Lesmateriaal digitale geletterdheid

Lesmateriaal digitale geletterdheid

Over de pilot

De collectie die centraal staat is de collectie Lesmateriaal digitale geletterdheid. Graag willen we deze collectie breder beschikbaar maken, zodat ook andere scholen(groepen) hier mee aan de slag kunnen. De ambitie is dat deze collectie door heel Nederland ingezet zal worden, omdat we denken daarmee in een behoefte te voorzien. Door het breder in te zetten en feedback van anderen te ontvangen, leren wij wat er beter kan qua kwaliteit van het materiaal, qua vormgeving en ordening en hoe dit geïmplementeerd en geborgd kan worden.

We willen tijdens de pilot onderzoeken wat er nodig is om onderwijsprofessionals enthousiast te maken om het lesmateriaal te gebruiken en welke acties hier het best bij werken. We zijn hiermee al gestart door het voeren van gesprekken op scholen binnen onze scholengroep. Hiermee gaan we het komende schooljaar door. Daarnaast willen we een vragenlijst uitzetten onder andere scholen in Nederland, waarin we ons materiaal onder de aandacht brengen en feedback en suggesties vragen over implementatie van het materiaal.

Nadat we opgehaald hebben wat onderwijsprofessionals nodig hebben om met dit materiaal aan de slag te gaan, stellen we een plan op om gebruik te stimuleren. We denken dan bijvoorbeeld aan het geven van workshops op schoolniveau, via open inschrijving, en door co-teaching waarin steeds een les uit de leeromgeving centraal zal staan, maar zullen dit afstemmen op de wensen van de onderwijsprofessionals. Bij de leskisten die de scholen van onze scholengroep via ons kunnen reserveren wordt via een QR code een verbinding met de leeromgeving gemaakt, waarbij verwezen wordt naar lessen die passen bij het materiaal in de leskist.

We streven ernaar om tijdens deze pilot voor elk aanbodsdoel van de inhoudslijn digitale geletterdheid van SLO, lessen op verschillende niveaus aan te bieden:

  1. Instap lesmateriaal waarbij de onderwijsprofessional niets hoeft te printen, bijvoorbeeld een mindmap of woordweb maken. Dus lesmateriaal dat zonder enige additionele organisatie gegeven kan worden.
  2. Basis lesmateriaal, waarbij een onderwijsprofessional ook iets moet uitprinten, bijvoorbeeld een werkblad of iets dergelijks, maar zonder iets te hoeven aanschaffen, te huren of te lenen.
  3. Ster lesmateriaal, waarbij een onderwijsprofessional ook een fysiek product zoals Lego, Beebot of een van de vele andere opties gebruikt.

 

Impuls open leermateriaal steunt dit project

Hoe komt open leermateriaal in de praktijk het beste tot zijn recht? Om dit te ontdekken, ondersteunt Impuls Open Leermateriaal projecten met begeleiding en subsidie. We monitoren deze projecten en de kennis die we opdoen, borgen we en maken we beschikbaar voor anderen. Zo geven we open leermateriaal een rotsvast fundament.

De pilot "Lesmateriaal digitale geletterdheid" heeft in de eerste lichting een positief advies van de jury gekregen. De jury ziet dat de aanvrager al bekend is met open leermateriaal door het gebruik van een Wikiwijs arrangement en ook gebruik maakt van al ontwikkeld open leermateriaal. Het remixen van bestaand (open) leermateriaal is een goede ontwikkeling dat ze via dit programma meer willen stimuleren in het onderwijs. 

 

Bekijk hier alle pilots Website Impuls Open Leermateriaal

Ga naar de communitypagina

De pilots hebben een gezamenlijke communitypagina waar deelnemers kennis kunnen delen door nieuwsberichten en documenten te plaatsen, elkaar vragen stellen en de agenda in te zien.

Deze pagina is openbaar, maar alleen leden kunnen berichten of reacties plaatsen.

Lid worden:

  • Ga naar de inlogpagina en log in met je school of persoonlijk entree-account.
  • Verstuur de benodigde persoonsgegevens in het formulier.
  • Na goedgekeuring van je aanvraag krijg je hiervan bericht via de mail.
  • Bevestig je lidmaatschap door de link in deze mail te volgen.

