Leerlijn werkwoordspelling

Leerlijn werkwoordspelling

Voor de leerkracht

Naam leerlijn: Werkwoordspelling.

Voor wie

Deze leerlijn is bedoeld voor de bovenbouw van de basisschool.

Visie

Veel leerlingen hebben meer oefening nodig dan de methode biedt. Na een goede uitleg van de leerkracht kennen de leerlingen de stof, maar voor echte beheersing (inslijpen) is meer oefening nodig.

Omdat de uitleg van de leerkracht vooraf gaat aan het werken met deze leerlijn, kan hij gebruikt worden door leerlingen die werken met een stroomschema werkwoordspelling en door leerlingen die werken met ik-hij-wij-rijtjes.

Doelen

Het regeerakkoord van 2010 bestempelt taal en rekenen als kernvakken van het onderwijs. De expertgroep o.l.v. Heim Meijerink heeft voor 4 momenten in de schoolloopbaan vastgesteld wat leerlingen moeten kennen en kunnen. De beschrijving hiervan heet de referentiekaders. Aan het einde van de basisschool moeten leerlingen voldoen aan het 1F niveau. De beheersing van referentieniveau 1F wordt dus getoetst aan het einde van de basisschool. De bestaande taal en rekentoetsen worden hiervoor aangepast.

Voor meer informatie: http://www.taalenrekenen.nl/downloads/referentiekader-taal-en-rekenen-referentieniveaus.pdf/

Je krijgt dan: Referentiekader taal en rekenen. Samengesteld in opdracht van het Ministerie van OCW, o.l.v. Heim Meijerink. Op blz. 17 en verder staat het 1F niveau voor werkwoordspelling.

 

Deze referentiekaders staan naast de kerndoelen. Voor meer informatie over de kerndoelen: www.slo.nl/primair/kerndoelen.

 

Deze leerlijn hoort bij het domein taal à taalverzorging à spelling van werkwoorden.

Inhoud

In deze leerlijn zitten alle werkwoordvormen die nodig zijn voor de eindtoets CITO groep 8.

Dit zijn:

Het werkwoord is de persoonsvorm.

-       Tegenwoordige tijd

-       Verleden tijd

Spelling van andere werkwoorden.

-       Voltooid deelwoord

-       Bijvoeglijk gebruikt voltooid deelwoord

-       Gebiedende wijs

-       Ontvoltooid deelwoord

Leeractiviteiten

Het werken met deze leerlijn kan het best individueel gebeuren, na uitleg van de leerkracht.

Rol leraar

De leerkracht heeft de betreffende stof aan de leerling uitgelegd. De oefeningen kunnen gebruikt worden door leerlingen die meer oefenstof nodig hebben. In principe kan de leerling dit zelfstandig.

Tijd

De benodigde tijd zal per leerling verschillen. Leerlingen kunnen gedurende alle jaren van de bovenbouw telkens onderdelen van de leerlijn gebruiken.

Toetsing

Er is geen toetsing in deze leerlijn. Er zijn voldoende toetsen aanwezig op scholen, zowel voor onderdelen, als voor de totale werkwoordspelling.

 

 

 

 

 

 

 

Colofon

Het arrangement Leerlijn werkwoordspelling is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Rianne van den Braak Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2021-11-03 11:29:06
Licentie
CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
werkwoordspelling voor de bovenbouw van het primair onderwijs.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 1; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 1; HAVO 1; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 2; PO groep 8; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 2; PO groep 7; PO groep 6; VWO 1; HAVO 3; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; HAVO 2; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
Nederlands; Begrippenlijst en taalverzorging;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
bijvoeglijk gebruikt voltooid deelwoord, gebiedende wijs, hij-vorm, onvoltooid deelwoord, riannevdbraak, sonnewijser, sterke werkwoorden, voltooid deelwoord, werkwoordspelling, zwakke werkwoorden
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open