inleiding
Kassawerkzaamheden en geld.
Als medewerker van een bloemenwinkel of tuincentrum moet jij goed om kunnen gaan met de kassa en geld.
Door middel van onderstaande theorie en opdrachten, leer jij hoe je dient om te gaan met alles wat met kassawerkzaamheden heeft te maken en wat jij dus als kassamedewerker moet weten.
De opdrachten moet je zowel op school als op het stagebedrijf uitvoeren.
Alle opdrachtenformulieren met de daarbij behorende theorie, uitdraaien van de computer, bewijsjes, zoals handtekeningen, cadeaubonnen, BTW-bonnen, verpakkingsmaterialen etc. neem je op in je portfoliomap.
kassa
Wie is het belangrijkste in de bloemenwinkel? De bloembindster, die de prachtigste boeketten en bloemstukken maakt of de verkoopster achter de kassa?
Natuurlijk zijn beiden voor de winkel erg belangrijk, maar het belangrijkste is de verkoopster achter de kassa. Een goede verkoopster is heel veel waard. Zij verkoopt namelijk nog ijs aan Eskimo's en zakken speelzand aan de Nomaden in de Sahara. Je kunt namelijk nog zulke prachtige dingen maken als goede creatieve bloembindster, wanneer de producten niet worden verkocht, dan maak je geen omzet.
In de winkel draait nu eenmaal alles om geld. Je hebt dus achter de kassa een enorm belangrijke taak. Omzet, geld wordt gemaakt door producten te verkopen. Als cassiere, de persoon achter de kassa, moet je dus naast verkope ook met geld om kunnen gaan. Door middel van onderstaande theorie en opdrachten ga jij leren met de kassa en zorgvuldig met het geld om te gaan.
Je rekent in de winkel af bij de kassa, deze wordt ook wel het afrekencentrum genoemd.
Afrekenen noemt men ook wel de financiele afhandeling.
Kassawerkzaamheden zijn alle werkzaamheden die jij verricht bij de kassa. Zoals bijvoorbeeld; verkopen, inpakken, geld tellen, schoonhouden van de toonbank en de vloer voor en achter de toonbank, bijvullen van nietjes, cadeaukaartjes etc.
Bij de kassa staan veelal cadeaukaartjes. Wanneer je een kaartje bij een boeket verkoopt, wordt dit bijverkoop genoemd. Je kan dit ook een impulsaankoop noemen. De klant had de bedoeling om een boeket te kopen, maar had van tevoren niet bedacht ook een kaartje te kopen. De klant doet dit in een impuls, een onverwachte actie.
Als de baas geld uit de kassalade haalt, omdat er anders te veel in zit, noemt men dit afromen.
Er bestaan ook afroomboxen, deze hangen onder de kassa en hier kun je meteen briefgeld in doen.
theorie
Kassahandelingen; Het bedienen van de kassa
In elke winkel is voor de bediening van de kassa een instructie beschikbaar.Deze bestaat uit de gebruiksaanwijzing van de kassa en afspraken over het afrekenen aan de kassa.
Kassahandelingen; Derving aan de kassa
Bij het werken aan de kassa speelt het begrip derving een belangrijke rol.Een voorbeeld van derving is verlies van geld en goederen.
Kassa na filmpje
Informatie over de kassa. Aandachtspunten zijn het gebruik van de kassa, sleutelstanden op een kassa en het opmaken van de kas.
Winkel; Een klant bij de kassa
De klant heeft een artikel uitgekozen.Hij komt naar de kassa en wil afrekenen.
wisselgeldspelletjes
wisselgeldspel
In dit spel oefen je het teruggeven van wisselgeld aan klanten
Kassa (kassaspel)
Spel om te oefenen hoe geld terug gegeven moet worden aan de klant.
betaalmiddelen
Betaalmiddelen
Als medewerker van een bloemenwinkel of van een tuincentrum sta je regelmatig achter de kassa. Wanneer een klant wil betalen, rekent de klant vaak contant af. Contante betaling houdt in, dat de klant met briefgeld of muntgeld betaalt. De klant kan ook per pin of chip betalen. Het wordt dan een girale betaling genoemd.
Naast contant geld en girale betaling zijn er meerdere betaalmogelijkheden .