Wat gaan we opleveren?

We streven ernaar om tijdens deze pilot voor elk aanbodsdoel van de inhoudslijn digitale geletterdheid van SLO, lessen op verschillende niveaus aan te bieden:

  1. Instap lesmateriaal waarbij de onderwijsprofessional niets hoeft te printen, bijvoorbeeld een mindmap of woordweb maken. Dus lesmateriaal dat zonder enige additionele organisatie gegeven kan worden.
  2. Basis lesmateriaal, waarbij een onderwijsprofessional ook iets moet uitprinten, bijvoorbeeld een werkblad of iets dergelijks, maar zonder iets te hoeven aanschaffen, te huren of te lenen.
  3. Ster lesmateriaal, waarbij een onderwijsprofessional ook een fysiek product zoals Lego, Beebot of een van de vele andere opties gebruikt.

Onderzoeken wat nodig is om onderwijsprofessionals met het lesmateriaal aan de slag te laten gaan:

Gesprekken voeren met scholen binnen onze scholengroep om een goed beeld te krijgen wat onderwijsprofessionals nodig hebben om met ons materiaal aan de slag te gaan. We zetten breed een vragenlijst uit, waarin we ons lesmateriaal promoten en hier feedback op vragen. Resultaat: Zicht op redenen waarom het lesmateriaal nog onvoldoende gebruikt wordt en manieren om onderwijsprofessionals te stimuleren het materiaal te gebruiken.

Plan van aanpak maken:

Nadat we opgehaald hebben wat onderwijsprofessionals nodig hebben om met dit materiaal aan de slag te gaan, stellen we een plan op om gebruik te stimuleren. Dit zou kunnen bestaan uit:

  • Geven van workshops (rondom digitale geletterdheid) aan onderwijsprofessionals via de Academie en op schoolniveau. In deze workshops vestigen we de aandacht op de leeromgeving en laten we onderwijsprofessionals ervaren wat daar allemaal te vinden is. Na elke workshop vragen we de onderwijsprofessionals feedback op de leeromgeving. Deze feedback zetten we om in acties om de implementatie en borging te verbeteren.
  • Co-teaching digitale geletterdheid. Hierbij zal steeds een les uit de leeromgeving centraal staan. Op deze manier raken de onderwijsprofessionals bekend met de omgeving en zullen ze deze steeds vaker gaan inzetten. Na elk co-teachingtraject vragen we de onderwijsprofessionals feedback op de leeromgeving. Deze feedback zetten we om in acties om de implementatie en borging te verbeteren.
  • Bij het lenen van leskisten wordt er door middel van een QR code verwezen naar de leeromgeving. De onderwijsprofessionals kunnen op die manier lessen vinden die direct in te zetten zijn. Het materiaal in de Wikiwijs-omgeving kan ook gebruikt worden zonder gebruik van de leskisten. In de Wikiwijsomgeving vindt elke onderwijsprofessionals materiaal bij een doel, een tool of materiaal om mee aan de slag te gaan.

Resultaat: Er ligt een plan van aanpak hoe we het lesmateriaal gaan implementeren binnen onze scholengroep. Daarnaast kunnen we andere scholen adviseren hoe zij het binnen hun eigen school/scholengroep kunnen implementeren.

Implementeren van lesmateriaal:

Dit doen we op basis van het plan van aanpak dat we opgesteld hebben. Resultaat: Binnen onze scholengroep wordt actief gewerkt met het lesmateriaal. Deze werkwijze zullen we delen met andere scholen/ scholengroepen, zodat ook zij baat hebben bij onze ervaringen.

Lesmateriaal breed delen:

Delen van de leeromgeving met andere scholen(groepen) in Nederland. Door contact te maken met andere scholen (b.v. via de BIC- bijeenkomsten) willen we graag uitwisselen hoe zij met de implementatie omgaan en wat hun 'good practices’ zijn. Deelname aan de pilot zal helpen om de omgeving breder te delen. Via het Basisteam Digitale geletterdheid vanuit het Ministerie van Onderwijs zijn we bijvoorbeeld gevraagd om een webinar te geven over de Wikiwijs-omgeving voor alle scholen die de subsidie Basisvaardigheden toegekend hebben gekregen. Resultaat: Door het delen van de collectie ontstaan er contacten met anderen, leren we hoe anderen dit materiaal implementeren en kunnen wij onze ervaringen delen.

