Overzicht project

Overzicht project

Inleiding

Beste leerlingen,

De onboarding is afgelopen en jullie gaan starten met het eerste project: Natuur in de Binckhorst. Dit project duurt zes weken. We starten op woensdag 18 september en we sluiten het project af op donderdag 24 oktober.  Jullie laten dan zien waarover je je verwonderd hebt tijdens het project en wat je gedaan en geleerd hebt. Jullie ouders en broertjes en zusjes zijn welkom bij deze afsluiting.

Op vrijdag 25 oktober zijn jullie vrij.

 

Wat ga je leren?

De Binckhorst en natuur? Er zijn toch veel hoge gebouwen in de Binckhorst? Veel beton, er worden veel huizen gebouwd. Je kunt je dus afvragen of er wel natuur is in deze wijk. We gaan ons daarover verwonderen, over stadsnatuur. Tijdens het project ga je anders naar natuur kijken, je krijgt oog voor detail. Je leert dat natuur eigenlijk overal is en dat de (stads)mens natuur nodig heeft. De vraag die centraal staat tijdens het project luidt als volgt: Op welke manier verwonder jij je over stadsnatuur, over natuur in de Binckhorst. En hoe kun je deze verwondering overdragen aan bewoners en andere gebruikers van de Binckhorst?

Je gaat aan de slag met vragen als:

  • Is onkruid ook natuur?
  • Hoe ziet een atlaskaart eruit en hoe kun je die lezen?
  • Wat is hittestress en hoe voorkom je die?
  • Welke rol speelt natuur in verhalen en gedichten?
  • Hoe maak je kunst met natuur?
  • Hoe maak je een goede verwonderetalage, waar moet je dan aan denken?
  • Hoe breng je verwondering over op anderen?
  • Waarom heeft een (stads)mens (stads)natuur nodig?
  • Hoe ontwikkelt een plant zich en wat gebeurt er als er een kink in de kabel komt?
  • Hoe kan ik op een goede manier samenwerken met mijn groepsgenoten?

De vakken biologie, aardrijkskunde, Nederlands, Engels, Onderzoeken en Ontwerpen en kunst doen mee aan het project. Bij dit project volgen we de stappen van PBL, project based learning: verwonderen, onderzoeken, begrijpen, creeren en reflecteren.

Tijdens het project ontvangen we op school Sabrina Lindemann van I'm Binck. Deze organisatie wil van de Binckhorst een groene wijk maken. Ook Sander Brinkman van de gemeente Den Haag komt naar school. Hij denkt na over aanpassingen die nodig zijn in de stad vanwege de klimaatveranderingen.

We gaan ook op stap. Elke dindag bij het vak kunst gaan we naar buiten. Op woensdag 18 september bekijken we varend stadsnatuur en op donderdag 3 oktober steken jullie allemaal de handen uit de mouwen tijdens de natuurwerkmiddag.

We weten zeker dat jullie je gaan verwonderen en dat er vragen bij jullie ontstaan. Jullie eindproduct is dan ook een verwonderetalage. Aan de bewoners van de Binckhorst en aan alle andere mensen die voorbij lopen, laat je zien en horen hoe de natuur in de Binckhorst jou verrast heeft.

 

Samenwerken

De docent maakt projectgroepjes van 3 leerlingen, dat zijn de basisgroepjes. Ook werk je soms alleen of met andere leerlingen. De docent geeft steeds aan of je in je basisgroepje werkt of op een andere manier.

 

Eindopdracht

Elk groepje maakt een natuurverwonderetalage. Welke natuurverwondering heeft jullie getroffen? Hoe breng je deze verwondering over op bewoners en andere gebruikers van de Binckhorst? Onder het kopje Eindopdracht vind je de eisen die aan de verwonderetalage gesteld worden.

Colofon

Het arrangement Overzicht project is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2024-10-15 15:31:19
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Overzicht van het project
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

John Dewey College. (2024).

Studiewijzer

https://maken.wikiwijs.nl/207184/Studiewijzer

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open