Duurzaam ondernemen - Animal business 054-3

Duurzaam ondernemen - Animal business 054-3

01 Inleiding + oefensituatie

Inleiding arrangement "Duurzaam ondernemen - Animal business 054-3"

Ter voorbereiding van de Proeve van Bekwaamheid voor de examenstandaard "Animal business 054-3" dient de leerling o.a. de volgende twee arrangement gevolgd te hebben:

  1. in 3e klas: "Duurzaam ondernemen - Animal business 054-3". Inhoudelijk komen in dit arrangement ‘houdingsaspecten van de ondernemer’, visie en strategie aan bod.
  2. in 4e klas: "Leerarrangement Entrepreneur animal business - 4e klas". Inhoudelijk komen in dit arrangement ‘houdingsaspecten van de ondernemer’, visie en strategie aan bod.

De arrangementen zijn bedoeld om leerlingen en docenten te helpen duidelijkheid te verschaffen over:

· wat er gedaan moet worden,

· waar de informatie gevonden kan worden,

· wat er aan opdrachten uitgevoerd moet worden,

· hoe de koppeling van de Proeve van Bekwaamheid aan de theorie is

· aan welke eisen het bewijsmateriaal en de reflectie moeten voldoen voor het Leerarrangement Entrepreneur animal business - 4e klas.



De oefensituatie

Uitgangspunt is dat de leerling aan het eind van de opleiding een ondernemingsplan van een veehouderijbedrijf gemaakt heeft en hierover aan een adviseur een goede toelichting kan geven als startend ondernemer. Hierbij komen naast technische, economische en financiële aspecten vooral ook visie, strategie en houdingsaspecten die voor een ondernemer van belang zijn aan de orde.

In onderstaand kader staat de oefensituatie zoals die in de examenstandaard staat "Animal business 054-3". 

Bas is startend ondernemer en werkt zo mogelijk met de nieuwste technieken en methoden. Hij houdt rekening met actuele richtlijnen en voorwaarden die aan het bedrijf gesteld worden. Bas wil ervoor zorgen dat het bedrijf (of bedrijfsonderdeel) goed is voorbereid op de toekomst. Daarom volgt hij de ontwikkelingen, die in de toekomst voor het bedrijf van belang kunnen zijn. Het gaat om ontwikkelingen in markt en maatschappij, die in de regio spelen maar ook mondiaal van betekenis kunnen zijn.

 

Op basis van een SWOT analyse kiest Bas voor een grondige vernieuwing van het bedrijfsconcept en hij gaat dit uitwerken in een ondernemingsplan1) . Zijn doel is het bedrijf af te stemmen op ontwikkelingen in de markt en/of de maatschappij en om het bedrijf zo in te richten dat de bedrijfsresultaten in de toekomst goed blijven of zelfs kunnen verbeteren. Er zijn veel mogelijkheden: uitbreiding of verplaatsing van bedrijfsactiviteiten, een andere marktbenadering of een complete vernieuwing van de bedrijfsvoering. Bij zijn keuze vraagt Bas naar de mening van eventuele personeelsleden en raadpleegt hij diverse externe deskundigen.

 

Bas streeft ernaar om in het ondernemingsplan de factoren People, Planet en Profit maximaal te combineren.Hij werkt de gevolgen van het nieuwe bedrijfsconcept uit voor alle aspecten van de bedrijfsorganisatie, waaronder het fokprogramma2) , de bedrijfsadministratie, het personeelsbeleid (indien van toepassing), kwaliteitszorg en dergelijke. Tevens geeft aan wat de financiële gevolgen van het plan zullen zijn. Als er onvoldoende financiële gegevens beschikbaar zijn, werkt hij met gemiddelde kengetallen en aannames. Ook beschrijft Bas in een implementatieplan welke activiteiten ondernomen moeten worden om tot uitvoering van het ondernemingsplan te komen. Hij maakt daarvoor een planning, geeft aan welke middelen en menskracht nodig zijn en hoe evaluatie en bijstelling geregeld zijn.

