Extreme temperaturen in Nederland en Europa

Extreme temperaturen in Nederland en Europa

Inleiding

Stel je voor: een land dat bekendstaat om regen, wind en kou… maar toch één van de warmste winters van Europa heeft gehad. Nederland. Hoe zit dat precies? En wat zegt dat over ons klimaat — en over onze toekomst?

Misschien heb je het al eens op het nieuws gehoord: het wordt warmer op aarde. Maar wat betekent dat eigenlijk voor ons eigen land? Worden onze zomers steeds heter? Moeten we bang zijn voor meer overstromingen? En hoe komt het dat andere landen juist veel extremere kou of hitte meemaken?

Wat gaan jullie doen?

In deze les duik je in het klimaat van Nederland en Europa. Je ontdekt hoe temperaturen worden gemeten, wat het verschil is tussen weer en klimaat, en waarom Nederland zo’n bijzonder plekje inneemt op de kaart van Europa.

Je gaat leren:

  • hoe temperatuur gemiddeld wordt berekend,

  • waarom het in het oosten van Nederland kouder is dan in het westen,

  • wat er gebeurt met het klimaat als we niks doen aan klimaatverandering,

  • en hoe we ons kunnen aanpassen aan de toekomst.

Met kaarten, quizjes, filmpjes en uitdagende vragen leer je stap voor stap meer over dit actuele onderwerp. Aan het eind van de les kun jij niet alleen uitleggen wat klimaatverandering is — maar ook nadenken over slimme oplossingen voor Nederland.

Jullie zullen uiteindelijk twee toetsen maken.

De eerste toets bepaalt jouw pad (beginner, midden, expert). Op basis van die uitslag krijg je extra uitleg en opdrachten die passen bij jouw niveau. Daarna maakt iedereen dezelfde eindtoets. Met deze eindtoets kunnen we samen bepalen hoe goed jij de leerstof begrijpt — en of dit Wikiwijs-arrangement voor jou gewerkt heeft.

Colofon

Het arrangement Extreme temperaturen in Nederland en Europa is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Orkun Koksal
Laatst gewijzigd
2025-06-30 12:41:51
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Waarom is het de ene zomer extreem heet in Zuid-Europa en valt er tegelijkertijd sneeuw in de Alpen? En hoe kan het dat ook in Nederland de temperaturen soms flink stijgen of juist extreem dalen? In dit arrangement ga je onderzoeken waar en wanneer extreme temperaturen voorkomen in Europa en Nederland. Je leert wat de oorzaken zijn van deze temperatuurschommelingen, zoals luchtstromen, ligging ten opzichte van zeeën en bergen, en het effect van klimaatverandering. Ook kijk je naar gebieden die vaker met hitte of kou te maken hebben en waarom dat zo is. Aan het eind van dit arrangement weet je beter hoe het klimaat werkt en waarom het weer soms zo extreem kan zijn.
Leerniveau
SO;
Leerinhoud en doelen
Aardrijkskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
0 uur 45 minuten

Bronnen

Bron Type
https://youtu.be/_5kGnE7nKjw
https://youtu.be/_5kGnE7nKjw
Video
Bekijk eerst het filmpje
https://youtu.be/un9FB2EJj7Y
Video

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

Oefeningen en toetsen

De test jezelf kennistest om je leerroute te bepalen

3 verdiepende vragen

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

QTI

Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

Voor developers

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open