Onderzoeken hoe materiaal duurzaam onderhouden kan worden:

Samen met het programmabureau, SLO en Kennisnet en het netwerk van deelnemende scholen onderzoeken we hoe we het lesmateriaal na deze pilot op een goede manier kunnen onderhouden en up-to-date houden. We denken hierbij aan een redactie van meerdere onderwijsprofessionals door het land die het materiaal gaan onderhouden, in samenwerking met SLO en Kennisnet. Resultaat: Aan het einde van de pilot hebben we een plan om het lesmateriaal ook up-to-date te houden als de werkgroep digitale geletterdheid van PCOU Willibrord dit niet meer zou kunnen doen.

Leermateriaal

Korte, pakkende tekst rond leermateriaal

Links of documenten van bijvoorbeeld evaluaties, rapporten, presentaties.

Kennismateriaal

Korte, pakkende tekst rond kennismateriaal

Links of documenten van bijvoorbeeld evaluaties, rapporten, presentaties.

Vraag en aanbod

Aansluiten kan voor schooljaar 23-24

Wil je je in schooljaar 23-24 aansluiten, dan ben je van harte welkom. Stuur in dat geval een mail aan [Naam contactpersoon].

ja ik heb interesse

Activiteiten

Een overzicht van de activiteiten die we dit schooljaar hebben ondernomen en nog gaan ondernemen.

  • Lorem Ipsum 1 januari 1970 in Utrecht

Impuls Open Leermateriaal

Dit project valt onder de pilotregeling van Impuls Open Leermateriaal. Dat betekent dat dit Groeifonds-programma het project steunt met expertise en subsidie. De kennis die tijdens het project wordt opgedaan, wordt geborgd en beschikbaar gemaakt voor anderen. Zo geven we open leermateriaal gezamenlijk een rotsvast fundament.

“Open leermateriaal maken of inpassen op school vraagt tijd en ruimte. Die willen we met ons pilotprogramma bieden aan scholen, netwerken en organisaties. We hebben bijvoorbeeld kennis en deskundige mensen in ons netwerk, waardoor projecten goed voorbereid van start kunnen en niet zelf het wiel hoeven uit te vinden. Daarnaast bieden we subsidie, waardoor ze ook tijd en mensen kunnen vrijmaken om echt met open leermateriaal aan de slag te gaan. Zo ontstaan mooie open collecties en best practices die andere scholen ook weer kunnen gebruiken. Met onze regeling helpen we ook professionals in het onderwijs om hun kennis en skills in te zetten bij andere projecten rondom open leermateriaal.”

Over Impuls Open Leermateriaal

Het programma Impuls Open Leermateriaal wordt gefinancierd door het Nationaal Groeifonds. Het is in het leven geroepen om het gebruik van open leermateriaal te stimuleren. Dat doet het door docenten te ondersteunen, scholen te verbinden, materiaal te verrijken, de infrastructuur te verbeteren en onderzoek te doen. Het gebruik van open leermateriaal wordt gezien als belangrijk middel om beter in te kunnen spelen op de talenten en behoeftes van leerlingen en daarmee de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Open leermateriaal is een belangrijke aanvulling op het materiaal van uitgevers. Daarom hebben meer dan twintig scholen, onderwijs- en expertiseorganisaties hun krachten in het programma gebundeld. Meer weten hierover? Kijk op de website: openleermateriaal.nl

  • Het arrangement Lesmateriaal digitale geletterdheid is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2023-12-14 13:57:02
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    De pilot wordt uitgevoerd vanuit scholengroep Stichting Protestant Christelijk Onderwijs Utrecht (PCOU) en de Willibrord Stichting

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Pilot in het kader van 'Impuls Open Leermateriaal'
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Pagina's pilots IOL. (z.d.).

    Template Etalage Pagina

    https://maken.wikiwijs.nl/202243/Template_Etalage_Pagina