Hygiëne voor de horeca

Hygiëne voor de horeca

1. Inleiding

Een kaderwet is een algemene wet, die een kader vormt waarbinnen gedetailleerde regels en voorschriften moeten worden ontwikkeld om de wet verder en duidelijker in te vullen. Het principe wordt dus in de kaderwet neergelegd, en dat wordt verder ingevuld door:

  • Algemene Maatregel van Bestuur ofwel een uitvoeringsbesluit
  • Verordeningen en Regelingen

Uitvoeringsbesluiten en verordeningen hoeven niet door de Eerste en Tweede Kamer te worden goedgekeurd, in tegenstelling tot (kader)wetten. Een AmvB wordt door de betreffende minister(s) opgesteld, besproken door de regering en er wordt advies gevraagd aan de Raad van State. Als alles akkoord wordt bevonden, wordt de AmvB in de Staatscourant gepubliceerd en is hij van kracht. Als de Eerste en Tweede Kamer dat willen, kunnen ze wel eisen dat de AmvB eerst aan hen wordt voorgelegd.

Een verordening of ministeriële regeling komt nog makkelijker tot stand. De betreffende minister(s) stellen de mr op en dan wordt de mr gepubliceerd in de Staastcourant, daarmee is hij van kracht. Een mr is een verdere uitwerking van een AmvB. De betreffende minister(s) krijgen de bevoegdheid om de mr op te stellen van de Staten-Generaal.

Er wordt gebruik gemaakt van AmvB’s en mr’s, in plaats van aparte wetten, omdat deze sneller en makkelijker tot stand komen. Een AmvB en mr hoeft immers niet de hele procedure door die wetten wel moeten. Hiermee zijn ze ook makkelijker te wijzigen bij nieuwe inzichten. AmvB’s en mr’s kunnen verschillend zijn voor verschillende branches, of verschillende onderdelen van bedrijven. Zo heeft de Warenwet voor een speelgoedwinkel eisen met betrekking tot gebruikte materialen, die natuurlijk niet giftig mogen zijn voor kinderen, want die stoppen alles in hun mond. En voor de horeca gaat het dan voornamelijk om eisen met betrekking tot hygiëne, zodat het voedsel niet besmet kan worden met ziekmakende bacteriën.

In de horeca wordt het HACCP (hazard analysis critical control points) principe toegepast, waarbij een bedrijf de kritische punten (daar waar het mis kan gaan) analyseert en het risico zo veel mogelijk beperkt. In de praktijk komt dit neer op de invoering van een hygiënecode, waarin de regels waar het personeel zich aan moet houden zijn vastgelegd. En dat zijn er nogal wat...

Colofon

Het arrangement Hygiëne voor de horeca is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Miriam Bakker Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2011-08-08 14:47:51
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
In de horeca speelt veiligheid een belangrijke rol. Je moet er toch niet aan dénken dat één van je gasten of één van je medewerkers ziek wordt door het eten van bedorven voedsel, omdat je niet goed opgelet had en één van de ingrediënten “over de datum” was. Om ervoor te zorgen dat producten die in Nederland worden verkocht, veilig zijn, heeft de overheid de Warenwet ingevoerd. Deze is dus ook van toepassing op de gerechten die in horecagelegenheden worden opgediend. In deze webquest ga je onderzoeken hoe deze Warenwet werkt voor de horeca. Benodigde tijd: 2-4 klokuren
Leerniveau
MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding; MBO, Niveau 1: Assistentenopleiding; Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie; MBO;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
0 uur en 50 minuten
Trefwoorden
horeca, hygiënecode, warenwet

Bronnen

Bron Type
Leskaart Warenwet
http://passie.horeca.nl/pdf/5952/Warenwet
Link
Wikipedia kaderwet
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kaderwet
Link
Hygiënecode samenstellen
http://www.kenniscentrumhoreca.nl/Themas/Hygienecode/Samenstellen.aspx
Link
Bedrijfsschap Horeca & Catering - Hygiënecode
http://www.kenniscentrumhoreca.nl/Themas/Hygienecode.aspx
Link
Passie voor horeca
http://passie.horeca.nl/home
Link
Wikipedia HACCP
http://nl.wikipedia.org/wiki/HACCP
Link

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open