       Interculturele vaardigheden toepassen

-       Inzicht in omgangsvormen tonen

-       Mondelinge en schriftelijke taalbeheersing MVT

-       Mondelinge en schriftelijke taalbeheersing Nederlands

-       Onderhandelingstechnieken

-       Organisatiespecifieke afspraken en protocollen ten aanzien van onderhandelen en de onderhandelingsruimte toepassen

 

 

Inhoud

 

 

 

De zes leervragen

 

1 Wat ga ik leren?

Hier gaat het erom dat je kunt vertellen wat jij wilt leren: vaardigheden, attitude, kennis en inzicht. Je kiest daar¬voor een competentie, een werkproces, een beroepsproduct, een taalvaardigheid en een beroepssituatie.

2 Hoe ga ik dit leren?

Je gaat nu uit van de beroepssituatie(s) die je in stap 1 gekozen hebt. Bij elke situatie staat de ondersteuning beschreven. Je kiest welke ondersteuning je nodig hebt. Je bepaalt hoe je gaat leren bij de situatie: zelfstandig, lessen volgen, simulatie, bpv enzovoort.

3 Wat ga ik maken/doen?

Je beschrijft de eigenschappen van de gekozen beroepsproducten. Vraag dit na bij experts. Beschrijf ook welke eisen die eigenschappen van de producten aan jouw competenties stellen.

4 Hoe ga ik dit maken?

Je maakt een tijdsplanning met lessen, zelfstandig wer-ken, met wie, wan neer enzovoort (pap).

5 Wat ga ik evalueren?

Beschrijf wat je wilt evalueren. Ben je tevreden over je beroepsproducten? Zijn je competenties verder ontwik-keld? Heb je volgens je plan van aanpak gewerkt of heb je dit plan tussentijds aangepast?

6 Hoe ga ik evalueren?

Je bepaalt zelf hoe, met wie en wanneer je je resultaat bespreekt.

Planning JAM KT1 Onderzoekt de markt - ABC-analyse

TWIXX-en

Koopmotieven

Waarom koopt jouw klant?

Mensen kopen iets omdat ze een bepaalde verwachting hebben van het product of de dienst. Klinkt logisch. Die verwachting is vanzelfsprekend per persoon verschillend. Toch zijn er grofweg vier bealngrijke koopmotieven te bedenken, waarop de koper zijn of haar gaat bepalen. Door in het gesprek goed te luisteren ontdek je vaak welke motieven voor jouw gesprekspartner van belang zijn. Vraag bijvoorbeeld wat iemand verwacht van het aanbod, waarop hij of zij de keuze van leverancier gaat baseren en welk budget de persoon in gedachten heeft. Dit wetende, kun je er in de rest van het gesprek goed op inspelen.

De vier belangrijkste koopmotieven op een rij:
Prijs
Mensen die dit als belangrijkste koopmotief hebben, zijn alleen bereid om meer te betalen als de duurdere variant substantieel beter blijkt te zijn. Bijvoorbeeld: Mensen kopen bij Aldi omdat de producten goedkoop zijn.

Comfort
Comfort is op twee manieren te interpreteren. Het comfort kan zitten in het gemak van de aanschaf, maar ook in het comfort van de gebruiksmogelijkheden. Bijvoorbeeld: Iemand gaat naar een winkel om de hoek, omdat het makkelijk en bij de hand is. Comfort is ook hoe comfortabel de nieuwe eetkamerstoelen zitten.

Zekerheid/betrouwbaarheid
Een heel belangrijk koopmotief voor veel mensen. Als een product niet betrouwbaar blijkt te zijn, zal er immers niet snel een herhaalaankoop worden gedaan. Bijvoorbeeld: Bij een auto met dieselmotor weet je vrijwel zeker dat deze altijd start.

Status/imago
Wanneer het uiterlijk telt, gaat dit koopmotief het vaak winnen. Het nieuwste van het nieuwste of de fraaiste gadgets spreken aan. Bijvoorbeeld: De i-phone.

