Navigatie op zee

Navigatie op zee

Inleiding

Navigatie op zee

Navigeren betekent je plaats op aarde bepalen, je koers op zee uitzetten en een route bepalen.

Tegenwoordig gebruiken schepen hiervoor een GPS (Global Positioning System), maar vroeger bestond dit natuurlijk nog niet. Vroeger gebruikte men andere methodes, bijvoorbeeld de Jacobsstaf, het astrolabium, het sextant en het octant.

In de 17e eeuw stonden piraten voor avontuur, ontdekkingen, rijkdom, mooie blauwe stranden. Piraten roofden veel buit en om deze veilig te stellen, begroeven ze soms hun schatten. Om deze schat weer terug te kunnen vinden, werd gebruik gemaakt van een schatkaart. Hierop wordt de route die naar de schat leid beschreven.

Wanneer een piraat hoort dat andere piraten een schat hebben verstopt, begint de zoektocht naar de buit. Om de schat te kunnen vinden moeten de piraten de route afleggen die door verschillende aanwijzingen beschreven zijn. Er is dan meestal een gerucht over waar de schat ongeveer te vinden is. De piraten zullen gebruik maken van een kaart van dit gebied. Met behulp van de aanwijzingen en de kaart zullen de piraten op zoek gaan naar de schat.

Maar hoe weten ze in welke richting ze moeten varen? De bekendste manier is met het kompas. Bij deze opdracht gaan we met behulp van een geodriehoek zelf een schat zoeken op een landkaart.

 

Benodigdheden:

  • Een schatkaart. Deze gaan we of zelf tekenen (en met behulp van een kopieerapparaat vergroten tot A3 formaat) of gebruik maken van een bestaande kaart (bijvoorbeeld van het Caribische gebied)
  • Een geodriehoek. Per groepje van 2 moet minimaal 1 geodriehoek aanwezig zijn.
  • Potlood en gum. De leerlingen moeten dit zelf meenemen.
  • Papier voor de antwoorden (mag ook in een word-document)

Colofon

Het arrangement Navigatie op zee is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
onbekend Vries Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2012-04-05 19:42:52
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit is een opdracht over hoeken tekenen
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 1; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
Rekenen/wiskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
0 uur en 50 minuten

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open