Caribische Regio – havo/vwo

Caribische Regio – havo/vwo

Introductie

Het Caribisch gebied, met zijn azuurblauwe wateren en zonovergoten eilanden, is meer dan alleen een geografische regio: het is een smeltkroes van culturen en talen, en heeft een rijke geschiedenis. Denk bijvoorbeeld aan de Nederlandse invloed op de voormalige Nederlandse Antillen, de Engelse invloed op Jamaica of de Spaanse op Cuba. Hoewel over het Caribisch gebied vaak wordt gedacht als een samenhangende eenheid, kan het in meerdere regio’s worden verdeeld of onderdeel vormen van grotere regio’s.

In dit katern ga je dieper in op de vragen:
Wat wordt precies bedoeld met ‘het Caribisch gebied’? Waar liggen de grenzen? En waarom daar?

Om deze vragen te kunnen beantwoorden moet je eerst antwoord geven op vragen als:

  • Wat is een regio?
  • Wat is afbakening?
  • Waarom bakenen mensen gebieden af?

Ook ga je in dit katern aan de slag met de geografische vaardigheid ‘wisselen van schaalniveau’. Je zoomt in van het continentale (Noord- en Zuid-Amerika) naar het regionale schaalniveau en omgekeerd (dan zoom je uit).

Als eindproduct van dit katern maak je met een Geografisch Informatie Systeem (GIS) een eigen kaart. Op die kaart ontwerp je een eigen afbakening voor het Caribisch gebied. Deze afbakening beargumenteer je met opgedane kennis uit het katern.

Colofon

Het arrangement Caribische Regio – havo/vwo is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2024-07-10 11:19:08
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Dit leermateriaal is ontwikkeld binnen het project leermateriaal AK HAVO/VWO - tweede fase – Cariben.

Fair Use In het leermateriaal wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use. De volgende vier factoren voor redelijk gebruik zijn in acht genomen:

1. Het doel en de aard van het gebruik is of voor educatieve of non-profitdoeleinden

2. De aard van het auteursrechtelijk beschermde werk Het gebruik van materiaal uit hoofdzakelijk feitelijke werken wordt waarschijnlijker beschouwd als redelijk dan het gebruik van puur fictieve werken.

3. de hoeveelheid en het aandeel van het gebruikte gedeelte in relatie tot het auteursrechtelijk beschermde werk als geheel Het lenen van kleine hoeveelheden materiaal uit een origineel werk wordt waarschijnlijker beschouwd als redelijk gebruik dan het lenen van grote hoeveelheden. In bepaalde situaties kan zelfs het lenen van een kleine hoeveelheid materiaal ervoor zorgen dat iets niet wordt beschouwd als redelijk gebruik als het gebruikte materiaal de 'kern' van het werk vormt.

4. Het effect van het gebruik op de potentiële markt voor, of waarde van, het auteursrechtelijk beschermde werk

Degenen die ondanks de zorgvuldigheid m.b.t. het ontwikkelen van het materiaal menen zekere rechten te kunnen doen gelden, kunnen contact met ons opnemen.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Caribische Regio
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Opdrachten AK Cariben. (z.d.).

Geologie van het Caribisch Gebied – havo/vwo

https://maken.wikiwijs.nl/201844/Geologie_van_het_Caribisch_Gebied___havo_vwo

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open