Goed om je bewust te zijn van deze belangrijke motieven. Je geeft oprechte aandacht aan de klant en biedt een daadwerkelijk passende oplossing aan.

Er zijn natuurlijk nog meer koopmotieven te noemen, zoals

 Rendement
Het aanschaffen of investeren in een nieuw product of dienst, kan als motivatie hebben om er uiteindelijk beter van te worden. Het product of de dienst moet dus in toegevoegde waarde hoger zijn dan de contante waarde die er voor moet worden betaald. Het moet dus rendement opleveren. Dit rendement kan worden gezien in termen van een hogere winst, lagere kosten, hogere productiviteit, hogere snelheid….etc.

Welzijn
Dit motief heeft een directe link met de vorige. Mensen zijn in basis lui. We zijn dus altijd op zoek naar mogelijkheden om het onszelf steeds gemakkelijker te maken. De welzijnswens is een fundamenteel verlangen bij mensen, want het biedt ons gemak, genoegen en voldoening en mogelijk ook weer aanzien. Een sprekend voorbeeld van dit motief is bijvoorbeeld de inbouwapparatuur in de keuken.

Vernieuwing
Voor verkopers kan dit een lastig koopmotief zijn, omdat het indruist tegen het genoemde motief, zekerheid.
Mensen hebben groei en ontwikkeling nodig om gelukkig te kunnen zijn en in combinatie met de snelle verbruikscyclus die ons is gegeven in de Westerse maatschappij, versterkt dit de behoefte tot vernieuwing. Nieuwe kleren, nieuw huis, nieuwe auto, fiets, caravan, boot, telefoon…etc.

Waardering
Ons gedrag wordt ons ingegeven door de combinatie van ons denken, ons verstand en onze gevoelens. Een klant voelt zich graag door de verkoper gewaardeerd. Beleefde waardering speelt een factor bij het gunnen van een verkoop.

Persoonlijk contact
Je kent ze wel, de klanten die veel belang hechten aan persoonlijk contact en die graag een soort band met de verkoper willen voelen. Vaak doet het product op zich er dan minder toe. Als je voldoende tijd aan deze klanten geeft en als ze je vertrouwen, kun je deze klanten veel verkopen

Veiligheid
Veiligheid is een niet te verwaarlozen aspect bij de afname van sommige producten. Bij aankoop van een wagen zullen vele klanten eerst oog hebben voor het veiligheidsaspect , eerder voor de kleur en de vorm van de wagen. Dit geldt ook voor vele bankproducten. Veiligheid kan een belangrijke reden zijn om een creditkaart of bankpas te gebruiken dan papiergeld.

Spanning

Sommige klanten hebben een sterke behoefte aan avontuur. Als uw klant dit profiel heeft moet het product of de dienstverlening vooral opwindend en stimulerend zijn.

Lijst van koopmotieven:

  • meer omzet
  • kostenbesparing
  • energiebesparing
  • minder klachten
  • prettigere werkomstandigheden
  • veiliger werken
  • imagoversterkend
  • imago-ondersteunend
  • motivatieverhogend
  • betere informatie
  • innoverend
  • niet achter lopen
  • gewaardeerd worden (bij het personeel)
  • productiviteitverhogend 
  • betere marge
  • tijdbesparing
  • versterking concurrentiepositie
  • effectiever communiceren
  • minder fouten
  • onderscheid (van een ander) zijn
  • klantenbinding
  • minder investeringen
  • verhoging van de kwaliteit (van beslissingen)
  • betere bereikbaarheid
  • status
  • flexibeler 

 

Koopmotief - Verlangen creeren.

 

Koopmotief - Verlangen creeren

 

Kruip in de huid van de ander!

 

Kruip in de huid van de ander!

Sellogram

Sellogram
Sellogram

Als verkoper gaat het er niet om dat je de klant overtuigt, maar dat je de klant helpt in het zichzelf overtuigen. Een instrument daarvoor zijn argumenten. Deze argumenten kunnen rationeel zijn, maar ook gevoelsmatig. Het is daarom als verkoper heel belangrijk om al jouw argumenten op een rijtje te hebben staan. Ben je een boekhouder, dan kunnen jouw verkoopargumenten bijvoorbeeld betrouwbaarheid, inleveren van een schoenendoos met bonnen en snel financieel inzicht zijn.


