Digiteach

Digiteach

Over de pilot

Digiteach realiseert digitale lesinstructies voor de kernvakken (taal, rekenen, spellingtaal, rekenen, spelling) vanaf groep 3-8 volgens doorlopende SLO-leerlijnen om deze digitale lesinstructies vervolgens als open leermateriaal beschikbaar te maken voor het volledige primair onderwijs. Ter verduidelijking: de lesinstructies zijn niet gerelateerd aan lesmethodes, waardoor ze uiteindelijk binnen het primaire onderwijs breder te gebruiken zijn.

Deze pilot is ontstaan vanuit de noodzaak om het onderwijs anders te organiseren, enerzijds vanuit recente ervaringen in de covidperiode, anders vanuit het oplopend lerarentekort. Door digitaal methodeonafhankelijk ondersteunend leermateriaal beschikbaar te stellen kan er kwalitatief goed onderwijs worden geboden op momenten dat er geen bevoegde leerkrachten beschikbaar zijn. Door dit materiaal methodiek onafhankelijk te realiseren, is de toepasbaarheid van het materiaal in de praktijk groter door de schaalbaarheidaar).

 

Impuls open leermateriaal steunt dit project

Hoe komt open leermateriaal in de praktijk het beste tot zijn recht? Om dit te ontdekken, ondersteunt Impuls Open Leermateriaal projecten met begeleiding en subsidie. We monitoren deze projecten en de kennis die we opdoen, borgen we en maken we beschikbaar voor anderen. Zo geven we open leermateriaal een rotsvast fundament.

De pilot "Digiteach" heeft in de eerste lichting een positief advies van de jury gekregen. De jury vond het een helder projectplan, waarbij de nauwe afstemming met de praktijk als een waardevolle aanpak wordt gezien. Wellicht dat daar lessen uit kunnen komen die ook in andere projecten nuttig kunnen zijn. 

 

Bekijk hier alle pilots Website Impuls Open Leermateriaal

Ga naar de communitypagina

De pilots hebben een gezamenlijke communitypagina waar deelnemers kennis kunnen delen door nieuwsberichten en documenten te plaatsen, elkaar vragen stellen en de agenda in te zien.

Deze pagina is openbaar, maar alleen leden kunnen berichten of reacties plaatsen.

Lid worden:

  • Ga naar de inlogpagina en log in met je school of persoonlijk entree-account.
  • Verstuur de benodigde persoonsgegevens in het formulier.
  • Na goedgekeuring van je aanvraag krijg je hiervan bericht via de mail.
  • Bevestig je lidmaatschap door de link in deze mail te volgen.

Wat gaan we opleveren?

De aanpak voor de toepassing van het open leermateriaal is in dit project nauwelijks los te zien van de ontwikkeling van het leermateriaal (onderdeel B van deze aanvraag). Beiden zijn nauw verbonden, vanuit het oogpunt van toepassing.
Kort samengevat maken we de (bij het project) betrokken leerkrachten eigenaar van de ontwikkeling van de digitale instructielessen. Zij ontwikkelen de digitale lessen (van prototype tot definitieve les) in hun eigen praktijk, in hun ‘eigen’ klas. In de periode van ontwikkeling worden de concept lessen ook aangepast waar nodig. Met andere woorden, door toepassing van het prototype (de concept les) wordt gezien wat wel/niet werkt en kan het prototype verder worden verfijnd. De digitale lessen zijn methodiek onafhankelijke instructielessen zodat de lessen in eerste instantie Stip breed en uiteindelijk sector breed kunnen gaan inzetten/delen.


Met deze werkwijze wordt parallel aan de ontwikkeling van de les, ook ervaring opgedaan met de toepassing van de digitale lessen in de praktijk (inclusief toepassing AI gedreven technologie). Op die manier kan de les verder worden verfijnd/bijgesteld/aangepast en leert men in de praktijk tegelijkertijd de les toe te passen.

 

Zodra de digitale instructie-lessen voor een leerjaar gereed zijn, worden deze verder gedeeld door de betrokken leerkrachten binnen de stichting. Zij zorgen voor verdere verspreiding onder collega leerkrachten. Vergelijkbaar met het 'train de trainer' principe kan zo worden opgeschaald in de toepassing van deze lessen. Kortom, de (bij het project) betrokken leerkrachten worden ingezet om gebruik van de lessen te stimuleren binnen de eigen school en ook breder binnen de stichting.


Met onze pilot sluiten wij aan op een tweetal eerder gestarte pilots. Dit betreft: gespecialiseerd onderwijs: communicatie open leeractiviteiten. Kortom de zichtbaarheid van het aanbod wordt hierbij goed bekeken. Ook het door ons ontwikkelde materiaal moet goed vindbaar zijn en een meerwaarde zijn om de onderwijskwaliteit te verhogen en een oplossing te bieden voor het lerarentekort. Daarnaast heeft het Freundenthal Instituut leermaterialen ontwikkeld op beta-gebied. Samenwerking voorkomt dat we zaken dubbel doen. Bovendien kunnen we leren van de gedegen kennis opgedaan bij deze pilot.

Leermateriaal

Korte, pakkende tekst rond leermateriaal

Links of documenten van bijvoorbeeld evaluaties, rapporten, presentaties.

