Europa

Europa

Doel & Inhoud

Wij als Nederlanders leven niet alleen in Nederland of de Wereld, maar ook in Europa. In dit arrangement leer je meer over wat Europa is en wat Europa voor jou doet en kan doen. Je leert hoe de Europese Unie werkt en wat Europese regelgeving is. Daarnaast leer je je eigen mening te geven over onderwerpen waar Europa zich mee bezig houdt, zoals Bio-industrie.

Europa
Europa
Europa in kleren
Europa in kleren

Opdrachtenoverzicht

1)      Kies een land

2)      Waarom Europa

3)      Europa en de EU

4)      Europa geregeld

5)      Europa voor jou

6)      Europa om de hoek

7)      Europese hot issues 

8)      European dreams

  

 

 

 

1) Kies een land

Net als Azië of Zuid Amerika is Europa is een ook een werelddeel. Europa is een werelddeel met 49 landen.

Wat weet jij van de landen in Europa? Hieronder staan allerlei feitjes van landen die bij Europa horen.

Weet jij welke landen in Europa dit zijn? Test jezelf!

 

Schrijf op welk land hier wordt bedoeld:

 

 

  1) Het land waar Red Bull wordt gemaakt. In deze lidstaat zijn er veel mensen die heel veel roken. Koningin Beatrix gaat in dit land vaak op skivakantie. 

2) Dit is de dunst bevolkte lidstaat. Telefoons van Nokia worden in dit land gemaakt. Dit land staat in de top drie van meest democratische landen ter wereld.

3) In deze lidstaat is schommelen de nationale sport. Het was in 2006 het meest vrije land in de wereld (volgens www.stateofworldliberty.org). De hoofdstad van dit land ligt op 84 km van de hoofdstad van Finland.

 

 4) Dit is het land van Pippi Langkous, Ikea en de H&M. Er is in deze lidstaat veel bos, dus ze verkopen heel veel hout aan de andere landen in Europa.

 

5) Deze lidstaat is het meest corrupt (dat betekent dat de regering haar macht niet eerlijk gebruikt). In dit land leven nog beren en wolven. Ze spreken er een taal die lijkt op het Frans. Het grenst aan de Oekraïne en de Zwarte Zee.

Antwoorden:

Vraag de docent voor de antwoorden.

Bron:

Voor meer informatie per land zie: alle landen van europa De vragen zijn gemaakt door 'de Haagse Tribune' een project van het Huis van democratie. 

Bron:

In het bestand hieronder zie je een kaart van Europa met extra informatie over de landen.

Open bestand kaart met informatie Europa

2) Waarom Europa?

Europa is een welvarend en veilig werelddeel. Toch heeft geen enkel ander werelddeel zo vaak oorlog gehad als Europa. Na de Tweede Wereldoorlog was voor de toenmalige leiders in Europa de maat vol. Men besloot dat zo'n verwoestende oorlog nooit meer mocht voorkomen. In 1951 gingen de landen met elkaar samenwerken.

Opdracht

A) Waarom denk/vind jij dat de landen van Europa moeten samenwerken? Maak een woordenweb over: waarom Europese landen samenwerken. Dit kun je doen op Wordle (zie voorbeeld hieronder).

B) De Europese Unie is net als Nederland een democratie. Wij, inwoners van de EU, hebben namelijk ook invloed op wat er gebeurd in de EU door te stemmen tijdens de Europese verkiezingen. Beantwoord de volgende 2 vragen.

  • Waar mogen wij als EU burgers op stemmen tijdens de Europese verkiezingen?
  • Wanneer is de eerst volgende verkiezing voor Europa?

Bronnen:

http://www.europeseverkiezingen.com/

http://www.europa-nu.nl/id/vh7zbv83agzd/europa_en_democratie

http://europa.eu/lisbon_treaty/glance/democracy/index_nl.htm

Extra

Wil je meer weten over de geschiedenis van Europa kijk dan dit filmpje met Vlaamse voice over.

3) Europa en de EU

Europa en de Europese Unie (EU), klinkt hetzelfde maar dat is het niet. Europa is een werelddeel met 49 landen. De EU is een samenwerkingsverband waar 27 landen in Europa deel van uitmaken. Niet alle landen in Europa horen dus bij de EU. Zo ligt bijvoorbeeld Zwitserland midden in Europa, maar maakt geen deel uit van de EU.

In het oranje de landen van de EU, in het grijs de overige landen van Europa.

