Versterken 21ste eeuwse vaardigheden

Versterken 21ste eeuwse vaardigheden

Over de pilot

Voorbeeld met Henk en Bep van de Nestas scholengroep
Voorbeeld met Henk en Bep van de Nestas scholengroep

Onderzoekend en ontwerpend leren (wetenschapsknooppunt) is een goede aanpak om deze 21ste eeuwse vaardigheden geïntegreerd aan te bieden. Door deze aanpak te combineren met de zeven werelden van techniek (JET-NET) ontstaan voor de leerlingen uitdagende lessen waar de 21ste eeuwse vaardigheden centraal staan. De succesvolle aanpak van de Nestas wil het netwerk delen, combineren met 21ste eeuwse vaardigheden en verrijken waar de behoefte van de Nestas ligt (onderzoekend leren en een aantal specifieke curriculum ontwikkelingen). Via open leermaterialen kan vervolgens deze succesvolle onderwijsaanpak gedeeld worden met andere regio’s. 

WisMon, Junior Campus, WKRU, Techniekmaker en JET-NET ontwikkelen en leveren nu al veel open leermateriaal voor het PO en VO (binnen de STO’s). NXtv levert een kanaal waar online en interactieve media voor scholen gedeeld wordt. 
De betrokken onderwijsinstellingen worden enorm geholpen met een duurzame, structurele, integrale oplossing om toekomstgericht onderwijs vorm te geven. Daarbij kan het aanreiken van open leermiddelen (onderwijsaanbod) niet los gezien worden van het begeleiden van leerkrachten (en leerlingen) in het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden. 

Bij deze samenwerkingen zijn bovenstaande partijen in wisselende samenwerking en activiteiten nauw betrokken om toekomstgericht onderwijs duurzaam neer te zetten en het bestaande lesaanbod te verrijken. De 7 werelden van techniek bieden contextrijk onderwijs, met name voor VMBO. In het PO mogen de 7 werelden nog meer ingezet worden.

Met het ontwikkelen van open leermateriaal met als achtergrond de 21ste eeuwse vaardigheden in de context van de 7 werelden van techniek, komt er landelijk aanbod beschikbaar waarmee leerkrachten en leerlingen vaardigheden ontwikkelen voor de toekomst. 
 

Impuls open leermateriaal steunt dit project

Hoe komt open leermateriaal in de praktijk het beste tot zijn recht? Om dit te ontdekken, ondersteunt Impuls Open Leermateriaal projecten met begeleiding en subsidie. We monitoren deze projecten en de kennis die we opdoen, borgen we en maken we beschikbaar voor anderen. Zo geven we open leermateriaal een rotsvast fundament.

De pilot "Versterken 21ste eeuwse vaardigheden" heeft in de eerste lichting een positief advies van de jury gekregen. De jury vond dat de aanvrager een helder projectplan heeft dat aansluit bij de gekozen onderdelen. 

 

Bekijk hier alle pilots Website Impuls Open Leermateriaal

Ga naar de communitypagina

De pilots hebben een gezamenlijke communitypagina waar deelnemers kennis kunnen delen door nieuwsberichten en documenten te plaatsen, elkaar vragen stellen en de agenda in te zien.

Deze pagina is openbaar, maar alleen leden kunnen berichten of reacties plaatsen.

Lid worden:

  • Ga naar de inlogpagina en log in met je school of persoonlijk entree-account.
  • Verstuur de benodigde persoonsgegevens in het formulier.
  • Na goedgekeuring van je aanvraag krijg je hiervan bericht via de mail.
  • Bevestig je lidmaatschap door de link in deze mail te volgen.

Wat gaan we opleveren?

De aangeboden materialen moeten leerkrachten concrete handvaten en ondersteuning geven, om zonder al te veel extra inspanning een leuke activiteit te organiseren en de 21ste eeuwse vaardigheden te versterken met onderzoekend & ontwerpend leren. Binnen de voorloop scholen wordt na afloop van een week een evaluatie cyclus met leerlingen en leerkacht gemaakt. Ervaringen worden meegenomen om de transfer naar andere scholen te vereenvoudigen.

Daarnaast wordt er gewerkt met instructiefilmpjes die de content laagdrempelig maken. Herkenbare thema’s welke flexibel ingezet kunnen worden aansluitend op bestaande lesmethodiek.
Het wetenschapsknooppunt (WKRU) draagt bij aan een duurzame borging van de resultaten. Er wordt gebruik gemaakt van de 7 stappen van Graft en Kemmers (2007)

De thema-activiteiten worden ontwikkeld op basis van de zeven werelden van de techniek.

De thema-activiteiten worden ontwikkeld op basis van de zeven werelden van de techniek.

Onderwijsontwikkeling conform het curriculaire spinnenweb
Het materiaal wordt ontwikkeld samen met input van de vakleerkrachten in het netwerk. Daarnaast hebben de betrokken partijen veel ervaring met didaktiek en ontwikkelen van onderwijs.

