Conceptstore

Conceptstore

Start

Google op het woord concept store en je vindt verschillende soorten definities. Toch mis ik een cruciaal onderdeel van een geslaagd winkelconcept in al deze omschrijvingen: de rol van de eigenaar. Wat is een concept store volgens de visie en ervaringen van Soul Stores’ oprichter Talita Kalloe?

Een concept store is een winkel die is gebaseerd op een bepaalde levensstijl. Niet alleen op de levensstijl van de doelgroep, maar ook van de eigenaar. Het productassortiment is vaak niet meer gebonden aan één segment. Vaak zie je in concept stores een mix van branchevervagende producten die aansluiten bij het thema van de winkel. Maar wat een conceptstore in mijn ogen zo bijzonder maakt, is dat het concept is ontstaan vanuit de passie en visie van de eigenaar achter de winkel.

Mini-warenhuizen

In een tijd waar webshops en e-commerce platformen als paddenstoelen uit de grond schieten en waar online shoppen is geïntegreerd in het huidige consumentengedrag, wordt de behoefte naar onderscheid bij fysieke winkels alleen maar groter. Wij zijn als consumenten lekker verwend en willen continu geprikkeld blijven. Daarom zie je bij concepstores vaak ook een mix van verschillende disciplines. Zoals mode, interieur, food en kunst. Zie het als mini-warenhuizen waar je een allegaartje vindt van producten die aansluiten bij een bepaalde levensstijl. Dat klinkt wellicht makkelijker dan het is. Een concept bedenken en die vervolgens succesvol uitrollen is een vak apart en niet aan iedereen besteed. Het is niet alleen een kwestie van vorm, maar ook van inhoud. En die inhoud valt en staat met de visie, stijl, (retail)kennis en persoonlijkheid van de eigenaar.

Een uitgekauwde term

In de afgelopen jaren zijn er veel conceptstores bijgekomen – met name in Amsterdam als de grootste broedplaats. Het is een logisch gevolg op een ontwikkeling die zijn succes bewijst. Maar helaas ook één met een valkuil. Steeds vaker zie je dat het een kunstje wordt om een winkel vol te stoppen met “bijzondere” producten en daar vervolgens het label concept store aan te hangen. De markt van de conceptstores raakt langzaam verzadigd. En als je het mij vraagt is de term conceptstore een term die alweer langzaam op zijn retour is. Sterker nog, ik gebruik de term zelf liever niet. Grote kans dat je straks de termen “themastores”, “designstores” en “brandstores” steeds vaker voorbij gaat zien komen.

Hype of een blijvertje?

Een echt goede conceptstore is naar mijn idee een winkel die is ontstaan vanuit een bepaalde passie en visie van de eigenaar. Daarbij is het de kunst om in dat allegaartje van producten een thema, stijl en focus aan te brengen. Door bijvoorbeeld een niche op te zoeken, en (duurzame) producten te verkopen die je niet in de grote ketens kunt vinden. Juist daarmee trek je de klanten naar jouw winkel toe. Als je je continu op die manier weet te onderscheiden zonder concessies te doen aan je persoonlijke handtekening, dan ben je wat mij betreft een blijvertje.

De kracht van de eigenaar

De buurtsuper, de plaatselijke groenteboer of de lokale bakker; vaak zijn het die kleine zaken die de meeste klanten trekken omdat ze een bepaalde gunfactor hebben. Het zijn de zaken waar je gerust een blokje voor om fietst omdat de eigenaar weet wanneer je moeder jarig is, of omdat hij of zij je precies het verhaal achter een product kan vertellen. Dat je daar vervolgens een eurootje meer betaalt voor een product dan in een supermarkt, is ineens niet zo erg meer. Een echt goede conceptstore is er wat mij betreft één die terug kan grijpen naar die basis en die zijn persoonlijke stempel weet te drukken op de uitstraling van zijn winkel, het contact met de klanten en de producten die hij verkoopt. Want zeg nou zelf? Kies je liever voor een keten met massaproducten waar de grote pief de namen niet kent van zijn medewerkers? Of voor een winkel waar de eigenaar nog achter de toonbank staat, die zijn producten zorgvuldig heeft uitgezocht en die er ook nog iets over kan vertellen? Concept store of niet – een goede winkel is voor mij een winkel met een eigen persoonlijke handtekening – een winkel met een soul.

Welke concept stores een lang leven is beschoren zal de tijd uitwijzen. Ik heb mijzelf in ieder geval de taak gegeven om de krenten uit de pap te vissen en de mooiste winkelconcepten voor jullie eruit te blijven zoeken :- )

Integrale opdracht

Inspiratie

Op Soul Stores lees je over stijlvolle, duurzame winkel- en lifestyle concepten met een goed verhaal. Want in een wereld waar massaproductie de boventoon voert en traditionele systemen op hun kantelpunt staan, zien we ook een tegenbeweging ontstaan: bijzondere winkel- en lifestyle concepten met liefde en aandacht voor vakmanschap, de maker achter het product, en een bewuste levensstijl. Soul Stores gelooft erin dat het de verhalen zijn die een product waarde geven. En dit zijn de verhalen die wij graag vertellen.