 

In het figuur hiernaast zie je welke landen er bij de Europese Unie horen en hoe de Europese Unie gegroeid is vanaf 1951 tot 2007. Er zijn nog meer landen van Europa die ook bij de Europese Unie willen horen.

Opdracht:

A) Zoek een land op dat ook graag bij de EU wil horen. Er zijn kandidaat lidstaten en potentiele kandidaat lidstaten. Zie ook het overzicht van de onderhandelingen van deze landen in het document hieronder.

 

Open bestand Toekomstige uitbreidingen Europa

B) Waarom denk je dat dit land graag bij de EU wil horen?

C) De landen die lid willen worden van de EU, kunnen dat niet zo maar. Ze moeten er eerst voor zorgen dat ze zich houden aan de regels die de EU heeft. Zie hier informatie en regels die de EU heeft opgesteld over toetreding tot de EU. Mag ieder land er zomaar bij? Leg dit in je eigen woorden uit.

D) Wat vind jij van het beleid van de Europese Unie voor nieuwe landen? Moet het makkelijker gemaakt worden voor landen om er bij te komen of juist niet. In het filmpje hieronder zie je hoe anderen hier over denken.

 

Bronnen:

 

 

4) Europa geregeld

Je hebt gewild of ongewild veel meer met de Europese Unie te maken dan je denkt. Wist je bijvoorbeeld dat 70% van alle wetten in Nederland van de Europese Unie komt? Een wet is er om vast te leggen welke afspraken er zijn gemaakt om met een bepaald probleem om te gaan. 

 

Opdracht

Deze opdracht mag je alleen of samen doen. Er staan hier een aantal problemen waar Nederland of een ander land binnen de EU mee te maken kan krijgen of al heeft. Hoe denk jij dat elk probleem het beste aangepakt kan worden. Schrijf er ook bij waarom je dat denkt. Zet een 1 of een 2 achter het probleem.

1: Het land kan het alleen wel oplossen.

2: Dit probleem moet samen met een ander land(en) worden opgelost, door Europa.

Probleem 1: In de Rijn in Nederland blijkt een gevaarlijk hoge concentratie kwik aanwezig te zijn. Dat is gevaarlijk voor mens en dier. Dat kwik lijkt uit een Duitse fabriek te komen die chemicaliën gebruikt en loost op de Rijn.

Probleem 2: Droogte op de akkers in Zuid Spanje.

Probleem 3: Olielozing op de atlantische oceaan.

 

 

Probleem 4: Drukte/files op de weg.

Probleem 5: Schiphol wil graag groter worden, maar wel alleen veilige vliegtuigen laten landen. Vanuit sommige landen komen onvoldoende gecontroleerde toestellen het Nederlandse luchtruim binnen. Dat is nu verboden. Dus gaan deze vliegtuigen nu naar een Belgische luchthaven.

 

(De problemen komen van het Europees Platform en Europa educatief van het huis voor democratie & rechtstaat).

Bespreek je antwoorden met de docent. Bij sommige problemen kan het handiger zijn om het met andere landen samen op te lossen omdat het probleem bijvoorbeeld over de grens van Nederland gaat, zoals water en lucht. De Europese Unie maakt daarom wetten om de afspraken vast te leggen.

Bekijk dit filmpje over hoe er afspraken in wetten worden vastgesteld in de Europese Unie.

5) Europa voor jou

De Europese Unie (EU) heeft meer met je te maken dan je misschien denkt.  

Wist je dat….?

  • De EU geregeld heeft dat je beltegoed tegenwoordig niet meer verloren kan gaan. En dat bellen naar iemand in een ander EU-land de afgelopen jaren zo’n 60% goedkoper is geworden!
  • Je vrij kan shoppen door Europa door de Euro.
  • Je makkelijker kan werken en op vakantie kan gaan in landen van Europa.

Opdracht: Je hebt net gezien dat de Europese Unie op veel plekken om je heen iets met je te maken heeft. In deze opdracht kun je dieper ingaan op hoe de Europese Unie invloed op jou kan hebben.

Slippers uit Kreta:

Je bent op vakantie geweest in Kreta in Spanje en hebt daar hele mooie slippers gezien. Deze slippers worden alleen daar gemaakt en verkocht. Terug in Nederland merk je dat je vrienden en familie de slippers geweldig vinden en ook willen hebben. Je komt op het idee om de slippers naar Nederland te importeren. Kan dit? Welke regels zijn er voor? En wat heeft de Europese Unie er mee te maken?

