De Kunst van het Maken

De Kunst van het Maken

Over de pilot

logo MakerCosmos

Netwerk

De pilot gaat uitgevoerd worden door het netwerk MakerCosmos. Dit is het gezamenlijke maakonderwijs-initiatief van de schoolbesturen Delta Scholengroep, Flores Onderwijs, De Onderwijsspecialisten en de Academie Educatie van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen i.s.m. Rozet  (Kunst-, Taal- en Erfgoededucatie).  

Achtergrond

MakerCosmos is gestart om de onderwijsdoelen op het gebied van wetenschap & technologie en kunst & cultuur plek te geven binnen onze curricula. Door samen te maken willen we nadenken over onderwijs. In deze kruisbestuiving kan er innovatie ontstaan. We vormen een open gemeenschap die met leraren, kunstenaars, techneuten, onderzoekers, en educatieve partners een gezamenlijk  regionaal lerend netwerk is. We bundelen de krachten om expertise te delen en te ontwikkelen vanuit de overtuiging dat we het samen beter doen.

Samenwerking

Er is een duurzame samenwerking met onder meer Cultuur Oost, Makers on the Move, ArtEZ DBKV, het Nationaal Watermuseum, Fillip Studio’s en STO (Sterk Techniek Onderwijs).

Ambitie en actuele ontwikkelingen

Er wordt door onze schoolbesturen en hun scholen veel belang gehecht aan de brede ontwikkeling van kinderen. Door de toegenomen druk op de cognitieve vakken, lijkt de aandacht voor de brede ontwikkeling van kinderen (denk aan creativiteitsontwikkeling, goed leren bewegen, gezondheid, wetenschap en technologie) in het gedrang te komen. CLC Arnhem PO is een gezamenlijk initiatief van de Arnhemse schoolbesturen, ingericht om scholen te ondersteunen in de vraagstukken op de brede ontwikkelingsgebieden. Zij hebben hiervoor verschillende programmalijnen ingericht. Onze programmalijn kunst,cultuur en maakonderwijs gaat specifiek over creativiteitsontwikkeling.

Aansluitende pilot

Eén van de activiteiten van ons netwerk is het opleiden van (toekomstige) professionals tot specialisten op het gebied van creativiteit. Deze professionals maken veel gebruik van verschillend leermateriaal om zo hun eigen onderwijs te ontwerpen. Kwalitatief goed open leermateriaal is hierbij van wezenlijk belang. Daarnaast weten we uit ervaring dat leerkrachten zich regelmatig niet vertrouwd voelen binnen de kunstvakken en het maakonderwijs en graag geïnspireerd en aangevuld willen worden door een vakspecialist en/of inspirerend leermateriaal. En dat leerkrachten worstelen met het tegelijkertijd lesgeven, creëren, helpen, observeren en zelf leren (Troxler, Hennekes, Kootstra & Rikken, 2021). Een team van experts, vakdocenten en/of kunstenaars en leerkrachten die goed samenwerken is een onderdeel van de oplossing.

Borging

Maakonderwijs is een gezamenlijke en langdurige programmalijn van onze schoolbesturen en de HAN Academie Educatie. En maakonderwijs is een actuele ontwikkeling binnen Rozet als bibliotheek, onderwijs- en culturele instelling. Het draagt bij aan de onderwijsdoelen op het gebied van wetenschap & technologie, kunst & cultuur en digitale geletterdheid.
Het ontwikkelde open leermateriaal en de opgedane kennis en inzichten worden gebruikt binnen de curricula van het primair onderwijs en de lerarenopleidingen en binnen het aanbod van Rozet Onderwijs. Alles wat we ontwikkelen draagt bij aan de wettelijke opdracht van het onderwijs en zal dus langdurig toepasbaar zijn in het onderwijs. Ook zullen stedelijke partners als het Nationaal Watermuseum het gebruiken in hun educatief aanbod. Op deze manieren blijven de resultaten geborgd in de activiteiten van de verschillende organisaties.

 

Impuls open leermateriaal steunt dit project

Hoe komt open leermateriaal in de praktijk het beste tot zijn recht? Om dit te ontdekken, ondersteunt Impuls Open Leermateriaal projecten met begeleiding en subsidie. We monitoren deze projecten en de kennis die we opdoen, borgen we en maken we beschikbaar voor anderen. Zo geven we open leermateriaal een rotsvast fundament.

De pilot "De Kunst van het Maken" heeft in de eerste lichting een positief advies van de jury gekregen. De jury vond het een interessante samenwerking tussen verschillende organisaties die een belangrijke rol spelen in het onderwijs. Deze samenwerking bestaat al langer en heeft zich al bewezen. Ook laat de aanvrager zien dat het ook deels zelf de kosten kan dragen.

 

Bekijk hier alle pilots Website Impuls Open Leermateriaal

Ga naar de communitypagina

De pilots hebben een gezamenlijke communitypagina waar deelnemers kennis kunnen delen door nieuwsberichten en documenten te plaatsen, elkaar vragen stellen en de agenda in te zien.

Deze pagina is openbaar, maar alleen leden kunnen berichten of reacties plaatsen.

Lid worden:

  • Ga naar de inlogpagina en log in met je school of persoonlijk entree-account.
  • Verstuur de benodigde persoonsgegevens in het formulier.
  • Na goedgekeuring van je aanvraag krijg je hiervan bericht via de mail.
  • Bevestig je lidmaatschap door de link in deze mail te volgen.

Wat gaan we opleveren?

