De houtklover

DE HOUTKLOVER

Uit de onderstaande twee artikelen blijkt dat veel boeren steeds meer optreden als landschapsbeheerder:

Krantenartikel1.
AMEN - Leden van de agrarische natuurvereniging Meander hebben een speciale stichting opgericht om het gebied langs de nieuwe Drentse Aa tussen Amen en Grolloo aan te pakken.
De Stichting Agrarisch Landschapbeheer Meander heeft daarvoor een overeenkomst gesloten met Staatsbosbeheer.  Boeren worden geschoold en kunnen nu als professioneel landschapsbeheerder aan de slag.

Krantenartikel2
Landschapbeheer door boeren in de Waddenregio

Boerderijen, schuren en erven, perceelverkavelingspatronen, tuunwallen en sloten, terpen, dijken en dobben vertellen het verhaal van het wonen en werken van de generaties voor ons in de Waddenregio. Van hun strijd om zich een bestaan te verwerven en zich te beschermen tegen de zee.

Het landschap van nu is mede vorm gegeven door de boeren van toen. Ook vandaag de dag spelen boeren een belangrijke rol in het landschap. We ervaren de weidsheid, het spel van kleur en vorm van de gewassen en de bomen, de karakteristieke, streekeigen boerderijen, de koeien in de wei, de schapen op de dijk.

Hoe zal het landschap van de toekomst eruit zien? Deze vraag houdt velen bezig, en niet alleen boeren. Hoe kunnen we daarin werken, wonen en recreëeeren? Wat is landbouwkundig en economisch mogelijk in het gebied, en wat zal dit betekenen voor het landschap? Of wordt het landschap zelf de drager van de economische ontwikkeling? Welke rol kunnen boeren spelen in het Waddengebied om het Waddenlandschap in het Waddengebied te beheren en verder te ontwikkelen, en wat is daar voor nodig?

Om dit landschapsbeheer in de toekomst mogelijk te maken komen verschillende zaken om de hoek kijken.
Er worden plannen ontwikkeld, er is behoefte aan samenwerking (tussen agrari‘rs onderling en met andere partijen), er is kennis nodig over landschapsbeheer en over financiering om maatregelen die niet in de agrarische bedrijfsvoering passen te stimuleren. Deze onderwerpen worden kort aangestipt in deze brochure, met voorbeelden uit het gebied en van elders ter inspiratie.

Download de brochure (2 MB)

Bij het beheren van het landschap behoort ook het onderhoud van houtwallen, die percelen begrenzen. Bomen worden gekapt, en het hout wordt verkocht. Vaak willen kopers van deze bomen het hout gekloofd aangeleverd hebben. Een hydraulisch werkende houtklover is dan natuurlijk erg gemakkelijk. Studenten van de afdeling Mechanical Design & Engineering van het ROC A12 te Ede, die zich net verdiepten in het onderwerp Hydrauliek,  hebben onlangs de eerste door hen ontworpen en gemaakte houtklover afgeleverd. Wellicht is er ook bij u in de regio behoefte aan zo'n hydraulisch apparaat dat het kloven van hout tot een peuleschil maakt. Voor MBO-studenten een uitstekende opdracht om aan te toenen dat zij over de versiste competenties beschikken.

Colofon

Het arrangement De houtklover is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
jan Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2012-10-07 16:49:53
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
CGO-opdracht voor studenten werktuigbouwkunde in de BVE-sector. Vaardigheden: lassen ( MIG/MAG of elektrisch lassen), een oppervlaktebehandeling toepassen, veiligheidseisen van hydraulisch werkende landbouwwerktuigen
Leerniveau
MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding;
Leerinhoud en doelen
Werktuigbouwkunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
cgo, cgo leertaken werktuigbouwkunde, leertaak, leertaak techniek, leertaak werktuigbouw, leertaak werktuigbouwkunde, leertaken techniek, leertaken werktuigbouwkunde, techniek, werktuigbouw

Bronnen

Bron Type
Video van de oplevering aan de klant.
http://www.youtube.com/watch?v=jIIHfwgJo7U
Link
close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open