De brievenbus - kopie1

DE BRIEVENBUS

South America

Brrr, wat is het koud en mistig zo 's morgens om een uur of 6. Evan parkeert z'n scooter bij het zoveelste huis, pakt een krant uit de tot de nok toe gevulde tas en loopt naar de voordeur, wurmt de krant door de nauwe brievenbus en rent terug naar z'n scooter om de volgende krant te bezorgen. Nee, het is geen pretje om zo vroeg je nest uit te moeten en dan in de kou bij 200 adressen die dikke zaterdagkrant te bezorgen. Maar stappen en scooterrijden kosten nu eenmaal geld, en ook z'n mobiel blijft alleen in de lucht als ie de rekening betaalt. Evan ergert zich af en toe aan de grote afstand die hij vanaf de straat tot de voordeur moet lopen, en vervolgens past een dikke krant vaak moeilijk door de nauwe brievenbus. Zou dat nu niet anders kunnen? Een aparte brievenbus direct aan de straat zou al heel wat tijd schelen, want dan hoeft hij niet steeds z'n scooter te parkeren. Als zo'n brievenbus dan ook nog royaal van afmeting is, zodat de dikste krant er moeiteloos inglijdt, dan zou ie in de helft van de tijd z'n krantenwijkje kunnen doen. Sommige mensen hebben wel zo'n afzichtelijke groene bak op een paal voor hun huis staan. Een mooie design brievenbus zou het hele huis een facelift geven. Thuisgekomen klaagt hij onder het genot van een hete mok chocomel zijn nood bij z'n moeder. "Als student van de opleiding Mechanical Design& Enginering zou jij toch een praktische en fraai vormgegeven brievenbus moeten kunnen ontwerpen en maken," oppert ze. Eerst sputtert Evan nog wat tegen, maar later op weg naar school begint hij er toch wat positiever tegenaan te kijken. "Eigenlijk heeft m'n moeder gelijk", denkt Evan. Hij besluit om het er op school maar eens met de praktijkleraar over te hebben. Wanneer hij in zijn tutorgroepje zijn ervaringen uitwisselt, blijken er ook medestudenten elke dag met hetzelfde probleem te worstelen. "Als we nu eens een hele praktische, goodlooking brievenbus ontwerpen, die aan de weg kan worden geplaatst en we verkopen hem voor een heel redelijke prijs, dan zou het allemaal heel wat gemakkelijker gaan", zegt Evan. "Ik zou dan met een flyer o.i.d. de mensen in mijn krantenwijk kunnen vragen zo'n brievenbus aan te schaffen en dan ben ik mooi uit de brand. De anderen vinden het een strak plan en na overleg met de CAD-docent en de Praktijkdocent besluiten ze in het volgende blok het project brievenbus te starten.

Colofon

Het arrangement De brievenbus - kopie1 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
jan Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2012-10-06 15:50:34
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
CGO-leertaak. Vaardigheden: lassen ( MIG/MAG of elektrisch lassen), een oppervlaktebehandeling toepassen, de eisen die men stelt aan brievenbussen.
Leerniveau
MBO, Niveau 3: Vakopleiding; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding;
Leerinhoud en doelen
Werktuigbouwkunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
cgo, cgo leertaken werktuigbouwkunde, leertaak, leertaak techniek, leertaak werktuigbouw, leertaak werktuigbouwkunde, leertaken techniek, leertaken werktuigbouwkunde, techniek, werktuigbouw

Bronnen

Bron Type
South America
http://www.youtube.com/watch?v=VNMTXg9OIdA
Link
close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open