Koopmotieven
Een klant koopt niet zomaar een product. Daar heeft de klant een reden of meerdere redenen voor. Die redenen zijn de koopmotieven van de klant. Een klant die op zoek is naar een boekhouder wil bijvoorbeeld een boekhouder waar hij zijn schoenendoos met bonnetjes kan inleveren. Ik hoor u denken “Het zou toch mooi zijn als de verkoopargumenten aansluiten op de koopmotieven?” Precies en daarom is er een handig hulpmiddel: het sellogram.

Het sellogram
Deze is in de jaren 50 ontwikkeld door Jan L. Wage (Boek: Verkoopleiding en Verkooporganisatie, 1958). Het sellogram is een matrix waarin je de product of diensteigenschappen op de ene as vermeldt en op de andere as de koopmotieven van de klant. Op het snijpunt van een producteigenschap en koopmotief zet je een kruisje. Zo doe je dat voor alle eigenschappen en motieven. Binnen een mum van tijd heb je een mooi overzicht van de koopmotieven van de klant en jouw verkoopargumenten die daarop aansluiten.

Dynamisch
Een sellogram is geen statische matrix. Integendeel, de kracht zit ‘m erin dat je de matrix na elk verkoopgesprek nog eens doorloopt. Ben je op een nieuw koopmotief gestuit, dan zet je die in de matrix. Misschien past er een producteigenschap bij. Zo niet, dan heb je misschien een idee voor een nieuw product. En dat kan natuurlijk ook omgekeerd. Heb je een nieuw product ontwikkeld, dan kun je er de mogelijke koopmotieven bij zoeken. Kortom het sellogram is een simpel, maar krachtig verkoop- en marketinginstrument.

 

Voorbeeld sellogram Computer

Eigenschappen

Mogelijke koopmotieven

 

 

 

 

Geschikt voor

krachtige programma's

Geschikt voor

multimedia toepassingen

Hoge snelheid

Geschikt voor

draadloos netwerk

8 GB intern geheugen

x

x

x

 

Videokaart

 

x

 

 

High definition geluidskaart

 

x

 

 

1 Terabyste harde schijf

x

x

 

 

Netwerkkaart

 

 

 

x

Webcam

 

x

 

 

cd/dvd-brander

x

x

 

 

3 GHz processor

 

 

x

 

ABC-analyse

De ABC-analyse is een techniek waarmee de leveranciers of artikelen worden ingedeeld in drie categorieën: A, B en C. Daarbij kan worden gekozen voor verschillende meet­variabelen. De meest gebruikte indeling is de indeling naar geldwaarde. Daarbij stel je een lijst op van leveranciers of artikelen in volgorde van aflopende bijdrage aan de inkoopomzet / verkoopomzet over een bepaalde tijdsperiode. Vervolgens zet je deze tabel om in een Pareto-diagram.

De drie categorie& van de ABC-analyse staan voor het volgende:

  • Categorie A: deze 20% van de leveranciers (of artikelen) vormen circa 80% van de jaar­lijkse inkoopomzet / verkoopomzet.
  • Categorie B: deze 30% van de leveranciers (of artikelen) vormen circa 15% van de jaar­lijkse inkoopomzet / verkoopomzet.
  • Categorie C: deze 50% van de leveranciers (of artikelen) vormen circa 5% van de jaar­lijkse inkoopomzet / verkoopomzet.

Deze verdeling blijkt in de praktijk in vrijwel alle organisaties in hoofdlijnen terug te komen.

Het doel van de ABC-analyse is om een eerste beeld te krijgen van de te voeren leveranciersstrategie. Je krijgt hiermee in beeld welke leveranciers qua inkoopomzet het belangrijkste zijn, hoeveel leveranciers er zijn, met wie een partnership relevant kan zijn, van welke leveranciers je uitgebreidere informatie moet bijhouden, enzovoort.