Kennismateriaal

Korte, pakkende tekst rond kennismateriaal

Links of documenten van bijvoorbeeld evaluaties, rapporten, presentaties.

Vraag en aanbod

Aansluiten kan voor schooljaar 23-24

Wil je je in schooljaar 23-24 aansluiten, dan ben je van harte welkom. Stuur in dat geval een mail aan Erik Welp.

ja ik heb interesse

We zoeken nog partners die ons kunnen helpen met het beschikbaar stellen van een geschikte ruimte om de lesinstructies op te nemen.

Thema’s waarvoor nog kennis wordt gezocht:

  • Open delen, na de pilot zullen de betrokkenen door de begeleiding van Kennisnet andere scholen kunnen helpen met het ontwikkelen van open leermateriaal.
  • Kwaliteit; door eerst op kleine schaal (binnen de stichting) het digitale lesmateriaal te testen zorgen we ervoor dat het prototype kan worden verbeterd, zodat we kwalitatief representatief product kunnen delen binnen de hele sector.
  • PO leraren betrekken; we starten met de pilot binnen 2 scholen. Daarna willen we dit als een train de trainer project verder uitrollen en zodoende steeds meer impact maken binnen de sector.
  • Verandering organiseren; het gebruik van digitale lesinstructies vraagt om een andere manier van organiseren van je dagelijkse onderwijs. Hier zal de sector bij geholpen moeten worden door middel van good practise en succesverhalen delen.
  • Duurzaam beheer; het te ontwikkelen lesmateriaal vraagt om een eenmalige grote investering, namelijk het realiseren van digitale lesinstructies voor alle leerjaren en kernvakken. Zodra dit is gerealiseerd kan het vervolgens duurzaam wordt gebruikt.

Activiteiten

Uiteindelijk is het doel om aan het eind van het schooljaar 2023/2024 voor de leerjaren 6 en 7 voor alle vakgebieden digitale instructielessen beschikbaar te hebben. Het betreft hier in totaal 170 lesinstructies voor de vakgebieden rekenen, taal en spelling.

Doelstellingen:

  1. Uiterlijk 1 oktober 2023: begrippenkader leerlijnen groepen 6 en 7 voor de kernvakken rekenen, taal en spelling gereed door E. Welp
  2. Periode mei 2023 tot oktober 2023: werving en samenstellen projectgroep vakspecialisten rekenen, taal en spelling.
  3. Vanaf oktober 2023: creëren, schrijven en redigeren van ca. 140 scripts voor lesinstructies door de vakspecialisten in samenwerking met de betrokken leerkrachten van de 2 pilotscholen.
  4. Vanaf november 2023: starten met de realisatie van de lesinstructies voor de leerjaren 6 en 7.
  5. Vanaf januari 2024: start testen van de lesinstructies binnen de leerjaren 6 en 7 op de 2 pilotscholen
  6. Vanaf maart 2024: delen van kennis en ervaringen binnen het bestuur en aanpassingen van de lesinstructies.

Impuls Open Leermateriaal

Dit project valt onder de pilotregeling van Impuls Open Leermateriaal. Dat betekent dat dit Groeifonds-programma het project steunt met expertise en subsidie. De kennis die tijdens het project wordt opgedaan, wordt geborgd en beschikbaar gemaakt voor anderen. Zo geven we open leermateriaal gezamenlijk een rotsvast fundament.

“Open leermateriaal maken of inpassen op school vraagt tijd en ruimte. Die willen we met ons pilotprogramma bieden aan scholen, netwerken en organisaties. We hebben bijvoorbeeld kennis en deskundige mensen in ons netwerk, waardoor projecten goed voorbereid van start kunnen en niet zelf het wiel hoeven uit te vinden. Daarnaast bieden we subsidie, waardoor ze ook tijd en mensen kunnen vrijmaken om echt met open leermateriaal aan de slag te gaan. Zo ontstaan mooie open collecties en best practices die andere scholen ook weer kunnen gebruiken. Met onze regeling helpen we ook professionals in het onderwijs om hun kennis en skills in te zetten bij andere projecten rondom open leermateriaal.”

Over Impuls Open Leermateriaal

Het programma Impuls Open Leermateriaal wordt gefinancierd door het Nationaal Groeifonds. Het is in het leven geroepen om het gebruik van open leermateriaal te stimuleren. Dat doet het door docenten te ondersteunen, scholen te verbinden, materiaal te verrijken, de infrastructuur te verbeteren en onderzoek te doen. Het gebruik van open leermateriaal wordt gezien als belangrijk middel om beter in te kunnen spelen op de talenten en behoeftes van leerlingen en daarmee de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Open leermateriaal is een belangrijke aanvulling op het materiaal van uitgevers. Daarom hebben meer dan twintig scholen, onderwijs- en expertiseorganisaties hun krachten in het programma gebundeld. Meer weten hierover? Kijk op de website: openleermateriaal.nl

  • Het arrangement Digiteach is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2023-12-19 11:06:02
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aan deze pilot werkt een projectgroep van STIP Hilversum.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Pilot in het kader van 'Impuls Open Leermateriaal'
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Pagina's pilots IOL. (z.d.).

    Template Etalage Pagina

    https://maken.wikiwijs.nl/202243/Template_Etalage_Pagina

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.