 

Bas presenteert het ondernemingsplan aan een panel van deskundigen, bestaande uit bijvoorbeeld een accountant, een vertegenwoordiger van een bank en / of een adviseur. Hij doet dit op een zelfverzekerde manier, omdat hij ervan overtuigd is dat het bedrijf met de uitvoering van het plan klaar is voor de toekomst. 

 

- - - - - 

1) Het zou hier ook kunnen gaan om het starten van een nieuwe onderneming in een realistische situatie, bijvoorbeeld door uit te gaan van een bestaand pand of een bestaand stuk grond.

2) Voor het fokprogramma wordt in het plan specifieke aandacht gevraagd: Bas stelt het fokdoel vast zodanig dat dit in overeenstemming is met het nieuwe bedrijfsconcept. Hij raadpleegt hiervoor deskundigen. Hij beseft dat zijn keuzes gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering en het bedrijfsresultaat.

 

Colofon

Het arrangement Duurzaam ondernemen - Animal business 054-3 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteurs
Frans Giesen Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2014-12-15 15:05:42
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Inleiding + oefensituatie Via de volgende link vind je de inleiding en de oefensituatie zoals die in de examenstandaard van Animal business staat (versie 054-3). Inleiding Arrangement Animal business - 3e klas Dit arrangement is nog in ontwikkeling: in de loop van het schooljaar 2011-2011 zal het verder worden aangevuld.
Leerniveau
MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding;
Leerinhoud en doelen
Verwerking agrarische producten;
Eindgebruiker
leraar
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
0 uur en 50 minuten
Trefwoorden
dier en plant, doelstellingen, duurzaam ondernemen, economie van duurzaamheid, fokkerij en selectie, gezondheid melkvee, grasland en voedergewassen, jongvee opfok, klauwen en benen, kringloop: relatie bodem, management, mineralen en klauwproblemen, niet toegerekende kosten, onderhoud en renovatie, protocollen, saldo, stalinrichting en stalklimaat, transitieperiode, tweede tak, uiergezondheid, unit 1 - financiering in excel, unit 2 - investeringsplan en vermogensbronnen, unit 4 - financieel beheer, unit 5 - financiering in de praktijk, vergelijking loonwerk – eigen mechanisatie, voeding melkvee, vruchtbaarheid en reproductie

Bronnen

Bron Type
Productiedieren (melkveehouder) niveau 4
https://livelink.groenkennisnet.nl/livelinkdav/nodes/124271383/Examenplan%20productiedieren%20(melkvee)%20niveau%204%2097713%202011-2012.pdf
Link
Productiedieren (dierenhouder hokdieren) niveau 4
https://livelink.groenkennisnet.nl/livelinkdav/nodes/124271383/Examenplan%20productiedieren%20(hokdieren)%20niveau%204%2097712%202011-2012.pdf
Link
https://livelink.groenkennisnet.nl/livelinkdav/nodes/116503192/hokjeskalender%20veehouderij%202013-3014%20versie%2014.xlsx
https://livelink.groenkennisnet.nl/livelinkdav/nodes/116503192/hokjeskalender%20veehouderij%202013-3014%20versie%2014.xlsx
Link
Handboek Varkenshouderij 2012
http://provisioning.ontwikkelcentrum.nl/objects/OC-31055.pdf
Link
http://www.smartdairyfarming.nl/nl/actueel/detail/12/rekenhulp
http://www.smartdairyfarming.nl/nl/actueel/detail/12/rekenhulp
Link
Electronisch Leerboek Fokkerij
http://provisioning.ontwikkelcentrum.nl/ELF/index.html
Link
Duurzaammelkvee.nl/management
http://www.duurzaammelkvee.nl/management
Link
crv4all.nl/producten-diensten
https://www.crv4all.nl/producten-diensten/
Link

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open