De eerste stap van de ABC-analyse hebben we hierboven al genoemd: stel een lijst op van leveranciers in volgorde van aflopende bijdrage aan de inkoopomzet over een bepaalde tijdsperiode. Dit doe je vanuit de crediteurenlijst. Op dit overzicht vermeld je ook de cumulatieve waarde. Zie onderstaande tabel voor een voorbeeld.

ABC-analyse leveranciers

Volgnummer
leverancier

lnkoopomzet

Cumulatieve
inkoopomzet

Cumulatief % van de
totale inkoopomzet

1

1.000.000

1.000.000

20

2

600.000

1.600.000

32

3

550.000

2.150.000

43

4

500.000

2.650.000

53

5

400.000

3.050.000

61

6

350.000

3.400.000

68

Enzovoort

 

 

 

 

Vervolgens zet je in een grafiek op de horizontale as het aantal leveranciers uit (in procenten) en op de verticale as de daarbij behorende cumulatieve bijdrage aan de inkoop­omzet (ook in procenten). Zo ontstaat het Pareto-diagram, met daarin de Pareto-kromme.

Pareto heeft een bepaalde wetmatigheid in het (bedrijfs)economische handelen ontdekt en wel het volgende: “De meeste situaties worden bepaald door slechts een gering aantal belangrijke factoren”. Dit houdt in dat als men deze factoren beheerst (onder controle heeft), beheerst men (heeft men) voor een groot deel de situatie (onder controle).

Ook kun je met de ABC-analyse een beeld krijgen van de verkoopomzet. Hiermee hangt de voorraadbeheer van een organisatie samen. ABC-voorraadbeheer houdt in dat de artikelen in de onderneming worden ingedeeld in artikelklassen, die vervolgens in het voorraadbeheer op een verschillende manier worden behandeld (bijvoorbeeld verschillende bestelsystemen, differentiatie in inspanning van sturing en in de mate waarin automatisering voor het voorraadbeheer wordt gebruikt). De doelstelling hiervan is dat de onderneming zich richt op die artikelen waarbij optimaal voorraadbeheer de grootste voordelen op het gebied van winstbijdrage oplevert. Kortom: artikelen met veel bijdragepotentieel.

In een onderneming heeft de afdeling ‘Magazijn’ o.a. de taak de voorraad zo laag mogelijk te houden, met behoud van een goede servicegraad en leveringstijd. De magazijnafdeling moet daarbij rekening houden met een groot aantal randvoorwaarden, zoals:
- houdbaarheidstermijnen,
- bestelgroottes,
- capaciteit van het magazijn.
- hoge waarde van de goederen
- volume van de goederen
- omloopsnelheid
- diversiteit servicegraad
- diversiteit levertijd
- verschillende voorraadhoogte per artikel


De bekendste methode om het gehele artikelassortiment door te lichten is de ABC-analyse. Daarbij wordt van de afzonderlijke artikelen (of artikelgroepen) bijvoorbeeld de gemiddelde omzet in het afgelopen jaar vastgesteld. Tevens wordt de procentuele bijdrage aan de totale omzet per artikel uitgerekend. Vervolgens worden de artikelen gerangschikt naar de omzet en wordt de cumulatieve omzetbijdrage berekend. Op basis hiervan zijn bijvoorbeeld de volgende artikelklassen te benoemen:
A-klasse: De eerste groep artikelen met een omzetbijdrage van 60% - 80%. 
B-klasse: De middelste groep artikelen met een omzetbijdrage van 30% - 15%. 
C-klasse: De onderste groep artikelen met een omzetbijdrage van 10% - 5%.

