Over de pilot
Wat we merken is dat het soms lastig is om kinderen historisch besef mee te geven wanneer je vanuit thema’s werkt. De geschiedenisonderwerpen worden vaak niet chronologisch behandeld. Ook willen we juist meerdere perspectieven onderzoeken met de kinderen. We koppelen de lessen daarom waar mogelijk aan een historische tijdlijn, zodat de kinderen zien in welke tijd zich iets afspeelt. Hierbij merken we steeds dat de beschikbare historische tijdlijnen vrij saai en abstract zijn voor kinderen. Daarom is De Noordwijkse Methode dit schooljaar een project gestart om samen met 2 kunstenaars van bureau Artvertisements een nieuwe, interactieve tijdlijn te ontwerpen. Deze tijdlijn is niet alleen voor scholen die met De Noordwijkse Methode werken. De gemeente Leiden heeft voor de ontwikkeling een innovatiesubsidie verstrekt onder voorwaarde dat de resultaten van het project open gedeeld worden. Deze tijdlijn zal dus als open leermateriaal beschikbaar komen voor alle scholen in Leiden en de rest van Nederland.
De tijdlijn zoals deze nu wordt gemaakt, is een kijkplaat waarop je per tijdvak beeldmateriaal vindt dat aansluit bij de SLO doelen voor geschiedenis. Onder deze kijkplaten is per tijdvak een vlak waarop beeldmateriaal van eigen onderwerpen en perspectieven toegevoegd kan worden aan de tijdlijn. Als een van onze scholen bijvoorbeeld aan het thema bouwen werkt, dan kunnen de kinderen en leerkrachten zelf beelden van gebouwen uit verschillende tijden toevoegen aan de tijdlijn. Ook kan bijvoorbeeld een onderwerp als de WIC ook vanuit een Afrikaans perspectief toegevoegd en zichtbaar gemaakt worden. Er is dus ruimte om eigenlijk elk onderwerp toe te voegen dat op dat moment relevant is.
We werken sinds 2021 samen met het Rijksmuseum voor Oudheden, Museum Volkenkunde en het Tropenmuseum. Zij delen beeldmateriaal en denken mee over de gebruiksmogelijkheden. Ook overwegen zij om onze tijdlijn te koppelen aan hun eigen educatieve activiteiten. Daarnaast delen we de tijdlijnen via sociale media zoals LinkedIn en Instagram. Facebook heeft veel groepen waarin leerkrachten informatie en tips uitwisselen. Ook binnen deze groepen delen we de tijdlijnen.
Inmiddels zijn we ook in gesprek met scholen in Slovenië om voorjaar 2024 een Erasmus+ subsidie aan te vragen, waar we scholen uit meerdere Europese landen in willen betrekken. Met deze subsidie willen we kinderen uit verschillende landen laten uitwisselen over periodes in de geschiedenis. Bijvoorbeeld: Wat is de visie vanuit hun cultuur op de Tweede Wereldoorlog? Hoe zag dat eruit in Italië? In Oost Duitsland? En in Nederland? Hierdoor leren kinderen vanuit verschillende perspectieven naar de geschiedenis te kijken.
De tijdlijn wordt zó gemaakt, dat deze ook gebruikt kan worden door basisscholen die met andere geschiedenismethodes werken. Inmiddels hebben we ons project ook voorgelegd aan andere scholen van onze overkoepelende besturen, die met andere methodes werken. Zij zullen feedback geven op de conceptversies en hebben al aangegeven dat ze erg geïnteresseerd zijn om ook met de tijdlijn te gaan werken.
Impuls open leermateriaal steunt dit project
Hoe komt open leermateriaal in de praktijk het beste tot zijn recht? Om dit te ontdekken, ondersteunt Impuls Open Leermateriaal projecten met begeleiding en subsidie. We monitoren deze projecten en de kennis die we opdoen, borgen we en maken we beschikbaar voor anderen. Zo geven we open leermateriaal een rotsvast fundament.
De pilot "Interactieve historische tijdlijn" heeft in de eerste lichting een positief advies van de jury gekregen. De jury vond dat de aanvraag een duidelijk projectplan heeft en een uitgebreide en concrete begroting. Het idee achter de aanvraag is interessant en zou goed kunnen aanslaan in het onderwijs. Het is goed dat het materiaal wordt gekoppeld aan de leerdoelen van SLO, wat de bredere verspreiding van het materiaal ten goede kan komen.
|