Lees dit stukje tekst:

a) Kan je jouw product naar Nederland importeren? Waarom kan dat wel of niet?

b) Denk je dat het moeilijker of makkelijker zou zijn om je product te verkopen in Nederland als de Europese Unie niet zou bestaan? Waarom denk je dat?

 c) Welke regels zou de Europese Unie volgens jou moeten invoeren om het importeren makkelijker of juist moeilijker te maken? Licht je antwoord toe.

Gebaseerd op een idee van Clickoneurope.

Extra voor de docent:

Op Clickoneurope zijn uitgebreide werkbladen te vinden en keuze uit meer thema's zoals; voetbalprof worden & vakantieliefde.

6) Europa om de hoek

Kijk hier om te zien hoe dicht bij Europa eigenlijk bij jou in de buurt is: Europa om de hoek Je ziet hier alle projecten van de Europese Unie in Nederland. Kijk wat er bij jou in de buurt gebeurd door op de kaart te klikken. Je kunt kiezen op soort project. Wist je dat die projecten er waren? 

Opdracht

  • Van welk project bij jou in de buurt zou je meer willen weten? Zoek die op en schrijf er een kort verslag van.
  • Is er niet veel bij jou in de buurt of vind je de projecten niet interessant? Schrijf dan je idee op voor een Europees project bij jou in de buurt.

7) Europese Hot Issues

De Europese Unie werkt aan belangrijke onderwerpen die ze hot issues noemen. Een aantal voorbeelden zijn: shoppen zonder grenzen, belasting fraude, internetprivacy, cyberpesten, vakanties in het buitenland, werken in het buitenland, alcoholcampagnes, de aanpak van internationale criminaliteit en de vergrijzing.

Zie hier een overzicht van alle 'hot issues' op het moment op.

Opdracht

Deze opdracht kan je goed in een groepje doen of in tweetallen. Als dat niet lukt kan het ook alleen. Hieronder staan een aantal hoofd thema's waar de Europese Unie aan werkt.

 Kies 1 van de onderwerpen die jullie belangrijk vinden.

  • Lees erover in de bronnen die er bij staan.
  • Bedenk een wetsvoorstel: welke afspraken en regels er volgens jullie zouden moeten komen.
  • Het voorstel hoeft niet lang te zijn, het mag ook uit 1 zin bestaan.
  • Maak je/jullie wetsvoorstel duidelijk te maken door er een poster van te maken. Zie de voorbeelden.

   

Het broeikaseffect- de klimaatverandering tegengaan

Veel onderzoekers doen voorspellingen over hoe de klimaten in Europa de komende tientallen jaren zullen veranderen. De verwachting is, dat de gemiddelde temperatuur in Europa omhoog zal gaan. Dat het warmer wordt, komt voor een deel door de uitstoot van broeikasgassen, vooral door auto’s en fabrieken. De temperatuurstijging zorgt ervoor dat de ijskappen op de Noord- en Zuidpool smelten en de zee stijgt. In Zuid-Europese landen, zoals Spanje, zullen toenemende hitte en droogte juist voor problemen zorgen. Bosbranden en mislukte oogsten komen daar steeds vaker voor. In skigebieden smelten de gletsjers en valt er minder sneeuw. (Bron: Europa educatief)

 Bronnen:                                                                                                                                                                            - Europese aanpak klimaatverandering: http://www.europa-nu.nl/id/vhesf063wxu9/europese_aanpak_klimaatverandering%20%20

Bio-industrie

Alleen al in Nederland leven zo'n 100 miljoen dieren in de bio-industrie. Zij produceren óns voedsel: vlees, melk en eieren. Maar hoe gaat het met al die dieren? Zorgen we wel goed voor hen? Daarnaast veroorzaakt de bio-industrie milieuschade zoals, uitstoot van broeikasgassen, watergebruik en ontbossing.

Bronnen:

Informatie over bio-industrie:http://www.bio-industrie-op-school.nl/

Dieren in de EU regelgeving: http://www.europa-nu.nl/id/vgoneuhzxou4/dieren_in_eu_regelgeving

Bio-industrie vervuiler van het mileu: http://www.europa-nu.nl/id/vii0m18jaux2/nieuws/belasting_op_vlees_niks_te_duur?ctx=vi6pj9i5d6yy&pc=1

Economische crisis- strenger Europees toezicht op de nationale economieën:

Om de Europese Unie te beschermen tegen een nieuwe economische crisis en om te voorkomen dat meer landen (zoals Griekenland) in de economische problemen komen, werkt de Europese Unie aan maatregelen om het Europees toezicht op de nationale economieën te versterken.