De bovengenoemde percentages als definiëring van de klasse zijn uiteraard in iedere specifieke bedrijfssituatie vrij te kiezen. Dit betekent dat de percentages ook 80% (A-klasse), 15% (B-klasse) en 5% (C-klasse) kunnen zijn. Het gaat er tenslotte om dat de grootte van iedere klasse is aangepast aan de bedrijfsmogelijkheden en -wensen om het gedifferentieerde voorraadbeheer uit te voeren. Overigens is het om dezelfde reden ook legitiem om niet drie klassen te onderscheiden, maar twee, of vier of meer klassen.
De onderneming moet zich in eerste instantie richten op de artikelen in de A-klasse: desnoods ten koste van de aandacht voor de artikelen in de C-klasse. Concreet houdt dat in dat de artikelen in de A-klasse via een meer geavanceerde bestelmethodiek worden gestuurd en dat er meer inspanning gaat zitten in de verbetering van de logistieke procesbeheersing van deze artikelen.

Wanneer naar de goederen in de groepen/klassen wordt gekeken, kan men verschillende kenmerken voor deze groepen / klassen onderscheiden.

Voor groep / klasse A geldt:
- De voorraadhoogte wordt zorgvuldig bijgehouden.
- Het gebruik van moderne prognosetechnieken is noodzakelijk.
- Belangrijk is om nauwkeurig de bestelhoeveelheden en bestelmomenten te weten.
- Regelmatige controle van de juistheid van de veiligheidsvoorraad
- Bij eigen fabricage heeft groep/ klasse A altijd voorrang bij aanvulling.

Voor groep / klasse B gelden dezelfde kenmerken maar liggen de bijbehorende activiteiten op een iets minder hoog niveau dan bij groep / klasse A.

Voor groep / klasse C is het belangrijk dat er voldoende artikelen in voorraad zijn. De beheerstechnieken van de voorraad zijn hier eenvoudig. De bestelhoeveelheid van deze artikelen zijn relatief groot. Meestal wordt er voor een gebruik van enkele maanden tegelijk ingekocht. Redenen hiervoor zijn dat de artikelen ‘slow-movers’ zijn en dat de artikelen goedkoop zijn. Er worden dus ook geen geavanceerde prognosetechnieken, statistische methoden of optimale bestelhoeveelheden gebruikt. De aanwezige voorraden moeten wel regelmatig worden gecontroleerd. Dit dient vooral te geschieden als er sprake is van een ‘open magazijn’, waar de artikelen zonder afgiftebon afgehaald kunnen worden.?

Je moet het criterium voor de ABC-analyse bewust kiezen. Andere criteria zijn, naast omzetbijdrage, de gemiddelde voorraadwaarde, het aantal voorraad mutaties per periode, het aantal keer dat er een "nee-verkoop"situatie optreedt, de dekkingsbijdrage, het volume, enzovoort. Het criterium dient altijd gekozen te worden in lijn met de doelstelling van de analyse. Naast het criterium moet je de frequentie van de analyse bewust kiezen, omdat artikelen in de loop van de tijd van klasse kunnen veranderen. Vooral de snelheid van verschuivingen in de omzet bepaalt de benodigde frequentie.

Een ABC-analyse is een handig middel om inzicht te krijgen in:

-       De opbouw van een assortiment
-       De ‘gewenste’ sanering van een assortiment
-       De lay-out van een magazijn en de verkoopvloer

Het moet echter niet zo zijn dat alleen op basis van een ABC-analyse beslissingen genomen worden. Ook andere aspecten zullen meespelen, zoals:

-       Winstgevendheid van een product (marge)
-       Concurrentieoverwegingen
-       Het ontbreken van een substituut (vervangend product)
-       De fase van de productcyclus waarin het product zich bevindt.

