Encycluspedie: een lesmethode over de menstruatiecyclus

Encycluspedie: een lesmethode over de menstruatiecyclus

Deel van de lesposter
Deel van de lesposter

Hoi,

Wij zijn Lou en Esther. We hebben als profielwerkstuk in 6 VWO deze lesmethode ontwikkeld, omdat we vonden dat er te weinig informatie werd gegeven over de menstruatiecyclus tijdens biologielessen. We hebben een complete lesmethode opgesteld en in deze methode zoveel mogelijk aspecten van de menstruatiecyclus naar voren laten komen. Zo hebben we het niet alleen over het biologische verloop van de cyclus, maar ook over eventuele symptomen die je zou kunnen hebben, taboe rondom de menstruatie en ziektes die betrekking hebben tot je cyclus. 

We hopen met deze methode ervoor te zorgen dat leerlingen genoeg informatie krijgen om hun eigen cyclus, of die van een ander, te begrijpen en niet tegen hetzelfde probleem aan te lopen waar wij last van hadden! 

In dit arrangement kunt u het volgende vinden:

Voor de complete lesmethode kunt u onze website bezoeken

Website encycluspedie

Beginpagina van de website
Beginpagina van de website

Op de website staat bijvoorbeeld ook een versie van de lesposter voor leerlingen die kleurenblind zijn, een engelse versie van de lesposter en een A4 versie. Om de bestanden op de website te kunnen bekijken moet u eerst een account aanmaken, anders zijn de bestanden helaas verborgen.

Ook voor leerlingen is de website interessant, hier staat namelijk extra informatie over onderwerpen die ze wellicht interessant vinden. Op de lesposter staat bij verschillende onderwerpen aangegeven dat er extra informatie over te vinden is op de website. Ook staat er een QR-code naar de website zodat ze snel en handig bij de informatie kunnen. Leerlingen hoeven geen account aan te maken om de blogposts te bekijken.

We hopen dat u met behulp van onze lesmethode uw leerlingen beter kan onderwijzen over de menstruatiecyclus!

Voor vragen en/of opmerkingen kunt u altijd een mailtje sturen naar: encycluspedie@gmail.com

 

 

 

 

 

Colofon

Het arrangement Encycluspedie: een lesmethode over de menstruatiecyclus is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Esther Vosslamber Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2024-07-03 23:07:56
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Een complete methode over de menstruatiecyclus gemaakt door leerlingen! De methode, encycluspedie, is ontworpen als een tweedelige lessenserie waarin alle aspecten van de menstruatiecyclus aan bod komen. Encycluspedie is ontworpen om flexibel te zijn in gebruik voor de docent en voor de leerling. Dit is gedaan door een breed aanbod aan extra informatie voor geïnteresseerde leerlingen samen te stellen en extra lesmateriaal, zoals een docentenhandleiding, spelletjes voor een interactieve les en een powerpoint voor docenten.
Leerniveau
VWO 2; HAVO 4; HAVO 1; VWO 6; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; HAVO 5; VWO 4; HAVO 2; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Biologie; Verzorging;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
biologie, biologieles, encycluspedie, gemaakt door leerlingen, menstruatie, menstruatie taboe, menstruatiecyclus, menstrueren, seksuele voorlichting, taboe

Bronnen

Bron Type
Website encycluspedie
http://encycluspedie.wixsite.com/encycluspedie
Link

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open