Talita Kalloe | Hoofdredacteur en oprichter Soulstores.com

Na jarenlange ervaring als journalist voor vakbladen in de retail, besloot Talita een blog op te richten vanuit haar liefde voor creatief ondernemerschap in mode, interieur en lifestyle. Op Soul Stores brengt ze zowel retailers, ontwerpers en consumenten samen die een liefde delen voor bijzondere winkels, authentieke verhalen en kwalitatieve producten die bijdragen aan een duurzame, bewuste en stijlvolle levensstijl.

Soulstores.com

BLOOMBAR is de nieuwe conceptstore van Frissen Pieters. Hier halen we buiten naar binnen. Even ontsnappen aan de drukte van de stad, middenin een weiland vol verse bloemen. Per stuk of in een weelderig boeket. Naar keuze te mixen en matchen. Voor momenten van vreugde en verdriet. Om te geven, om te krijgen of om jezelf te verblijden. BLOOMBAR is de plek voor verse bloemen. In het historische hart van Maastricht, aan de voet van het sfeervolle Onze Lieve Vrouweplein en de rand van het Stokstraatkwartier. Stap binnen op Limburgs grind, wandel langs het speciaal ontworpen bloemenperk in de muur en ‘pluk’ uw bloemen zelf of met hulp van een van onze bloemstylisten. We verkopen onze bloemen per stuk zodat je een mooi gemengd boeket kunt laten maken, maar evengoed met die ene bijzondere bloem je dag laat stralen.

Bloombar conceptstore

http://www.thewunderkammer.eu/
Shop for a week

Conceptstore Let It Grow

Conceptstore Let it Grow

Conceptstore Jones

Conceptstore Daily Poetry

Menno Kroon Conceptstore

Marni flower cafe

Onderzoek

Vooronderzoek door middel van het bezoeken van conceptstores.

  • Maak een lijst van conceptstores die interessant voor jullie zijn
  • Omschrijf je doelen van het bezoek, wat wil je onderzoeken. ( vragenlijst samenstellen)
  • Maak een plan voor dit bezoek ( tijd, reis, openingstijden, enz)
  • Maak eventueel een afspraak
  • Doe vooronderzoek dmv bezoek website
  • Maak beeldmateriaal en verwerk dit in je verslaglegging
  • Maak een overzicht van verschillende productgroepen ( beeld en beschrijving)
  • Analyseer de prijsvorming van de producten
  • Probeer meer te weten te komen over de ontwerpers achter de producten
  • Wat valt je op aan de doelgroep die een conceptstore bezoekt?
  • Dit alles maak je concreet middels een verslaglegging
  • Een overzicht van de productgroepen verwerk je in een Powerpoint.

Draagbaar Conceptstore

Retail

http://retailtrends.nl/nieuws/50720/zo-ziet-een-experience-bakery-eruit

Inretail kenniscentrum

http://www.marketingtermen.nl/begrip/conceptstore

Comceptstore Benneton

C-Moresconceptstore

Tien retailtrends

50 beste conceptstore in de wereld

Beleven is belangrijker dan shoppen

Marketing

Marketingplan bedenken

Doelgroep

Doelgroep

 

Ook wel: target audience

Een afgebakende groep personen of instellingen waar een product, dienst, campagne of organisatie zich richt, noemen we een doelgroep. Binnen een markt kunnen doelgroepen worden onderscheiden doordat de leden van de groep bepaalde kenmerken delen. Enkele voorbeelden van doelgroepen: jongeren, hoger opgeleiden, huisvrouwen, werkzoekenden en early adopters.

In marketing neemt het begrip doelgroep een belangrijke plaats in. Een doelgroep is vaak een logisch gevolg van de kenmerken van een product of dienst of de doelstellingen van een organisatie, maar niet altijd.

De doelgroep is erg bepalend voor het gewenste imago. De boodschap en de vorm waarin deze wordt overgebracht dient te worden afgestemd op de doelgroep. Een reclameboodschap voor jongeren zal een andere tone of voice hebben dan een promotie gericht op ouderen.

zal eerder zoekmachinemarketing inzetten om in contact te komen met potentiële klanten waarvoor dit product interessant is.nicheOok is de doelgroep van belang voor de kanalen die worden ingezet. Merken die een breed publiek willen bereiken kiezen bijvoorbeeld voor reclamespotjes op prime time op grote tv-zenders. Een bedrijf met een product dat zich richt op een

 

Doelgroep

Imago

Imago

Ook wel: image, reputatie of brand value

Het imago is de beeldvorming die kleeft aan een product, persoon of organisatie. We spreken vaak over de reputatie in brede zin, dus het beeld dat van een bepaald merk bestaat bij het algemene publiek. Bedrijven en personen zijn voor hun succes afhankelijk van een goede reputatie. Denk aan een betrouwbare politicus, een grappige caberetier, een goedkope supermarkt of een luxe hotelketen.