LWP JAM KT1 Onderzoekt de markt - ABC-analyse

Opdrachten

Opdracht 1 Theorie

  1. Wat wordt verstaan onder een koopmotief?
  2. Noem de vier voornaamste koopmotieven
  3. Waarom (koopmotief/motieven) kopen mensen volgens jou bij Albert Heijn
  4. Waarop heeft het koopmotief COMFORT betrekking?
  5. Wat kan een gevolg zijn van het voldoen aan het koopmotief ZEKERHEID/BETROUWBAARHEID door de verkoper / leverancier?
  6. Wat verstaat men onder:
    a. rendement
    b. toegevoegde waarde
    c. welzijnd. welvaart
    e. innovatie
    f. waardering
  7. Hoe (in welke vormen) kan rendement uitgedrukt worden?
  8. Wat versta jij onder een verkoopargument?
  9. Is een verkoopargument hetzelfde als een koopmotief?
  10. Wat is een sellogram?
  11. Is een sellogram statisch of dynamisch? Verklaar je antwoord
  12. Wat is het doel van het uitvoeren van een ABC-analyse bij een assortiment?
  13. Wat is het doel van het uitvoeren van een ABC-analyse bij het inkopen?
  14. Wat is het doel van het uitvoeren van een ABC-analyse bij het magazijn?
  15. Wat is een diagram?
  16. Welke wetmatigheid in het (bedrijfs)economische handelen heeft Pareto ontdekt?
  17. Wat is voorraadbeheer en waarom is voorraadbeheer zo belangrijk?
  18. Verklaar de volgende begrippen:
    a. servicegraad
    b. omzetsnelheid /omloopsnelheid
    d. omzetduur
    e. bestelsystemen BQ, sQ, sS en BS
  19. Leg in eigen woorden uit waarom voor groep/klasse A onderstaande beweringen gelden:
    - De voorraadhoogte wordt zorgvuldig bijgehouden.
    - Het gebruik van moderne prognosetechnieken is noodzakelijk.
    - Belangrijk is om nauwkeurig de bestelhoeveelheden en bestelmomenten te weten.
    - Regelmatige controle van de juistheid van de veiligheidsvoorraad
    - Bij eigen fabricage heeft groep/klasse A altijd voorrang bij aanvulling
  20. Wat is een ‘lost sale’ en een ‘lost customer’? Wat is voor een bedrijf hiervan telkens het gevolg?
  21. Wat zijn ‘fast movers’ en ‘slow movers’?
  22. Wat wordt bedoeld met dekkingsbijdrage?
  23. Waarvan hangt de frequentie van het uitvoeren van een ABC-analyse af.
  24. Beschrijf wat onder een productcyclus wordt verstaan.
  25. Noem 4 A-merkproducten en hun substituten.?

Opdracht 2 Sellogram

  1. Werk een sellogram uit voor een AUDI. Gebruik in je sellogram minimaal 8 belangrijke kenmerken van de AUDI en zoveel mogelijk koopmotieven
  2. Werk een sellogram uit voor een I-Phone of I-Pad. Gebruik in je sellogram minimaal 5 belangrijke kenmerken van de I-Phone of I-Pad en zoveel mogelijk koopmotieven?
  3. Werk een sellogram van een balpen/vulpen. Bij het maken van dez sellogram ben je vrij in het kiezen van het aantal producteigenschappen en koopmotieven.

Opdracht 3 ABC-analyse

 Opdracht A:

Firma Frame & Pedaal assembleert fietsen voor klanten met bijzondere wensen. Een klant kan bij Fiets & Pedaal met behulp van bepaalde software op de website www.fiets&pedaal.nl een fiets samenstellen. De mogelijkheden hierbij zijn zo goed als onbegrensd. Na bestelling, orderbevestiging en betaling assembleert Fiets & Pedaal de fiets binnen twee werkdagen na betalingsontvangst.

Het magazijn (reserve)onderdelen van de firma Frame & Pedaal bevat tien onderdelen waarvan de omzetgegevens hieronder vermeld staan:

Artikelnummer

Verbruik

Prijs

Omzet

A

2000

3,50

 

B

2500

14,00

 

C

2000

0,10

 

D

100

5,00

 

E

800

1,25

 

F

100

40,00

 

G

15.000

3,00

 

H

1000

0,50

 

I

6000

0,67

 

J

2500

0,40

 

Reserveonderdelen Fiets & Pedaal

 

