Dier Vee Paard
Huisvesting
Je kunt dieren om verschillende redenen huisvesten. Als je een dier huisvest, zorg je ervoor dat het dier het zo goed mogelijk naar zijn zin heeft.
Redenen voor huisvesting
Heel veel dieren hebben huisvesting nodig. De redenen kunnen heel verschillend zijn.
• Een gerbil komt oorspronkelijk uit Egypte. Hij heeft het niet graag koud en kan in Nederland dus niet buiten leven. Hij heeft huisvesting nodig voor de warmte.
• Diersoorten die op school aanwezig zijn, hebben huisvesting nodig, omdat je de meeste dieren moet kunnen hanteren. De dieren hebben dan huisvesting nodig voor het gemak van de mensen.
• Sommige diersoorten hebben huisvesting nodig om te schuilen tegen de regen.
• Sommige dieren kunnen niet los lopen. Ze zijn te gevaarlijk voor de mens of vallen andere diersoorten aan.
Waar moet je op letten?
Belangrijk is dat een dier zich lekker voelt in de omgeving waarin het leeft. Dit ‘lekker voelen’ noem je het welbevinden van een dier. Voor ieder dier ziet dat welbevinden er anders uit. Het ene dier houdt van veel ruimte, warmte en water. Het andere juist van kou of een beschermend, klein hokje. Als je een dier gaat huisvesten is een aantal dingen belangrijk, namelijk:
• het klimaat waar een dier oorspronkelijk vandaan komt;
• de natuurlijke leefwijze;
• de grootte van het dier;
• de functie van het dier (productie- of gezelschapsdier).
Grootte en natuurlijke leefwijze
De grootte van het dier en zijn natuurlijke leefwijze zijn belangrijk voor de huisvesting van een dier. Een groot dier zet je in een groot hok, en een klein dier in een klein hok. Een hamster heeft geen stal van 3 bij 2 meternodig. Je moet verder weten of het dier alleen leeft of dat het in groepen leeft. Als een dier oorspronkelijk in groepen leeft, moet je het nooit alleen huisvesten. Het kan dan wel dood gaan van eenzaamheid. Ook is het belangrijk dat je weet hoeveel ruimte een dier nodig heeft. Het ene dier heeft veel ruimte nodig om te kunnen bewegen, bijvoorbeeld een aap, terwijl een ander dier daar helemaal geen behoefte aan heeft.
’s Winters op stal
Voor veel landbouwhuisdieren geldt, dat ze in de winter goed buiten zouden kunnen blijven. Helaas groeit er in de winter in Nederland geen gras. Daarom zet de boer zijn dieren ’s winters toch op stal. De stalperiode voor de koeien duurt meestal een half jaar. Bij heel slecht weer en als het gras in de weide al eerder op is, zet de boer het vee eerder op stal. Op stal krijgen de dieren voer dat de boer ’s zomers van het land heeft gehaald. Dat is bijvoorbeeld kuilgras of hooi. Schapen kunnen het hele jaar buiten blijven. Alleen in de lammertijd gaan ze naar binnen. De schapenhouder kan dan goed toezicht houden tijdens het aflammeren en zo nodig helpen.
Opdracht Inleiding
Vragen
1. Noem drie redenen waarom je dieren moet huisvesten.
2. Omschrijf wat ‘welbevinden’ van een dier inhoudt.
3. Waar moet je rekening mee houden als je goede huisvesting voor een dier wilt maken?
4. Wat is het verschil tussen huisvesting van een productiedier en van een gezelschapsdier?
Klas 4
Huisvesting koeien
Opdracht 2 Huisvesting voor koeien
Huisvesting konijn
Huisvesting geiten & schapen
Huisvesting paarden
Huisvestingsvormen voor paarden
Huisvesting; Huisvesting voor paarden
Huisvesting van kippen
Huisvesting volierevogels
Huisvesting; Huisvesting voor voli?revogels
Klas 3 Dierhouderij
Opdrachten dier huisvesting
Huisvesting van dieren
't Dak eraf!
Huisvesting; Huisvesting voor honden en katten
Klas 3 Aquarium
Inrichting van een aquarium
Aquariumbenodigdheden
Het inrichten van een tropisch aquarium