Duurzame energie bij jou in de buurt

Meer duurzame energie in Nederland, maar waar?

Welkom bij deze lesmodule waarin je de energietransitie gaat verkennen!

Stel je voor dat we onze wereld een make-over geven. We ruilen onze ouderwetse, rokende energiebronnen in voor schone, groene alternatieven. Dat is precies wat de energietransitie inhoudt. Het is een grote overstap van fossiele brandstoffen (zoals olie en gas) naar duurzame bronnen (zoals zon en wind). Waarom? Omdat we onze aarde willen beschermen en onze lucht fris willen houden.

Waarom is de energietransitie belangrijk? Onze aarde wordt warmer door de uitstoot van broeikasgassen. De energietransitie helpt om die opwarming te stoppen. Daarnaast is het niet slim om afhankelijk zijn van brandstoffen die kunnen opraken. Duurzame energie is de toekomst!

Wat zijn de doelen? In 2030 willen we 49% minder CO2 uitstoten dan in 1990. Dat is een flinke sprong! Tegen 2050 streven we naar een 95% vermindering.

Uitdagingen in Nederland: Ons kleine land heeft niet heel veel plek voor grote windmolens en zonneparken. Hoe passen we die in ons landschap? We moeten creatief zijn en soms beslissingen nemen die niet iedereen prettig vindt. Dat is een puzzel die we moeten oplossen.

Colofon

Het arrangement Duurzame energie bij jou in de buurt is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2024-06-13 13:35:42
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Hoe kunnen we in Nederland geschikte ruimte vinden voor alternatieve duurzame energie, en welke bestaande functies moeten we daarvoor mogelijk heroverwegen om de adviezen van het IPCC op te volgen?
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
edugis, ipcc
close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open