Behalve een positief image op zichzelf is het ook belangrijk welke verwachtingen men wil creëren. Een kledingzaak kan als prijzig bekend staan, maar wanneer elke geslaagde klant fluitend de zaak verlaat juist een goede reputatie hebben. Omgekeerd zal een supermarkt die voordeel wil uitstralen weinig doen aan de presentatie en uitstalling van artikelen. Mede-bepalend voor het imago is de huisstijl.

De bekendste groepen waarin een imago valt in de delen zijn: prijs, kwaliteit en service. De goede naam die een bedrijf wil creëren focust zich meestal op één of twee van deze categorieën.

Een goede naam heb je lang niet altijd zelf in de hand. Er kunnen zich omstandigheden voordoen die van grote invloed zijn op de reputatie, ook al is er sprake van overmacht. Dit kan iets kleins zijn, zoals een haar in de soep, of iets groots als een product dat tijdens gebruik voor gevaar kan zorgen. Minstens zo bepalend voor de reputatie is in zo'n geval de wijze waarop personen en organisaties omgaan met een dergelijk voorval. Wordt dit op een nette manier opgelost, dan kan dit alsnog ten goede komen aan het imago

Assortiment

Assortiment

Ook wel: aanbod of sortiment

Het assortiment is de verzameling producten die worden aangeboden door een winkel of leverancier.

Het assortiment wordt gevormd door een selectie van artikelen die uit voorraad of op bestelling kan worden gekocht en/of geleverd.

Omvang van het assortiment

Wanneer we spreken over een breed assortiment dan betekent dit dat een aanbieder een keur aan verschillende soorten artikelen aanbiedt, uit verschillende productgroepen. Warenhuis V&D is een voorbeeld van een winkel met een breed assortiment, dat bestaat uit onder meer mode, sieraden, wonen, boeken en electronica.

Een bedrijf dat juist een smal assortiment aanbiedt noemen we ook wel een speciaalzaak of specialist. Denk aan een warme bakker, die zich specifiek richt op de verkoop van brood en banket, of een electronicaketen die is gespecialiseerd in computers.

De diepte van het assortiment geeft aan hoeveel keus er is binnen een bepaalde productgroep. Dit zie je bijvoorbeeld sterk terug bij supermarkten. De breedte van het assortiment van een kleine supermarkt zal nagenoeg overeenkomen met die van een grotere winkel, maar bij de grote supermarkt heb je van elk product keuze uit meerdere varianten en merken.

De totale hoeveelheid verschillende producten die wordt aangeboden heet ook wel de lengte van het assortiment.

Prijsniveau en consistentie

Naast de dimensies breedte en diepte wordt ook vaak de hoogte genoemd als eigenschap van het assortiment. Hiermee wordt dan gedoeld op de prijsstelling.

Bij zowel een supermarkt als een warme bakker kun je brood kopen, maar bij de bakker betaal je doorgaans een iets hogere prijs. Door dagelijks zelf ambachtelijk vers brood te bakken onderscheidt zijn hoge assortiment zich op basis van kwaliteit.

Het is niet alleen belangrijk welke verschillende producten het assortiment vormen, er zal ook altijd sprake zijn van een zekere samenhang.

Zo zal het assortiment van een supermarkt voornamelijk bestaan uit een brede keur aan levensmiddelen. Het assortiment van een bakker bestaat uit brood en banket, maar het valt te betwijfelen of het een succes zou worden als hij daarnaast ineens ook fietsen zou gaan verkopen. Daarentegen zie je vaak bij slagers een klein schap met levensmiddelen, omdat dit goed aansluit bij de reden en het tijdstip dat klanten de winkel binnenstappen.

Rol van producten binnen het assortiment

Afzonderlijke artikelen en productgroepen kunnen een verschillende rol hebben binnen de winkel of het verkoopkanaal.

Sommige producten worden veel verkocht en hebben dus een hoge omloopsnelheid, anderen minder. Veelverkochte producten zijn vaak artikelen waarvoor klanten speciaal naar een bepaalde winkel gaan, zoals de rookworsten van de Hema. Die producten worden wel traffic builders genoemd.