De klant kan een eigen cadeaubon van de winkel hebben, een Eurofloristbon, een Fleuropbon, een Boncadeau van het postkantoor, een IRIS-cheque van het VVV, een tegoedbon van de winkel vanwege een geruild artikel of spaaractietegoed. Dit zijn waardepapieren, deze bonnen worden ook waardebonnen genoemd. De bonnen vertegenwoordigen namelijk een waarde. De bloemenwinkel of het tuincentrum moet bovenstaande bonnen veelal inleveren bij een verkooppunt om de geldwaarde gestort te krijgen op hun bankrekening. Je moet zorgvuldig met de bonnen omgaan en altijd in de kassa doen en nooit weggooien!!
theorie geld
Omgaan met klanten; Afrekenen met contant geld kaart
Met deze kaart leer je af te rekenen met contant geld
Even afrekenen!; Betalen met klinkende munt
Je kunt op verschillende manieren betalen.Eigenlijk zijn er twee vormen.
Omgaan met klanten; Afrekenen met contant geld
Met deze video leer je af te rekenen met contant geld
Geld wisselen
Rekenvaardigheden aan de kassa. Bedienen van de kassa. Kassavaardigheden.
opdrachten
theorie waardebonnen
Bonnen invullen; Cadeaubon invullen video
Deze video gaat over het invullen van een cadeaubon
Bonnen invullen; Cadeaubon invullen
Deze kaart gaat over het invullen van een cadeaubon
opdrachten
BTW
De Belastingdienst leuker kunnen we het niet maken, wel gemakkelijker.
Je kent deze slogan van de Belastingdienst vast wel van de televisie of de radio. Iedereen heeft te maken met de Belastingdienst. Wij betalen allemaalbelasting, loonbelasting, om auto te rijden betalen we motervoertuigenbelasting. Als we een huis kopen moeten we overdrachtsbelasting betalen en zo zijn er nog heel veel soorten van belasting.
Als je rookt betaal je ook belasting, dit noemen we accijnzen. Deze accijnzen zitten op rookwaren, maar ook op benzine en (sterke) drank.
Een winkelier, waaronder dus ook de bloemist, moet ook verschillende belastingen betalen. De winkelier moet onder andere belasting betalen over de omzet, dus over wat de bloemist verkocht heeft, dit wordt omzetbelasting genoemd. De bloemist berekent dit door middel van de BTW, de Belasting Toegevoegde Waarde. De bloemist heeft te maken met twee BTW-tarieven. Bloemen en planten vallen onder 6% BTW, dit worden ook wel de levende materialen genoemd. Potterie, glaswerk, zijdebloemen, droogbloemen en bloemwerk, de dode materialen, vallen onder 19% BTW.
De bloemist kan net als andere bedrijven ook BTW, dus geld terugvragen van de Belastingdienst. De bloemist moet namelijk over alles wat hij koopt bij groothandels en andere winkels ook BTW betalen. Op alle rekeningen van groothandels staan daarom ook de BTW-bedragen apart vermeld. Doordat winkeliers en bedrijven BTW, geld terug kunnen vragen van de Belastingdienst moet jij als bloemist ook vaak BTW-bonnen uitschrijven voor geleverde artikelen.
theorie
Wat wenst de klant?; Prijs en kostprijs
Een bloemist koopt bloemen, planten, potten en vazen in.Hij betaalt daarvoor de inkoopprijs.
opdrachten
Winkelcriminaliteit
Twee overvallers gaan op een dag een supermarkt overvallen. Tijdens de overval vragen ze klanten of ze iets hebben gezien. Ze gaan eerst naar een man en vragen: "Heb jij wat gezien?"
De man zegt ja en de overvallers schieten hem dood. Dan gaan ze naar een vrouw en vragen of ze iets heeft gezien. De vrouw antwoordt ja en de overvaller schiet haar dood.Dan gaan ze naar een echtpaar en vragen hen of ze iets hebben gezien. De man zegt: "ik heb niets gezien, maar mijn vrouw heeft alles gezien."
Deze mop gaat over een overval. Als medewerker in een bloemenwinkel gaan we er niet vanuit dat je meteen te maken krijgt met overvallen. Toch zul je in een bloemenwinkel of tuincemtrum ook te maken krijgen met winkelcriminaliteit. Winkeldiefstal, mensen die bewust artikelen meenemen zonder te betalen, wisseltrucs bij de kassa met papiergeld of kassabonnen, geprepareerde tassen, insluipers of 's nachts een inbraakpoging met alle schade van dien.
