Wiskunde voor heterogene onderbouwklassen vmbo

Wiskunde voor heterogene onderbouwklassen vmbo

Over de pilot

wiskundedocent voor een krijtbord met een simpele somIn het kader van het tegengaan van kansenongelijkheid worden scholen gestimuleerd om heterogene brugklassen in te richten. Bij het werken met heterogene brugklassen worden docenten gehinderd door het gebrek aan leerweg-doorbroken leermateriaal. Het doel van deze pilot is om een complete collectie open leermateriaal te ontwikkelen voor het vak wiskunde, gericht op heterogene onderbouwklassen van het vmbo. Het leermateriaal zal de kerndoelen van leerjaar 1 en 2 van het vmbo-bl, vmbo-kl, vmbo-gl/tl en havo dekken en in zich verenigen. Het leermateriaal wordt ontwikkeld door wiskundedocenten met 10+ jaren ervaring in het vmbo.

Impuls open leermateriaal steunt dit project

Hoe komt open leermateriaal in de praktijk het beste tot zijn recht? Om dit te ontdekken, ondersteunt Impuls Open Leermateriaal projecten met begeleiding en subsidie. We monitoren deze projecten en de kennis die we opdoen, borgen we en maken we beschikbaar voor anderen. Zo geven we open leermateriaal een rotsvast fundament.

De pilot "wiskunde voor heterogene onderbouwklassen vmbo" heeft in de eerste lichting een positief advies van de jury gekregen. De jury vond het een mooi uitgewerkt project met een duidelijk doel voor ogen. De uitwerking van plan ziet er wel realistisch uit en kosten daarmee ook.

 

Bekijk alle pilots Website Impuls Open Leermateriaal

Ga naar de communitypagina

De pilots hebben een gezamenlijke communitypagina waar deelnemers kennis kunnen delen door nieuwsberichten en documenten te plaatsen, elkaar vragen stellen en de agenda in te zien.

Deze pagina is openbaar, maar alleen leden kunnen berichten of reacties plaatsen.

Lid worden:

  • Ga naar de inlogpagina en log in met je school of persoonlijk entree-account.
  • Verstuur de benodigde persoonsgegevens in het formulier.
  • Na goedgekeuring van je aanvraag krijg je hiervan bericht via de mail.
  • Bevestig je lidmaatschap door de link in deze mail te volgen.

Wat gaan we opleveren?

In het kader van het tegengaan van kansenongelijkheid worden scholen gestimuleerd om heterogene brugklassen in te richten. Bij het werken met heterogene brugklassen worden docenten gehinderd door het gebrek aan leerweg-doorbroken leermateriaal. Het doel van deze pilot is om een complete collectie open leermateriaal te ontwikkelen voor het vak wiskunde, gericht op heterogene onderbouwklassen van het vmbo. Het leermateriaal zal de kerndoelen van leerjaar 1 en 2 van het vmbo-bl, vmbo-kl, vmbo-gl/tl en havo dekken en in zich verenigen. 

De inhoud van het leermateriaal zal gebaseerd zijn op de leerdoelen die voortvloeien uit de kerndoelen, wetenschappelijke inzichten met betrekking tot didactiek en bekende wiskundemethoden uit Nederland. Ook zal er gebruik worden gemaakt van wiskundemethoden uit landen waar gewerkt wordt met heterogene klassen zoals Zweden, Verenigd Koninkrijk en Noorwegen. Daarnaast zal AI ingezet worden om kwantiteit van materiaal te verzorgen. Hiermee willen we een breed aanbod van verwerkingsopdrachten creëren waaruit docenten passend materiaal kunnen selecteren. Bij het leermateriaal komt een docentenhandleiding en instructievideo's waarin wordt uitgelegd hoe het materiaal gekopieerd, gearrangeerd en aangepast kan worden. Het leermateriaal zal dus ook in homogene klassen ingezet kunnen worden, zowel als volledige methode als voor docenten om te kunnen differentiëren, variëren en arrangeren.

Aeres vmbo legt in het nieuwe schoolplan nog meer nadruk op omgaan met verschillen en het bieden van kansen aan leerlingen in hun ontwikkeling. Op meerdere locaties zijn er pilots met heterogene brugklassen opgestart, om samen met leerlingen te ontdekken wat de beste route is naar de bovenbouw. Tegelijkertijd wil Aeres leerlingen zoveel mogelijk uitdagen om het beste uit zichzelf te halen, voor alle verschillende vakken. Geschikte leermiddelen, voor het op verschillende niveaus werken aan kerndoelen voor de onderbouw, zijn daarbij onmisbaar. 