  1. Maak een ABC-analyse voor de tien gegeven (reserve)onderdelen (A t/m J). Als invalshoek voor deze ABC-analyse wordt de omzet in euro’s (€) gebruikt.
  2. Een ABC-analyse op aantal kan een hulpmiddel zijn bij bijvoorbeeld de          inrichting van het magazijn. Maak een ABC-analyse op grond van de verbruiksaantallen.
  3. Maak van bevenstaande ABC-analyse een Pareto-diagram met daarin de Pareto-kromme.
  4. Hieronder is een productieafdeling met een aangrenzend magazijn afgebeeld. Het magazijn kent twee stellingen met een tussengang. Geef met een letteraanduiding aan waar je de (reserve)onderdelen (A-J) zou plaatsen op grond van je uitgevoerde ABC-analyse.

 

 

 

 

Productie

afdeling

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Magazijn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opdracht B:

 Firma Frame & Pedaal assembleert fietsen voor klanten met bijzondere wensen. Een klant kan bij Fiets & Pedaal met behulp van bepaalde software op de website www.fiets&pedaal.nl een fiets samenstellen. De mogelijkheden hierbij zijn zo goed als onbegrensd. Na bestelling, orderbevestiging en betaling assembleert Fiets & Pedaal de fiets binnen twee werkdagen na betalingsontvangst.

 

Het magazijn (reserve)onderdelen van de filiaal van de firma Frame & Pedaal in Breda bevat tien onderdelen waarvan de omzetgegevens hieronder vermeld staan.

 

Artikel/Benaming

Afzet/Verbruik

Prijs/Kosten per stuk in €

Omzet in €

AA

650

50

 

BB

50

10

 

CC

25

4

 

DD

150

125

 

EE

180

10

 

FF

200

15

 

GG

210

20

 

HH

100

25

 

II

20

50

 

JJ

50

10

 

 

Maak met behulp van het Excelbestand dat onder Downloads te downloaden is,  een ABC-analyse voor de tien gegeven (reserve)onderdelen (AA t/m JJ). Als invalshoek voor deze ABC-analyse wordt de omzet in euro’s (€) gebruikt.


Opdracht C:

 

Firma Frame & Pedaal assembleert fietsen voor klanten met bijzondere wensen. Een klant kan bij Fiets & Pedaal met behulp van bepaalde software op de website www.fiets&pedaal.nl een fiets samenstellen. De mogelijkheden hierbij zijn zo goed als onbegrensd. Na bestelling, orderbevestiging en betaling assembleert Fiets & Pedaal de fiets binnen twee werkdagen na betalingsontvangst.

Het magazijn (reserve)onderdelen van de filiaal van de firma Frame & Pedaal in Raalte bevat tien onderdelen waarvan de omzetgegevens hieronder vermeld staan.

De directeur wil dat er een ABC-analyse wordt toegepast op het productbestand. De administratie beschikt over de volgende cijfers, die betrekking hebben op het afgelopen boekjaar:

 

Product

Verbruik

Prijs

Omzet

AAA

4500

7

 

BBB

19500

11

 

CCC

400

10

 

DDD

10000

5

 

EEE

2000

14

 

FFF

24000

7

 

GGG

1600

8

 

HHH

8000

6

 

III

1000

7

 

JJJ

5000

9

 


Pas de ABC-analyse toe op de afzet en op de omzet met behulp van het Excel-bestand dat onder Downloads te downloaden is.

Downloads

Open bestand ABC-analyse in Excel

  • Het arrangement JAM KT1 Onderzoekt de markt - ABC-analyse is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Cor de Jong Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2013-04-28 18:08:39
    Licentie
    CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    Koopmotief - Verlangen creeren
    https://youtu.be/73fvlt6FWbY
    Video
    Kruip in de huid van de ander!
    https://youtu.be/2ANJecPvhNE
    Video

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    de Jong, Cor. (z.d.).

    Bereidt het verkooptraject/-gesprek voor

    https://maken.wikiwijs.nl/36445/Bereidt_het_verkooptraject__gesprek_voor

    de Jong, Cor. (z.d.).

    moeder

    https://maken.wikiwijs.nl/42070/moeder