1. Inleiding
Een kaderwet is een algemene wet, die een kader vormt waarbinnen gedetailleerde regels en voorschriften moeten worden ontwikkeld om de wet verder en duidelijker in te vullen. Het principe wordt dus in de kaderwet neergelegd, en dat wordt verder ingevuld door:
- Algemene Maatregel van Bestuur ofwel een uitvoeringsbesluit
- Verordeningen en Regelingen
Uitvoeringsbesluiten en verordeningen hoeven niet door de Eerste en Tweede Kamer te worden goedgekeurd, in tegenstelling tot (kader)wetten. Een AmvB wordt door de betreffende minister(s) opgesteld, besproken door de regering en er wordt advies gevraagd aan de Raad van State. Als alles akkoord wordt bevonden, wordt de AmvB in de Staatscourant gepubliceerd en is hij van kracht. Als de Eerste en Tweede Kamer dat willen, kunnen ze wel eisen dat de AmvB eerst aan hen wordt voorgelegd.
Een verordening of ministeriële regeling komt nog makkelijker tot stand. De betreffende minister(s) stellen de mr op en dan wordt de mr gepubliceerd in de Staastcourant, daarmee is hij van kracht. Een mr is een verdere uitwerking van een AmvB. De betreffende minister(s) krijgen de bevoegdheid om de mr op te stellen van de Staten-Generaal.
Er wordt gebruik gemaakt van AmvB’s en mr’s, in plaats van aparte wetten, omdat deze sneller en makkelijker tot stand komen. Een AmvB en mr hoeft immers niet de hele procedure door die wetten wel moeten. Hiermee zijn ze ook makkelijker te wijzigen bij nieuwe inzichten. AmvB’s en mr’s kunnen verschillend zijn voor verschillende branches, of verschillende onderdelen van bedrijven. Zo heeft de Warenwet voor een speelgoedwinkel eisen met betrekking tot gebruikte materialen, die natuurlijk niet giftig mogen zijn voor kinderen, want die stoppen alles in hun mond. En voor de horeca gaat het dan voornamelijk om eisen met betrekking tot hygiëne, zodat het voedsel niet besmet kan worden met ziekmakende bacteriën.
In de horeca wordt het HACCP (hazard analysis critical control points) principe toegepast, waarbij een bedrijf de kritische punten (daar waar het mis kan gaan) analyseert en het risico zo veel mogelijk beperkt. In de praktijk komt dit neer op de invoering van een hygiënecode, waarin de regels waar het personeel zich aan moet houden zijn vastgelegd. En dat zijn er nogal wat...
2. Taak
In deze webquest ga je onderzoeken hoe de Warenwet vorm heeft gekregen in de bedrijfstak horeca. Deze opdracht bestaat uit twee onderdelen:
- Een beschrijving van de werking van een kaderwet/raamwet, uitgaande van de Warenwet.
- De samenstelling van een hygiënecode voor een bedrijf waar je stage hebt gelopen of hebt gewerkt.
Succes!
3. Werkwijze
Opdracht 1. Hoe werkt een kaderwet/raamwet?
Beschrijf de werking van een kaderwet, door de bijbehorende bronnen te bestuderen, je mag ook zelf aanvullende bronnen zoeken op internet. Gebruik ter verduidelijking de Warenwet als voorbeeld.
Beantwoord hierbij de volgende vragen:
- Wat is het verschil tussen een kaderwet en een 'gewone' wet?
- Waarom gebruikt de overheid kaderwetten?
- Hoe komt een (kader)wet tot stand?
- Hoe komt de invulling van een kaderwet tot stand?
Beantwoord verder de vragen van de leskaart: Warenwet horeca
Leskaart Warenwet
Opdracht 2. Hygiënecode
Via het bedrijfschap Horeca en Catering kan een ondernemer zelf een hygiënecode samenstellen. Neem hiervoor een bedrijf waar je stage hebt gelopen of hebt gewerkt als uitgangspunt en stel voor dit bedrijf de hygiënecode samen. Leg kort uit welke keuzes je maakt bij het samenstellen van de hygiënecode
Evalueer deze hygiënecode aan de hand van de volgende vragen:
- Uit welke onderdelen bestaat de hygiënecode?
- Is deze hygiënecode een invulling van HACCP? (leg hierbij ook kort uit wat HACCP is, en maak een duidelijke koppeling naar verschillende onderdelen van de hygiënecode, minimaal drie voorbeelden)
- Is het nakomen van deze hygiënecode goed te controleren? Hoe dan?
- Op welke punten wijkt de hygiënecode af van de praktijk? Hoe dan en waarom?
- Welke aanbevelingen zou je kunnen doen aan het bedrijf?
Deel jouw beschrijving van de kaderwet, de hygiënecode en de evaluatie daarvan met één of twee medestudenten en lever ze in bij je docent via mail, voor de datum die de docent aangeeft.
Geef duidelijk aan welke bronnen je hebt gebruik, buiten de bronnen in deze webquest.
Reageer op elkaars werk door:
- Tops; wat vind je goed aan het werk van de ander?
- Tips; welke aanbevelingen kun je doen aan de ander om het de volgende keer beter te doen?
- Vragen; wat is nog onduidelijk?
Bronnen
Wikipedia kaderwet
Hygiënecode samenstellen
Bedrijfsschap Horeca & Catering - Hygiënecode
Passie voor horeca
Wikipedia HACCP
4. Beoordeling
Jullie beoordelen elkaars werk, onthoud goed welke 'tops' je krijgt, een volgende keer doe je dit precies zo!
Verbeter datgene wat de anderen aangeven bij 'tips' en oefen dit, dan gaat het volgende keer zeker beter!
Beantwoord de vragen, waarschijnlijk leer je zelf ook nog wat...
Lever het verbeterde werk in bij je docent, van hem/haar krijg je het eindoordeel.
5. Terugblik
Hygiëne is een belangrijk onderdeel van jouw werk in de horeca, nu weet je hoe de regels tot stand komen. Je bent zelf in staat om een hygiënecode voor je bedrijf op te stellen, gebruik hierbij je gezonde verstand, en bekijk goed wat je download van internet... niet alles is altijd van toepassing op je bedrijf. Maar jij weet nu wat het idee achter de hygiënecode is, je kunt hem dus zelf aanpassen!
Onthoud dat regels, en dus ook de hygiënecode, met de tijd mee moeten gaan. Bekijk deze regels regelmatig, zodat je altijd bij de tijd bent, en de VWA tevreden houdt!