Bronnen:

Toezicht nationale economie: http://www.europa-nu.nl/id/vipnaoxq70yi/strenger_europees_toezicht_op_nationale

Economische crisis Griekenland: http://www.europa-nu.nl/id/viccj7o2p7ug/begrotingstekort_en_staatsschuld

Economische crisis: http://www.europa-nu.nl/id/vhrtcvh0wnip/economische_crisis

Tips:

- Een poster kan je maken met plaatjes, maar het kan ook met alleen tekst zoals bij de ‘Loesjes’ posters.

- Je kunt digitale posters en kaarten maken met imagechef.

-  Op Glogster kan je digitale collages maken of inspiratie op doen. De website is in het engels. Om een poster te maken moet je je inschrijven.

Extra- Bio-industrie:

Wil je in de klas meer doen over bio-industrie of wil je er zelf meer van weten kijk de film: (de film is voor 15 jaar en +) op http://www.bio-industrie-op-school.nl/

Kijk voor meer informatie per thema (eieren, kippen, koeien etc.)  

 

 

Mens, dier en voedsel from Compassion in World Farming NL on Vimeo.

Film Bio-industrie (15 jaar en +)

8) European dreams

Vergeet de Amerikaanse Droom, er is ook een Europese droom! Europa is meer dan Brusselse politiek, Europa biedt kansen! Zeker voor jongeren. Hoe ziet jouw Europese droom eruit?

Opdracht:

a) Schrijf jouw Europese droom op.

b) Maak hier vervolgens een filmpje van. Je kan ook andere leerlingen of docenten interviewen met de vraag wat hun europese droom is.

Zie hieronder een film van het European dreams festival on tour voor inspiratie. Kijk het filmpje tot minuut 3.00.

European Dreams op Booch? 2010 from RTV Maastricht on Vimeo.

Tour European dreams (kijk tot 3.00)

Tip: Voor je film kun je ook gebruik maken van muziek van verschillende Europese landen. Je kent vast zelf ook wat muziek van bijvoorbeeld vakantie. Hieronder een voorbeeld; Griekse rap.

 

Extra voor de docent:

Als afsluiting is het leuk om de studenten elkaars films te laten zien.

Verdieping

Wil je meer weten over dit onderwerp. Hier kun je nog twee extra verdiepingsopdrachten maken.

De rol van Europa

 

Wij als Nederlanders leven niet alleen in Nederland of de Wereld, maar ook in Europa.

Als er iets in de wereld gebeurd als een natuurramp of onrust of gevechten dan is er ook de Europese Unie die hier in naam van alle landen in Europa een actie voor kan ondernemen.

 

Opdracht:

“Japan vraagt Europa om hulp”

“Europa pakt regime Libië verder aan”

"Europese Unie helpt Griekenland met staatschuld?"

Dit zijn actuele voorbeelden waarin Europa ook iets moet gaan doen om de wereld te helpen. 

In deze opdracht zoek je uit wat de Europese Unie kan doen bij rampen of onrust in de wereld. Kies 1 van deze onderwerpen of een nieuw actueel onderwerp en schrijf er een nieuwsberichtje over. Beantwoord de vragen:

- Wat is er aan de hand/ wat is het probleem?

- Hoe wil de Europese Unie het probleem aanpakken of helpen?

- Zijn alle landen van de Europese Unie het hier mee eens?

- Heb jij hier een mening over, welke?

 

Bronnen:

-     Op www.europa-nu.nl staat veel informatie over actuele Europese zaken met directe uitleg bij bepaalde    begrippen.

-     Op http://www.heeleuropa.nl staan ook nieuwsitems en blogs. 

-     De officiele website van de Europese Unie is op http://europa.eu/index_nl.htm.

-     Op http://web.kennisnet2.nl/thema/ip_bve_student/europa kan je allerlei links over Europa vinden.

Le camping

Heb je zin om je meer te verdiepen in hoe Europese landen samenwerken. De film 'Le Camping' vertelt over de geschiedenis van Europese samenwerking aan de hand van een verhaal over jongeren op een vakantiepark. 'Le Camping' lijkt veel op Europa in het klein; diverse landen met verschillende wensen, problemen en oplossingen. 

