Professionalisering Digitale Geletterdheid & VO Geschiedenis & Media Fragmenten

Professionalisering Digitale Geletterdheid & VO Geschiedenis & Media Fragmenten

Over de pilot

In deze pilot willen we deze use case beantwoorden door Geschiedenisstudent-docenten en docenten te professionaliseren in het onderwijs voor het domein Digitale Geletterdheid, en Mediawijsheid. We helpen hen aan makkelijk toepasbare media fragmenten, die we samen met hen selecteren, door het schooljaar heen actualiseren en presenteren via WIKIWIJS. Deze pilot kan vervolgens als basis gebruikt worden om een methode te ontwikkelen om voor alle vakken tot media fragmenten, jaarcollecties te komen: geselecteerd, voor en vooral door student-docenten en docenten, die we willen delen via WIKIWIJS.

De basisvaardigheid Digitale geletterdheid

De urgentie om leerlingen te leren hoe ze veilig, effectief, kritisch en bewust gebruik maken van digitale toepassingen neemt toe: de kloof tussen digitaal geletterden en digitaal ongeletterden blijft anno 2021 nog steeds groot blijkt uit recent onderzoek van Kennisnet en University of Twente (2020). Het Ministerie van OCW, KNAW, PO-Raad, VO-Raad, de Algemene Vereniging Schoolleiders, Ouders & Onderwijs en het LAKS onderschrijven de urgentie en het belang om digitale geletterdheid een goede, centrale plek te geven in het primair en voortgezet onderwijs.

Die urgentie neemt toe nu in de COVID-periode de verschillen in digitale vaardigheden tussen leerlingen zichtbaar geworden: niet elke leerling krijgt van huis uit de laatste smartphone en de juiste digitale vaardigheden mee, niet iedere leerling beschikt over een ‘up to date device’ (SLO, 3 2021). Ondertussen wordt er in verschillende mate en op verschillende manieren, digitale geletterdheid aangeboden op scholen. Gevolg is dat een groot deel van de leerlingen onvoldoende wordt voorbereid, tijdens hun onderwijs op die digitale samenleving, waarin het gebruik van digitale technologie razendsnel toeneemt. Deze wisselende aandacht voor digitale vaardigheden kan op termijn tot een vergroting van de kansenongelijkheid leiden (Mulder, 2017).

Vanuit onze Gooise Scholen Federatie (GSF) belofte aan ál onze leerlingen willen wij voorkomen dat die kloof groter wordt: wij willen álle leerlingen voorbereiden op een leven, werken en ontwikkelen in een samenleving vol digitale technologie.

Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO) ontwikkelt, samen met leraren, vakdidactici, scholen en onderwijsorganisaties, de concept-kerndoelen voor het nieuwe landelijke curriculum gericht op digitale geletterdheid. Echter, het is nog onduidelijk hoe deze doelen geïntegreerd moeten worden in het primair en voortgezet onderwijs en hoe de professionalisering van leerkrachten en docenten, gelet op deze nieuwe vaardigheden, vormgegeven dient te worden. Naast deze uitdagingen waar basis- en middelbare scholen voor staan, zullen ook lerarenopleidingen digitale geletterdheid een centrale rol moeten geven, om zo de leerkrachten van de toekomst goed voor te bereiden en huidige leerkrachten te kunnen trainen/nascholen.

De GSF en de Hogeschool Utrecht hebben besloten niet te wachten tot de kerndoelen klaar zijn en alvast een start te maken door te vertrekken vanuit het domein Mediawijsheid. Wij willen onze docenten nu opleiden in Digitale Geletterdheid, zodat zij al hun leerlingen hierin, goed geïnformeerd en geoutilleerd kunnen meenemen.

 

Impuls open leermateriaal steunt dit project

Hoe komt open leermateriaal in de praktijk het beste tot zijn recht? Om dit te ontdekken, ondersteunt Impuls Open Leermateriaal projecten met begeleiding en subsidie. We monitoren deze projecten en de kennis die we opdoen, borgen we en maken we beschikbaar voor anderen. Zo geven we open leermateriaal een rotsvast fundament.

De pilot "Professionalisering Digitale Geletterdheid & VO Geschiedenis & Media Fragmenten" heeft in de eerste lichting een positief advies van de jury gekregen. De jury vond het een goed opgebouwd projectplan, met een stapsgewijze aanpak die past bij de verschillende onderdelen van de regeling. De begroting is overzichtelijk en realistisch.

 

Bekijk hier alle pilots Website Impuls Open Leermateriaal

Colofon

Het arrangement Professionalisering Digitale Geletterdheid & VO Geschiedenis & Media Fragmenten is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2023-12-19 11:17:57
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Deze pilot wordt uitgevoerd door de Gooise Scholen Federatie en de Hogeschool Utrecht i.s.m. Beeld & Geluid Onderwijs.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Pilot in het kader van 'Impuls Open Leermateriaal'
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Pagina's pilots IOL. (z.d.).

Template Etalage Pagina

https://maken.wikiwijs.nl/202243/Template_Etalage_Pagina

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open