De Kunst van het Maken

De Kunst van het Maken

Over de pilot

logo MakerCosmos

Netwerk

De pilot gaat uitgevoerd worden door het netwerk MakerCosmos. Dit is het gezamenlijke maakonderwijs-initiatief van de schoolbesturen Delta Scholengroep, Flores Onderwijs, De Onderwijsspecialisten en de Academie Educatie van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen i.s.m. Rozet  (Kunst-, Taal- en Erfgoededucatie).  

Achtergrond

MakerCosmos is gestart om de onderwijsdoelen op het gebied van wetenschap & technologie en kunst & cultuur plek te geven binnen onze curricula. Door samen te maken willen we nadenken over onderwijs. In deze kruisbestuiving kan er innovatie ontstaan. We vormen een open gemeenschap die met leraren, kunstenaars, techneuten, onderzoekers, en educatieve partners een gezamenlijk  regionaal lerend netwerk is. We bundelen de krachten om expertise te delen en te ontwikkelen vanuit de overtuiging dat we het samen beter doen.

Samenwerking

Er is een duurzame samenwerking met onder meer Cultuur Oost, Makers on the Move, ArtEZ DBKV, het Nationaal Watermuseum, Fillip Studio’s en STO (Sterk Techniek Onderwijs).

Ambitie en actuele ontwikkelingen

Er wordt door onze schoolbesturen en hun scholen veel belang gehecht aan de brede ontwikkeling van kinderen. Door de toegenomen druk op de cognitieve vakken, lijkt de aandacht voor de brede ontwikkeling van kinderen (denk aan creativiteitsontwikkeling, goed leren bewegen, gezondheid, wetenschap en technologie) in het gedrang te komen. CLC Arnhem PO is een gezamenlijk initiatief van de Arnhemse schoolbesturen, ingericht om scholen te ondersteunen in de vraagstukken op de brede ontwikkelingsgebieden. Zij hebben hiervoor verschillende programmalijnen ingericht. Onze programmalijn kunst,cultuur en maakonderwijs gaat specifiek over creativiteitsontwikkeling.

Aansluitende pilot

Eén van de activiteiten van ons netwerk is het opleiden van (toekomstige) professionals tot specialisten op het gebied van creativiteit. Deze professionals maken veel gebruik van verschillend leermateriaal om zo hun eigen onderwijs te ontwerpen. Kwalitatief goed open leermateriaal is hierbij van wezenlijk belang. Daarnaast weten we uit ervaring dat leerkrachten zich regelmatig niet vertrouwd voelen binnen de kunstvakken en het maakonderwijs en graag geïnspireerd en aangevuld willen worden door een vakspecialist en/of inspirerend leermateriaal. En dat leerkrachten worstelen met het tegelijkertijd lesgeven, creëren, helpen, observeren en zelf leren (Troxler, Hennekes, Kootstra & Rikken, 2021). Een team van experts, vakdocenten en/of kunstenaars en leerkrachten die goed samenwerken is een onderdeel van de oplossing.

Borging

Maakonderwijs is een gezamenlijke en langdurige programmalijn van onze schoolbesturen en de HAN Academie Educatie. En maakonderwijs is een actuele ontwikkeling binnen Rozet als bibliotheek, onderwijs- en culturele instelling. Het draagt bij aan de onderwijsdoelen op het gebied van wetenschap & technologie, kunst & cultuur en digitale geletterdheid.
Het ontwikkelde open leermateriaal en de opgedane kennis en inzichten worden gebruikt binnen de curricula van het primair onderwijs en de lerarenopleidingen en binnen het aanbod van Rozet Onderwijs. Alles wat we ontwikkelen draagt bij aan de wettelijke opdracht van het onderwijs en zal dus langdurig toepasbaar zijn in het onderwijs. Ook zullen stedelijke partners als het Nationaal Watermuseum het gebruiken in hun educatief aanbod. Op deze manieren blijven de resultaten geborgd in de activiteiten van de verschillende organisaties.

 

Impuls open leermateriaal steunt dit project

Hoe komt open leermateriaal in de praktijk het beste tot zijn recht? Om dit te ontdekken, ondersteunt Impuls Open Leermateriaal projecten met begeleiding en subsidie. We monitoren deze projecten en de kennis die we opdoen, borgen we en maken we beschikbaar voor anderen. Zo geven we open leermateriaal een rotsvast fundament.

De pilot "De Kunst van het Maken" heeft in de eerste lichting een positief advies van de jury gekregen. De jury vond het een interessante samenwerking tussen verschillende organisaties die een belangrijke rol spelen in het onderwijs. Deze samenwerking bestaat al langer en heeft zich al bewezen. Ook laat de aanvrager zien dat het ook deels zelf de kosten kan dragen.

 

Bekijk hier alle pilots Website Impuls Open Leermateriaal

Colofon

Het arrangement De Kunst van het Maken is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2023-12-19 12:13:45
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

De pilot gaat uitgevoerd worden door het netwerk MakerCosmos. Dit is het gezamenlijke maakonderwijs-initiatief van de schoolbesturen Delta Scholengroep, Flores Onderwijs, De Onderwijsspecialisten en de Academie Educatie van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen i.s.m. Rozet  (Kunst-, Taal- en Erfgoededucatie).  

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Pilot in het kader van 'Impuls Open Leermateriaal'
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Pagina's pilots IOL. (z.d.).

Template Etalage Pagina

https://maken.wikiwijs.nl/202243/Template_Etalage_Pagina

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open