Collectie

MakerCosmos heeft inmiddels meerdere pilotprojecten ontwikkeld. In deze projecten zijn kunst, techniek en technologie steeds vaste ingrediënten. Vanuit de waarde van vakoverstijgend werken zijn ze veelal gekoppeld aan thema’s uit het leergebied ‘oriëntatie op jezelf en de wereld’. Voorbeelden van deze projecten zijn een aantal zogeheten Makersmissies: Superwaterwezens, de Arabidopsis Challenge en de (maakkit) Geluidsmachines. Ook zijn er de ‘Kunst van het maken’ projecten ontwikkeld: de Hermachine, Digidracht in Drukland, Pixelkleed en Bouwen Architectuur.


Achtergrond

De projecten zijn steeds in co-creatie met leerkrachten uit het PO, studenten van docentenopleiding ArtEZ, kunstenaars en kunstvakdocenten, die werkzaam zijn in het primair onderwijs, ontwikkeld. De leerkrachten gaven bij de start van het samen ontwerpen aan wat de thematische keuzes waren, welke leerdoelen aan bod kwamen en welke voorkeuren er waren voor wat betreft de technieken. De projecten zijn, vanuit de grondhouding dat projecten deelbaar en algemeen beschikbaar moeten zijn, via de MakerCosmos site, deels al als open leermateriaal beschikbaar. De ‘Kunst van het maken’ projecten zijn allen in ieder geval door één school getest. En de Makersmissies zijn door enkele tientallen scholen uitgevoerd.

Implementatie

Deze ervaring leerde ons dat er voor een duurzame implementatie en borging nog verbeteringen nodig zijn. Zowel inhoudelijk, organisatorisch en op het niveau dat ze goeddeels door leerkrachten autonoom uitvoerbaar en aanpasbaar zijn. In het kader van dit project willen we een drietal projecten uitproberen met een groep van scholen. Daarbij stellen we ons de vragen:

  • Hoe wordt het materiaal gebruikt in de klas?
  • In hoeverre ondersteunt het de behoefte?
  • Is het leermateriaal voldoende aanpasbaar?
  • Is het materiaal voldoende zelfstandig uitvoerbaar?
  • Is er voldoende vertrouwen in de kwaliteit?
  • Wat vraagt het gebruik van de leerkracht en de schoolorganisatie?

Doorontwikkelen

Met behulp van de opgedane inzichten in de implementatiefase gaan we een drietal open leermateriaal projecten verder doorontwikkelen en onderzoeken op welke manier deze projecten door een grote, diverse en brede groep van leerkrachten/leraren waardevol gebruikt kunnen worden in hun onderwijs.

Leermateriaal

Korte, pakkende tekst rond leermateriaal

Links of documenten van bijvoorbeeld evaluaties, rapporten, presentaties.

Kennismateriaal

Korte, pakkende tekst rond kennismateriaal

Links of documenten van bijvoorbeeld evaluaties, rapporten, presentaties.

Vraag en aanbod

Aansluiten kan voor schooljaar 23-24

Wil je je in schooljaar 23-24 aansluiten, dan ben je van harte welkom. Stuur in dat geval een mail aan [Naam contactpersoon].

ja ik heb interesse

Activiteiten

Een overzicht van de activiteiten die we dit schooljaar hebben ondernomen en nog gaan ondernemen.

  • Lorem Ipsum 1 januari 1970 in Utrecht

Impuls Open Leermateriaal

Dit project valt onder de pilotregeling van Impuls Open Leermateriaal. Dat betekent dat dit Groeifonds-programma het project steunt met expertise en subsidie. De kennis die tijdens het project wordt opgedaan, wordt geborgd en beschikbaar gemaakt voor anderen. Zo geven we open leermateriaal gezamenlijk een rotsvast fundament.

“Open leermateriaal maken of inpassen op school vraagt tijd en ruimte. Die willen we met ons pilotprogramma bieden aan scholen, netwerken en organisaties. We hebben bijvoorbeeld kennis en deskundige mensen in ons netwerk, waardoor projecten goed voorbereid van start kunnen en niet zelf het wiel hoeven uit te vinden. Daarnaast bieden we subsidie, waardoor ze ook tijd en mensen kunnen vrijmaken om echt met open leermateriaal aan de slag te gaan. Zo ontstaan mooie open collecties en best practices die andere scholen ook weer kunnen gebruiken. Met onze regeling helpen we ook professionals in het onderwijs om hun kennis en skills in te zetten bij andere projecten rondom open leermateriaal.”

Over Impuls Open Leermateriaal

Het programma Impuls Open Leermateriaal wordt gefinancierd door het Nationaal Groeifonds. Het is in het leven geroepen om het gebruik van open leermateriaal te stimuleren. Dat doet het door docenten te ondersteunen, scholen te verbinden, materiaal te verrijken, de infrastructuur te verbeteren en onderzoek te doen. Het gebruik van open leermateriaal wordt gezien als belangrijk middel om beter in te kunnen spelen op de talenten en behoeftes van leerlingen en daarmee de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Open leermateriaal is een belangrijke aanvulling op het materiaal van uitgevers. Daarom hebben meer dan twintig scholen, onderwijs- en expertiseorganisaties hun krachten in het programma gebundeld. Meer weten hierover? Kijk op de website: openleermateriaal.nl

  • Het arrangement De Kunst van het Maken is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2023-12-19 12:13:45
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    De pilot gaat uitgevoerd worden door het netwerk MakerCosmos. Dit is het gezamenlijke maakonderwijs-initiatief van de schoolbesturen Delta Scholengroep, Flores Onderwijs, De Onderwijsspecialisten en de Academie Educatie van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen i.s.m. Rozet  (Kunst-, Taal- en Erfgoededucatie).  

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Pilot in het kader van 'Impuls Open Leermateriaal'
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Pagina's pilots IOL. (z.d.).

    Template Etalage Pagina

    https://maken.wikiwijs.nl/202243/Template_Etalage_Pagina