Als je de film hebt bekeken kun je de bijbehorende lesbrief bekijken en maken. Dit kan individueel, maar ook in groepjes of klassikaal. Op Campingtv kun je ook een game vinden over de film. De game is in het Engels.

Voor de docent:

De film en lesbrief zijn uitermate geschikt voor een klassendiscussie over Europese samenwerking.

Open bestand le_camping_lesbrief.pdf

Tips & links

Verwijzing naar methoden

Onderstaande informatie is verstrekt door de betreffende uitgevers. Over methoden die niet in het overzicht genoemd worden, is geen informatie ontvangen (oktober 2011).

 

 Uitgeverij

 Methode

 Verwijzing

 Edu'Actief

 Context!

 Context!:
  -  Thema 2.2

 Noordhoff Uitgevers

 Connect

 Projecten van Connect:
  -  Politiek. Toch leuk?
  -  Politiek, jouw mening telt!
  -  Stem op mij
  -  Jij en Nederland
  -  Mijn buurt
  -  Europa, ook voor jou!
  -  De wereld een dorp

 ThiemeMeulenhoff

 Spring

  Spring-thema's:
  -  Nederlands burgerschap
  -  Je rechten en plichten kennen

 

 Inzicht

x

Bronnen

Methoden:

Nieuw Schokland: Competentie gerichte methode burgerschapsvorming voor niveau 2,3 en 4 van het MBO (uitgeverij Deviant)

  • Deel 7, hoofdstuk 1 'Milieu en energie'
  • Deel 8, hoofdstuk 1 'De Europese Unie'

 Context: Leren, loopbaan en burgerschap (Edu actief uitgeverij Meppel)

  • Kerntaak 3 Politiek

Docentinformatie

Inleiding

Dit arrangement voor Burgerschap is ontwikkeld in het kader van de uitbouw en groei van het gebruik van Wikiwijs.
Hiervoor is onder andere ook een leerlijn ontwikkeld en opgenomen in Wikwijs. Deze leerlijn is gebaseerd op het nieuwe brondocument voor schooljaar 2011-2012. Hierin zijn de kerntaken en werkprocessen vervallen.

Open bestand Kwalificatie-eisen loopbaan en burgerschap

 

Dit arrangement is onderdeel van een serie arrangementen die in dit kader voor de (nieuwe) leerlijn LB, het domein Burgerschap, zijn ontwikkeld. Zie hieronder: Overzicht bouwplan met de ontwikkelde arrangementen voor Burgerschap en hun inhoud.

Open bestand Overzicht arrangementen (oktober 2011)

 

Niveau

Dit arrangement is geschikt voor alle mbo niveaus. Voor niveau 1/2 worden soms andere bronnen aangegeven. Bij sommige opdrachten is er een extra opdracht die alleen voor niveau 3/4 bestemd is.

Voor de BBL wordt aangegeven welke opdrachten eventueel kunnen vervallen gezien het aantal SBU en het verschil in doelgroep.

SBU

Basisdeel = 14 SBU; voor BBL kunnen opdrachten indien gewenst vervallen; dit staat aangegeven bij de opdrachten, het aantal SBU vermindert daarmee dan ook. Bij sommige opdrachten is er de mogelijkheid om je extra te verdiepen.

Voorbereiding

Het heeft de voorkeur dat de resultaten van dit arrangement over Europa digitaal verzameld worden in een weblog, website, Symbaloo of andere digitale vorm. De uitvoering kan dan digitaal en de resultaten van de opdrachten kunnen dan door alle groepjes (ook) ook digitaal bekeken worden.

Sommige onderwerpen zijn heel geschikt voor een klassikale discussie. Als dit zo is staat onderdaan de opdracht bij extra informatie voor de leerkracht aangegeven.

Zo zijn er ook opdrachten waarbij het wenselijk kan zijn om ze door twee leerlingen of in een groepje te laten doen. Dit staat dan bij de opdracht aangegeven. Het is wel mogelijk alle opdrachten individueel te maken.

Wanneer de leerlingen bronnen van het internet nodig heeft om de opdracht te maken staan deze met toelichting onder het kopje bronnen.

Opbouw van het arrangement

Alle basisarrangementen zijn opgebouwd volgens het didactisch principe van oriënteren – verwerven - bestendigen – terugkijken.