Onderdeel A

Voor onderdeel A staan de verschillende leermaterialen centraal:

  • Methode Junior Wereld Campus (Junior Campus en WisMon) gebaseerd op de didactiek van onderzoekend en ontwerpend leren.  
  • Lesmateriaal JetNet (context en inhoud voor 7 werelden)
  • Leidraad onderzoekend leren en leerlijn Onderzoeksvaardigheden vanuit Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit
  • Onderzoeklessen van STO West-Brabant Midden in combinatie met leesmethode atlantis

Onderdeel B

Verschillende “losse onderdelen” worden doorontwikkeld, en/of verrijkt maar vooral geïntegreerd om zo tot een structureel aanbod te komen waarin basisvaardigheden geïntegreerd en binnen een rijke context aangeboden worden. Hiervoor kiezen we een opzet van 7 themaweken, één per techniekwereld.

Voor onderdeel B worden een aantal activiteiten ondernomen:

  • Ontwikkeling van 7 thema activiteiten welke ingezet kunnen worden door basisscholen van de Nestas op de middenbouw.
  • Hiertoe wordt bestaand lesmateriaal met thema’s op basis van de zeven werelden van techniek en onderzoekend leren doorontwikkeld
  • Aangevuld met nieuw lesmateriaal zodat het per thema een compleet aanbod ontstaat welke de 21ste eeuwse vaardigheden raakt, de focus ligt hierbij op creatief denken, probleemoplossend denken en samenwerken. (aansluitend bij de vraag vanuit de Nestas)
  • Verrijken materiaal met interactieve instructies (media) voor docent en leerling

Leermateriaal

Korte, pakkende tekst rond leermateriaal

Links of documenten van bijvoorbeeld evaluaties, rapporten, presentaties.

Kennismateriaal

Korte, pakkende tekst rond kennismateriaal

Links of documenten van bijvoorbeeld evaluaties, rapporten, presentaties.

Vraag en aanbod

Aansluiten kan voor schooljaar 23-24

Wil je je in schooljaar 23-24 aansluiten, dan ben je van harte welkom. Stuur in dat geval een mail aan [Naam contactpersoon].

ja ik heb interesse

Activiteiten

Een overzicht van de activiteiten die we dit schooljaar hebben ondernomen en nog gaan ondernemen.

  • Lorem Ipsum 1 januari 1970 in Utrecht

Impuls Open Leermateriaal

Dit project valt onder de pilotregeling van Impuls Open Leermateriaal. Dat betekent dat dit Groeifonds-programma het project steunt met expertise en subsidie. De kennis die tijdens het project wordt opgedaan, wordt geborgd en beschikbaar gemaakt voor anderen. Zo geven we open leermateriaal gezamenlijk een rotsvast fundament.

“Open leermateriaal maken of inpassen op school vraagt tijd en ruimte. Die willen we met ons pilotprogramma bieden aan scholen, netwerken en organisaties. We hebben bijvoorbeeld kennis en deskundige mensen in ons netwerk, waardoor projecten goed voorbereid van start kunnen en niet zelf het wiel hoeven uit te vinden. Daarnaast bieden we subsidie, waardoor ze ook tijd en mensen kunnen vrijmaken om echt met open leermateriaal aan de slag te gaan. Zo ontstaan mooie open collecties en best practices die andere scholen ook weer kunnen gebruiken. Met onze regeling helpen we ook professionals in het onderwijs om hun kennis en skills in te zetten bij andere projecten rondom open leermateriaal.”

Over Impuls Open Leermateriaal

Het programma Impuls Open Leermateriaal wordt gefinancierd door het Nationaal Groeifonds. Het is in het leven geroepen om het gebruik van open leermateriaal te stimuleren. Dat doet het door docenten te ondersteunen, scholen te verbinden, materiaal te verrijken, de infrastructuur te verbeteren en onderzoek te doen. Het gebruik van open leermateriaal wordt gezien als belangrijk middel om beter in te kunnen spelen op de talenten en behoeftes van leerlingen en daarmee de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Open leermateriaal is een belangrijke aanvulling op het materiaal van uitgevers. Daarom hebben meer dan twintig scholen, onderwijs- en expertiseorganisaties hun krachten in het programma gebundeld. Meer weten hierover? Kijk op de website: openleermateriaal.nl

  • Het arrangement Versterken 21ste eeuwse vaardigheden is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2023-12-19 11:29:51
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aan deze pilot werkt Nestas Scholengroep als penvoerder.

    Daarnaast zijn de volgende partijen betrokken:

    STO West-Brabant Midden met o.a. de Borgesius Stichting, Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit (WKRU), NXtv, WisMon met Leapo, Junior Campus, Techniekmaker en JET-NET.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Pilot in het kader van 'Impuls Open Leermateriaal'
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    21ste eeuwse vaardigheden

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Pagina's pilots IOL. (z.d.).

    Template Etalage Pagina

    https://maken.wikiwijs.nl/202243/Template_Etalage_Pagina

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.