Versterken 21ste eeuwse vaardigheden

Versterken 21ste eeuwse vaardigheden

Over de pilot

Voorbeeld met Henk en Bep van de Nestas scholengroep
Voorbeeld met Henk en Bep van de Nestas scholengroep

Onderzoekend en ontwerpend leren (wetenschapsknooppunt) is een goede aanpak om deze 21ste eeuwse vaardigheden geïntegreerd aan te bieden. Door deze aanpak te combineren met de zeven werelden van techniek (JET-NET) ontstaan voor de leerlingen uitdagende lessen waar de 21ste eeuwse vaardigheden centraal staan. De succesvolle aanpak van de Nestas wil het netwerk delen, combineren met 21ste eeuwse vaardigheden en verrijken waar de behoefte van de Nestas ligt (onderzoekend leren en een aantal specifieke curriculum ontwikkelingen). Via open leermaterialen kan vervolgens deze succesvolle onderwijsaanpak gedeeld worden met andere regio’s. 

WisMon, Junior Campus, WKRU, Techniekmaker en JET-NET ontwikkelen en leveren nu al veel open leermateriaal voor het PO en VO (binnen de STO’s). NXtv levert een kanaal waar online en interactieve media voor scholen gedeeld wordt. 
De betrokken onderwijsinstellingen worden enorm geholpen met een duurzame, structurele, integrale oplossing om toekomstgericht onderwijs vorm te geven. Daarbij kan het aanreiken van open leermiddelen (onderwijsaanbod) niet los gezien worden van het begeleiden van leerkrachten (en leerlingen) in het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden. 

Bij deze samenwerkingen zijn bovenstaande partijen in wisselende samenwerking en activiteiten nauw betrokken om toekomstgericht onderwijs duurzaam neer te zetten en het bestaande lesaanbod te verrijken. De 7 werelden van techniek bieden contextrijk onderwijs, met name voor VMBO. In het PO mogen de 7 werelden nog meer ingezet worden.

Met het ontwikkelen van open leermateriaal met als achtergrond de 21ste eeuwse vaardigheden in de context van de 7 werelden van techniek, komt er landelijk aanbod beschikbaar waarmee leerkrachten en leerlingen vaardigheden ontwikkelen voor de toekomst. 
 

Impuls open leermateriaal steunt dit project

Hoe komt open leermateriaal in de praktijk het beste tot zijn recht? Om dit te ontdekken, ondersteunt Impuls Open Leermateriaal projecten met begeleiding en subsidie. We monitoren deze projecten en de kennis die we opdoen, borgen we en maken we beschikbaar voor anderen. Zo geven we open leermateriaal een rotsvast fundament.

De pilot "Versterken 21ste eeuwse vaardigheden" heeft in de eerste lichting een positief advies van de jury gekregen. De jury vond dat de aanvrager een helder projectplan heeft dat aansluit bij de gekozen onderdelen. 

 

Bekijk hier alle pilots Website Impuls Open Leermateriaal

Colofon

Het arrangement Versterken 21ste eeuwse vaardigheden is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2023-12-19 11:29:51
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aan deze pilot werkt Nestas Scholengroep als penvoerder.

Daarnaast zijn de volgende partijen betrokken:

STO West-Brabant Midden met o.a. de Borgesius Stichting, Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit (WKRU), NXtv, WisMon met Leapo, Junior Campus, Techniekmaker en JET-NET.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Pilot in het kader van 'Impuls Open Leermateriaal'
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
21ste eeuwse vaardigheden

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Pagina's pilots IOL. (z.d.).

Template Etalage Pagina

https://maken.wikiwijs.nl/202243/Template_Etalage_Pagina

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open