Hoe overleven dieren in hun omgeving?

Hoe overleven dieren in hun omgeving?

Inleiding

Wat vind je van 'm? Nee, knap is hij niet. In 2006 werd dit harige beest ontdekt. Hij woont in de Stille Oceaan, op 2200 meter diepte, waar de waterdruk heel hoog is, en het pikdonker is. Hij ziet er misschien eng uit, maar is slechts 15 cm lang.
 
Hoe hij heet? Officieel Kiwa hirsuta, maar hij wordt voor het gemak 'yeti crab' genoemd. 'Yeti' betekent in het Engels 'verschrikkelijke sneeuwman'. En dat vonden de onderzoekers wel een mooie bijnaam voor zo'n beest met harige poten.

 
Bron: http://www.mbari.org/news/homepage/2006/yeti-crab.html

 

Weet jij hoeveel verschillende soorten dieren er op aarde zijn? Vijftigduizend, honderdduizend, of een miljoen misschien?
Experts schatten dat er op aarde misschien wel 2 miljoen soorten dieren zijn maar niemand weet het helemaal precies. Er zijn namelijk zo ontzettend veel verschillende soorten dat ze nog steeds niet allemaal ontdekt zijn.

In tropische bossen vinden expedities steeds weer nieuwe insecten. Soms worden daar zelfs onbekende vogels of kleine zoogdieren gevonden. In de diepzee worden ook veel nieuwe soorten ontdekt, zoals vissen, kwallen en garnalen. Vaak zien ze er heel anders uit dan we gewend zijn, zoals de 'yeti crab' op de foto hierboven.

Waarom zijn er eigenlijk zoveel verschillende soorten? Zou één soort vogel, één soort vis of één soort knaagdier niet gewoon genoeg zijn?

Wat ga je doen?

In de 10 opdrachten binnen deze module ontdek je dat alle dieren hun eigen oplossingen hebben om juist in hun eigen omgeving te kunnen overleven. De opdrachten zijn allemaal verschillend, en ze helpen je om uiteindelijk zelf een dier te bedenken dat kan overleven in een bepaalde omgeving.

Met hoeveel personen?

Deze opdrachten doe je met z'n tweeën. Nadat je elke opdracht zelf hebt doorgewerkt bespreek je de antwoorden met je maatje.

Colofon

Het arrangement Hoe overleven dieren in hun omgeving? is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2014-01-30 19:31:09
Licentie
CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

De opdrachten bij deze leeractiviteit zijn speciaal voor Acadin ontwikkeld door:

- Dirk-Jan Boerwinkel, Freudenthal Instituut voor Didactiek van Wiskunde en Natuurwetenschappen, Universiteit Utrecht - Sonja Verheijen, SLO

Deze module is gebaseerd op het promotieonderzoek van dr. D.J. Boerwinkel, aan de Universiteit Utrecht. Dit onderzoek is beschreven in:

Boerwinkel, D.J. (2003) Het vormfunctieperspectief als leerdoel van natuuronderwijs. Leren kijken door de ontwerpersbril. Utrecht: Cd-β Press, Centrum voor Didactiek van Wiskunde en Natuurwetenschappen, Universiteit Utrecht. Jaar van verschijnen: 2010

Specificatie creative commons: CC-BY-NC–ND

BY: Attribution of Naamsvermelding: het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken is toegestaan op voorwaarde van het vermelden van de oorspronkelijke auteur. NC: Non-commercial of niet-commercieel: het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken mag niet voor commerciële doeleinden. ND: No Derivative Works of geen afgeleiden: het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk is toegestaan, maar niet het veranderen van het werk.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Onderzoek de problemen die dieren in hun omgeving tegenkomen, bekijk hoe dieren die problemen via hun bouw of gedrag oplossen en bedenk een dier dat goed in een bepaalde omgeving past.
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open