Opdrachten:

1. Oriënterend opdracht: Aan de hand van feitjes over Europa test de leerling zijn kennis over Europa en oriënteert zich op welke landen er bij Europa horen. Deze opdracht kan individueel gemaakt worden. (1 SBU)

2. Oriënterende opdracht: Aan de hand van een woordenweb denkt de leerling na over waarom Europese landen samen de Europese Unie zijn gaan vormen. Deze opdracht kan zowel individueel als in groepjes gemaakt worden. Als extra informatie is er een film over de geschiedenis van Europa. Deze hoeft niet bekeken te worden. (2 SBU)

3. Verwerven: Met vragen wordt er nagedacht over waarom landen bij de Europese Unie willen horen en waar ze aan moeten voldoen. (2 SBU)

4. Verwerven: Aan de hand van ‘problemen’ wordt er gekeken naar waarom er gezamenlijke wetten zijn. Deze opdracht kan individueel of groepjes gemaakt worden. (1 SBU)

5. Bestendigen: Aan de hand van een case leert de leerling over hoeveel invloed de Europese Unie op ons leven heeft en welke regels er bijvoorbeeld zijn. (2 SBU)

6. Bestendigen: In deze opdracht krijgt de leerling inzicht in hoe dichtbij Europa letterlijk is. Aan de hand van een kaart kan de leerling zien welke Europese projecten in de buurt zijn. Deze opdracht kan vervallen voor de BBL. (1 SBU)

7. Bestendigen: Belangrijke zaken waar de Europese Unie zich mee bezig houdt worden hier behandeld. Deze opdracht kan het best in groepjes of tweetallen gedaan worden. Het is wel mogelijk alleen te doen. (3 SBU)

8. Terugkijken: De leerling denkt in deze opdracht na over wat zijn eigen Europese droom is. Deze opdracht kan vervallen voor de BBL. (2 SBU)

Verdiepingsopdrachten indien gewenst:

- De rol van Europa

- Le camping-Europese samenwerking

(2 SBU)

Beoordeling

 - Woordenweb

- Poster bij opdracht 7

- Film bij opdracht 8

Antwoorden

Antwoordenblad opdracht 1 : Kies een land

 1) Oostenrijk

 

2) Finland

 

3) Estland

 

4) Zweden

 

5) Roemenie

 

Colofon

 

Dit arrangement is ontwikkeld in het kader van Loopbaan en Burgerschap als focusvak voor Wikiwijs.

Opdrachtgevers: Ruud de Moor Centrum, Heerlen & Kennisnet, Zoetermeer

Ontwikkeld door: Van de Graaf, Amstelveen

 

 

  • Het arrangement Europa is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Gootje Visser Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2011-10-12 15:44:57
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Arrangement over Europa. Dit arrangement is gemaakt in het kader van de politiek-juridische dimensie voor burgerschap. Als Nederlander ben je ook een Europeaan. Waar houdt de EU zich allemaal mee bezig en wat kan het voor de inwoner van Europa betekenen?
    Leerniveau
    MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding; MBO, Niveau 1: Assistentenopleiding; MBO;
    Leerinhoud en doelen
    Politieke stromingen; Parlementaire democratie; Rechtsstaat en rechtssysteem; Burgerschapsvorming; Rol Europese Unie;
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 50 minuten
    Trefwoorden
    beïnvloedingsmethoden, bio-industrie, broeikaseffect, burgerschap, democratie, europees niveau, europese regelgeving, maatschappelijke thema's, politiek-juridische dimensie, politieke niveaus

    Bronnen

    Bron Type
    https://www.youtube.com/v/sPBEwpz8UXQ?version=3
    https://www.youtube.com/v/sPBEwpz8UXQ?version=3
    Video
    https://www.youtube.com/v/sYmkk901kgg?version=3
    https://www.youtube.com/v/sYmkk901kgg?version=3
    Video
    https://www.youtube.com/v/1xm4y9Stbk8?version=3
    https://www.youtube.com/v/1xm4y9Stbk8?version=3
    Video
    Film Bio-industrie (15 jaar en +)
    https://vimeo.com/19205032?title=0&byline=0&portrait=0
    Video
    Tour European dreams (kijk tot 3.00)
    https://vimeo.com/14261811?byline=0&portrait=0&color=f0000c
    Video
    https://www.youtube.com/v/dWmEovIhmTc?version=3
    https://www.youtube.com/v/dWmEovIhmTc?version=3
    Video
    https://www.youtube.com/v/3mog4YLhlTk?version=3
    https://www.youtube.com/v/3mog4YLhlTk?version=3
    Video