Producten met een lager verkoopvolume hebben vaak andere functies binnen het assortiment. Deze producten kunnen een interessante toevoeging aan het assortiment zijn vanwege een hogere marge. Of omdat ze invulling geven aan een doelstelling om een breed en/of diep assortiment te voeren. Een juwelier zal niet dagelijks zijn duurste horloge verkopen, maar dit kan wel voor extra publiek bij de etalage en klanten in de winkel zorgen.

Kosten van het assortiment

Wie een zeer diep of breed assortiment wil aanbieden, zal voldoende verkoopvolume moeten genereren om de kosten van dit grote assortiment te kunnen dekken. Een groter assortiment vereist meer inkoop, voorraadoppervlakte, schapruimte en promotie. Hier staat een hoger risico tegenover dat de verkoper met onverkochte of onverkoopbare producten blijft zitten.

De opkomst van e-commerce heeft veel veranderd voor de detailhandel. Webwinkels zijn met hun efficiënte distributiekanalen beter in het aanbieden van bepaalde productgroepen dan traditionele winkels. Zo zijn veel platenzaken uit het straatbeeld verdwenen doordat hun specialistische aanbod veel eenvoudiger en goedkoper te verkrijgen is geworden via het internet.

Assortiment

Open dag 26 januari 2018

Open dag MBO 26 januari 2018

Social media

Pinterest

Pinterestbord

Facebook

Instagram

Product

Trends

Transition: Lidewij Edelkoort over SS 2018

 

Toen Lidewij Edelkoort in november 2016 haar halfjaarlijkse trendpresentatie gaf was Donald Trump net verkozen tot nieuwe president van de Verenigde Staten. Lidewij opende haar presentatie met Trump en zijn schaduw bleef over haar verhaal hangen. Desondanks was het een positief, optimistisch betoog waarin de transitie - waar we het al jaren over hebben - langzaam maar zeker zichtbaar wordt.

Trends 2018 door Lidewij Edelkoort

Zelfgemaakt papier met bloemen

Verpakking

Display

Label

Flatlay

Communicatie

Promotie

https://contentplatform.ontwikkelcentrum.nl/CMS/CDS/Ontwikkelcentrum/Published%20content/ECC%20SP%20modules/CKS%20en%20Impact/32%20Bloem/OC-32033d/OC-32033d/index.html
Promotie organiseren

Acquisitie

Acquisitie

Verkoop bevorderende activiteiten

Storytelling

 

Wat is uw verhaal? #storytelling

Winst en omzet zijn natuurlijk zaken die enorm belangrijk zijn voor u, als ondernemer. Maar om dit keer op keer overduidelijk te maken in uw communicatie en houding is dan weer niet zo slim. Mijn tip: creëer een merkverhaal! Communiceer niet alleen maar hoe geweldig u bent, maar creëer een beleving/verhaal waardoor uw doelgroep een gevoel krijgt bij uw product of merk.

Creëer een verhaal rondom uw merk of product

Het creëren van een verhaal rondom een merk of product is een manier om te zorgen dat de doelgroep zich ermee kan identificeren. Het is hierbij wel belangrijk de juiste weg in te slaan, want een verkeerde verhaallijn kan er voor zorgen dat u niet de juiste doelgroep aantrekt of, erger nog, dat u uw juiste doelgroep afstoot.

Een goede manier om een verhaal te vertellen is storytelling. Door een verhaal te creëren rondom uw product, bedrijf of evenement kunt u uw doelgroep een breder beeld bieden; bijvoorbeeld van het energiezuinige productieproces of hoe die bekende Nederlander de schoenen draagt die jij maakt. Daarnaast kunt u door middel van de juiste content ook een gevoel creëren waardoor de doelgroep zich met uw product kan identificeren.

Een mooi voorbeeld in Nederland is hoe Jupiler zijn bier promoot met de slogan ‘Mannen weten waarom’. Rondom deze slogan wordt veel reclame gemaakt op bijvoorbeeld TV en in relevante magazines. Bijpassend wordt veel videocontent gedeeld waarin het stoere karakter dat zij neer willen zetten nog meer naar voren komt via social media en ook in de TV-reclames.

Tijdens deze visuele manier van storytelling wordt Jupiler neergezet als een biermerk voor ‘echte’, stoere mannen. Hierbij worden alle aspecten gebruikt om de slogan ‘Mannen weten waarom’ en het stoere karakter te ondersteunen. Denk hierbij aan de muziek, het verhaal en de manier van filmen. Jupiler heeft gekozen voor een visuele manier van storytelling, maar storytelling kan ook plaatsvinden door middel van tekst.

Storytelling

Wat maak jij ervan / storytelling

Planning

Criteria uitvoering

Proeve van bekwaamheid

BPV

Coaching

Reflectie/logboek

Ondernemersinfo

economische vragen

Financiën

Financieel plan maken

Verdieping

Blog Bikini Berlin

Retail watching

Bronnenlijst

Markting en markt

Marketing en markt