De ontwikkelaars, tevens gebruikers van het lesmateriaal zijn de initiatiefnemers van dit project. Nog dit schooljaar wordt tijdens een projectdag voor de heterogene brugklassen een projectgroep geformeerd. Van alle locaties die werken met heterogene brugklassen zal een tweetal vakdocenten aansluiten. Zij gebruiken het materiaal en voorzien de leermiddelen van feedback en koppelen deze terug naar de ontwikkelaars van de leermiddelen. De projectgroep heeft regelmatig contact met elkaar. Bijeenkomsten zullen zowel fysiek als via Teams gepland worden. 

Leermateriaal

Korte, pakkende tekst rond leermateriaal

Links of documenten van bijvoorbeeld evaluaties, rapporten, presentaties.

Kennismateriaal

Korte, pakkende tekst rond kennismateriaal

Links of documenten van bijvoorbeeld evaluaties, rapporten, presentaties.

Vraag en aanbod

Aansluiten kan voor schooljaar 23-24

Wil je je in schooljaar 23-24 aansluiten, dan ben je van harte welkom. Stuur in dat geval een mail aan [Naam contactpersoon].

ja ik heb interesse

Activiteiten

Een overzicht van de activiteiten die we dit schooljaar hebben ondernomen en nog gaan ondernemen.

  • Kick off bijeenkomst november 2023 in Almere
    Deze dag is besteed aan een introductie van het programma

Impuls Open Leermateriaal

Dit project valt onder de pilotregeling van Impuls Open Leermateriaal. Dat betekent dat dit Groeifonds-programma het project steunt met expertise en subsidie. De kennis die tijdens het project wordt opgedaan, wordt geborgd en beschikbaar gemaakt voor anderen. Zo geven we open leermateriaal gezamenlijk een rotsvast fundament.

“Open leermateriaal maken of inpassen op school vraagt tijd en ruimte. Die willen we met ons pilotprogramma bieden aan scholen, netwerken en organisaties. We hebben bijvoorbeeld kennis en deskundige mensen in ons netwerk, waardoor projecten goed voorbereid van start kunnen en niet zelf het wiel hoeven uit te vinden. Daarnaast bieden we subsidie, waardoor ze ook tijd en mensen kunnen vrijmaken om echt met open leermateriaal aan de slag te gaan. Zo ontstaan mooie open collecties en best practices die andere scholen ook weer kunnen gebruiken. Met onze regeling helpen we ook professionals in het onderwijs om hun kennis en skills in te zetten bij andere projecten rondom open leermateriaal.”

Over Impuls Open Leermateriaal

Het programma Impuls Open Leermateriaal wordt gefinancierd door het Nationaal Groeifonds. Het is in het leven geroepen om het gebruik van open leermateriaal te stimuleren. Dat doet het door docenten te ondersteunen, scholen te verbinden, materiaal te verrijken, de infrastructuur te verbeteren en onderzoek te doen. Het gebruik van open leermateriaal wordt gezien als belangrijk middel om beter in te kunnen spelen op de talenten en behoeftes van leerlingen en daarmee de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Open leermateriaal is een belangrijke aanvulling op het materiaal van uitgevers. Daarom hebben meer dan twintig scholen, onderwijs- en expertiseorganisaties hun krachten in het programma gebundeld. Meer weten hierover? Kijk op de website: openleermateriaal.nl

  • Het arrangement Wiskunde voor heterogene onderbouwklassen vmbo is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2023-12-18 10:59:27
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aan deze pilot werken wikundedocenten wiskunde van drie verschillende Aeres VMBO scholen.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    In het kader van het tegengaan van kansenongelijkheid worden scholen gestimuleerd om heterogene brugklassen in te richten. Bij het werken met heterogene brugklassen worden docenten gehinderd door het gebrek aan leerweg-doorbroken leermateriaal. Het doel van deze pilot is om een complete collectie open leermateriaal te ontwikkelen voor het vak wiskunde, gericht op heterogene onderbouwklassen van het vmbo. Het leermateriaal zal de kerndoelen van leerjaar 1 en 2 van het vmbo-bl, vmbo-kl, vmbo-gl/tl en havo dekken en in zich verenigen. Het leermateriaal wordt ontwikkeld door wiskundedocenten met 10+ jaren ervaring in het vmbo.
    Leerniveau
    VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 1; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 1; HAVO 1; VMBO gemengde leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 2; HAVO 2;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    wiskunde

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Pagina's pilots IOL. (z.d.).

    Template Etalage Pagina

    https://maken.wikiwijs.nl/202243/Template_Etalage_Pagina