Lesmateriaal digitale geletterdheid

Lesmateriaal digitale geletterdheid

Over de pilot

De collectie die centraal staat is de collectie Lesmateriaal digitale geletterdheid. Graag willen we deze collectie breder beschikbaar maken, zodat ook andere scholen(groepen) hier mee aan de slag kunnen. De ambitie is dat deze collectie door heel Nederland ingezet zal worden, omdat we denken daarmee in een behoefte te voorzien. Door het breder in te zetten en feedback van anderen te ontvangen, leren wij wat er beter kan qua kwaliteit van het materiaal, qua vormgeving en ordening en hoe dit geïmplementeerd en geborgd kan worden.

We willen tijdens de pilot onderzoeken wat er nodig is om onderwijsprofessionals enthousiast te maken om het lesmateriaal te gebruiken en welke acties hier het best bij werken. We zijn hiermee al gestart door het voeren van gesprekken op scholen binnen onze scholengroep. Hiermee gaan we het komende schooljaar door. Daarnaast willen we een vragenlijst uitzetten onder andere scholen in Nederland, waarin we ons materiaal onder de aandacht brengen en feedback en suggesties vragen over implementatie van het materiaal.

Nadat we opgehaald hebben wat onderwijsprofessionals nodig hebben om met dit materiaal aan de slag te gaan, stellen we een plan op om gebruik te stimuleren. We denken dan bijvoorbeeld aan het geven van workshops op schoolniveau, via open inschrijving, en door co-teaching waarin steeds een les uit de leeromgeving centraal zal staan, maar zullen dit afstemmen op de wensen van de onderwijsprofessionals. Bij de leskisten die de scholen van onze scholengroep via ons kunnen reserveren wordt via een QR code een verbinding met de leeromgeving gemaakt, waarbij verwezen wordt naar lessen die passen bij het materiaal in de leskist.

We streven ernaar om tijdens deze pilot voor elk aanbodsdoel van de inhoudslijn digitale geletterdheid van SLO, lessen op verschillende niveaus aan te bieden:

  1. Instap lesmateriaal waarbij de onderwijsprofessional niets hoeft te printen, bijvoorbeeld een mindmap of woordweb maken. Dus lesmateriaal dat zonder enige additionele organisatie gegeven kan worden.
  2. Basis lesmateriaal, waarbij een onderwijsprofessional ook iets moet uitprinten, bijvoorbeeld een werkblad of iets dergelijks, maar zonder iets te hoeven aanschaffen, te huren of te lenen.
  3. Ster lesmateriaal, waarbij een onderwijsprofessional ook een fysiek product zoals Lego, Beebot of een van de vele andere opties gebruikt.

 

Impuls open leermateriaal steunt dit project

Hoe komt open leermateriaal in de praktijk het beste tot zijn recht? Om dit te ontdekken, ondersteunt Impuls Open Leermateriaal projecten met begeleiding en subsidie. We monitoren deze projecten en de kennis die we opdoen, borgen we en maken we beschikbaar voor anderen. Zo geven we open leermateriaal een rotsvast fundament.

De pilot "Lesmateriaal digitale geletterdheid" heeft in de eerste lichting een positief advies van de jury gekregen. De jury ziet dat de aanvrager al bekend is met open leermateriaal door het gebruik van een Wikiwijs arrangement en ook gebruik maakt van al ontwikkeld open leermateriaal. Het remixen van bestaand (open) leermateriaal is een goede ontwikkeling dat ze via dit programma meer willen stimuleren in het onderwijs. 

 

Bekijk hier alle pilots Website Impuls Open Leermateriaal

Colofon

Het arrangement Lesmateriaal digitale geletterdheid is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2023-12-14 13:57:02
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

De pilot wordt uitgevoerd vanuit scholengroep Stichting Protestant Christelijk Onderwijs Utrecht (PCOU) en de Willibrord Stichting

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Pilot in het kader van 'Impuls Open Leermateriaal'
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Pagina's pilots IOL. (z.d.).

Template Etalage Pagina

https://maken.wikiwijs.nl/202243/Template_Etalage_Pagina

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open