Voorkomen is beter dan genezen, dus is het slim om voorzorgsmaatregelingen te treffen in de winkel tegen winkeldiefstal en inbraak. Daarnaast is het ook handig afspraken te maken met het personeel onderling, ofte wel hoe moet de medewerker handelen.
opdrachten
Winkelcriminaliteit PTC+
Je gaat een keer per jaar naar de praktijkschool in Ede, PTC+ genaamd. Op de praktijkschool krijg je een workshop winkelcriminaliteit. Je moet de workshop winkelcriminaliteit op de praktijkschool met een voldoende afsluiten. Wanneer je een onvoldoende hebt, moet je een vervangende opdracht vragen aan je docent.
Wat moet je opnemen in je portfoliomap:
*evt. opdrachtenformulieren van PTC+
*evt. beoordelingsformulier van PTC+
*kopie cijferlijst(Je krijgt van je eigen docent een kopie van de cijferlijst enkele weken na de praktijkschool)
*verslagje van de workshop
*evt. foto's
Verpakkingsmaterialen
"Gaat het zo mee, mevrouw"? "Is het een cadeautje?" "Hoe wilt u het verpakt hebben?"
Allemaal vragen die je aan de klant stelt om erachter te komen hoe de klant het gekochte product verpakt wil hebben. Er zijn dan ook veel verschillende soorten verpakkingsmaterialen. Je denkt al snel aan cadeaupapier, maar ook een tasje of kartonnen doos kan verpakkingsmateriaal zijn.
Hoe we het gekochte product verpakken hangt af van het doel:
Een cadeau verpak je natuurlijk heel anders, dan een stel planten voor eigen gebruik, die met de auto vervoerd worden. Hier volstaat een doos. Het cadeau moet feestelijk verpakt worden met een verrassingseffect. Een roos voor Valentijnsdag verpak je anders dan een roos voor op het graf. Beide keren moet je de roos verpakken, maar het doel is heel verschillend en zal de manier van inpakken beinvloeden. Een mooi kant-en-klaar ingepakt boeket hoeft in de zomer alleen nog maar van een zakje snijbloemenvoedsel en een strikje te worden voorzien. In de winter moet er over het boeket nog een extra verpakking tegen de vorst. Elite bloemenzaken, hele chique bloemenzaken met hoogwaardige producten zullen vaak hun producten ook op een speciale manier verpakken. Hiermee willen ze als het ware reclame maken voor hun winkel.
Douglas, de parfumeriezaak, zou je ook als voorbeeld kunnen nemen. Veel mensen halen bij Douglas, wanneer ze een cadeautje nodig zijn, een geurtje en laten het prachtig inpakken. Het geurtje is misschien dan wel iets duurder dan de Kruidvat of de DA drogist, maar dan is het cadeautje prachtig verpakt. De Douglas gebruikt het hier ook als reclame.
Inpakken heeft dus verschillende redenen:
*bescherming weersinvloeden
*vervoeren
*reclame
*verrassingseffect
*bescherming tegen breuk
theorie
Zwapack trends in packaging
Presentatie van flexibele verpakkingsmaterialen en toebehoren voor de sierteeltsector
Grijs, ruitmotieven en polkadots
De verpakkingsindustrie heeft net als de mode- en interieurbranche te maken met trends. Bloem en Blad vroeg twee leveranciers van verpakkingsmaterialen - Van Dillewijn en Zwapak - naar de trends voor het voorjaar en zomer van 2008, de kleur grijs, ruitmotieven en polkadots blijken populair
opdrachten
Inpakken PTC+
Je gaat een keer per jaar naar de praktijkschool in Ede, PTC+ genaamd. Op de praktijkschool krijg je 2 workshops inpakken, workshop 1. Inpakken van bloemen en planten en workshop 2. inpakken van een cadeau. Je moet beide workshops op de praktijkschool met een voldoende afsluiten. Wanneer je een onvoldoende hebt, moet je voor de betreffende workshop een vervangende opdracht vragen aan je docent.
Wat moet je opnemen in je portfoliomap:
*evt. opdrachtenformulieren van PTC+
*evt. beoordelingsformulier van PTC+
*evt. voorbeelden / foto's van gemaakte verpakkingen
*kopie cijferlijst(Je krijgt van je eigen docent een kopie van de cijferlijst enkele weken na de praktijkschool)