Donor onderhoud BBL 2324

Donor onderhoud BBL 2324

Les: Onkruidbestrijding

Inleiding

Er is geen objectieve of biologische definitie van onkruid. Wat men als ongewenst beschouwt, is afhankelijk van het gebruik van de grond, waar het onkruid voorkomt en van de beoordelaar. Het is mogelijk dat een plant in de ene omgeving als onkruid gezien wordt, bijvoorbeeld doordat hij overdadig groeit en zo tuinplanten overwoekert, terwijl deze in een andere omgeving als niet ongewenst of zelfs als aantrekkelijk wordt beschouwd, zoals in wilde tuinen. In de biologische landbouw zijn sommige kruiden welkom, terwijl ze in de reguliere landbouw als ongewenst worden gezien. Lijsten van onkruiden hebben dan ook alleen maar zin in de context van een bepaald grondgebruik. De opvatting over onkruiden kan in de loop van de tijd ook veranderen.

Dus: onkruid ongewenste planten. Dit is niet gekoppeld aan een specifieke plant maar aan een specifieke situatie.

Opdracht 2

Zoek op internet op welke onkruiden je het meest tegen komt in borders. Maak hiervan een top 5.

Doe hetzelfde voor onkruiden in grasvelden.

Ga de schooltuin in en kijk of je deze onkruiden ook tegenkomt. Maak hier een foto van en verwerk de top 5 met je foto in een Word-document.

Hoe je je plantvakken ook beheerd, er zullen altijd planten willen groeien die er niet in thuis horen. Deze zul je vroeg of laat moeten bestrijden.

Bekijk het onderstaande filmpje.

Japanse duizendknoop

Les 1: Kruidachtige gewassen

In deze les gaan we kijken naar wat kruidachtige planten eigenlijk zijn en hoe we ze toepassen. We gaan ook aan de slag met een stukje bemesting en ziekte- en plaagbestrijding.

Hieronder vind je de delen van de presentatie van de docent. Volg de presentatie (of neem de bestanden zelf even door).

Les 2: Water geven en steunen

Als we de bloembakken, wisselperken en/of borders eenmaal aangelegd hebben begint de verzorging. We hebben al gekeken naar ziekten en plagen en de bemesting van de planten. Zodra ze gaan groeien zullen sommige planten steun nodig hebben. Daarnaast moeten we ook nadenken over de vochtbehoefte van deze planten. Gemiddeld valt in Nederland jaarlijks voldoende neerslag, het valt echter niet altijd op de momenten dat de planten het het hardst nodig hebben.

Hieronder vind je de delen van de presentatie van de docent. Volg de presentatie (of neem de bestanden zelf even door).

Van oudsher zijn mensen gewend hun tuin handmatig water te geven. Je hebt natuurlijk de gewone gieter maar voor het grotere werk maken mensen gebruik van gewone sproeiers, zwenksproeiers en  sectorsproeiers.

Sinds een aantal jaren is de automatische beregening aan een opmars bezig. Zeker met de toenemende droogte vinden deze systemen gretig aftrek. Het principe is simpel, er wordt een systeem van sproeiers met leidingen aangelegd. Tussen de leiding en de kraan zit dan een computer waarbij je de frequentie, de duur en het tijdstip van sproeien kan invoeren.

Een nadeel van automatische beregening is dat je niet meer op gevoel maar volgens een vast ritme water geeft. Dit nadeel kan je ondervangen door gebruik te maken sensoren.

In het kader van duurzaamheid is het beter om zo min mogelijk te (hoeven te) beregenen. Het is onvoorstelbaar om te zien heveel liters schoon drinkwater er in de zomer dagelijks in de tuinen wordt verbruikt. Nu zal het meeste wel in de bodem verdwijnen maar een gedeelte zal afstromen en/of verdampen.

Steunen van planten

Het steunen van vaste planten, wanneer het op tijd gebeurt, hoeft niet lelijk te zijn. Vaak, echter, grijpen we pas in wanneer planten dreigen om te vallen. Wat je dan ook doet, het ziet er vaak niet uit. Ook hier geldt weer, voorkomen is beter dan genezen.

Les 3: Uitgebloeide bloemen verwijderen en scheuren

Hieronder vind je de delen van de presentatie van de docent. Volg de presentatie (of neem de bestanden zelf even door).

Polvormige vaste planten vormen elk jaar nieuwe plantdelen aan de buitenkant van de pol. We noemen dat uitstoelen. De pol in zijn geheel zal na verloop van tijd echter minder groeikrachtig worden. Wanneer we de plant 'scheuren' en de delen vanuit die jongere rand terug planten, zullen deze weer groeikrachtig zijn en gaan uitstoelen. Op deze wijze kan je vaste planten langer vitaal en groeikrachtig houden.

Frequentie waarbij het delen en verplanten van soorten aangeraden wordt
Frequentie waarbij het delen en verplanten van soorten aangeraden wordt

Een andere klusje 'uit de oude doos' is het uitknippen van uitgebloeide bloemen. De Engelsen noemen dit 'deadheading' maar een mooie Nederlandse term hiervoor  hebben we helaas niet.

Hieronder vind je de delen van de presentatie van de docent. Volg de presentatie (of neem de bestanden zelf even door).

De RHS Chelsea Flower Show, formeel bekend als de Great Spring Show, is een tuinshow die eind mei vijf dagen wordt gehouden door de Royal Horticultural Society (RHS) op het terrein van het Royal Hospital Chelsea in Chelsea, Londen. De show wordt sinds 1912 in Chelsea gehouden en wordt bijgewoond door leden van de Britse koninklijke familie.

Hoogtepunten van de Chelsea Flower Show zijn onder meer de avant-gardistische showtuinen, ontworpen door toonaangevende namen, met Floral Marquee als middelpunt. De Show beschikt ook over kleinere tuinen, zoals de Artisan en Urban Gardens.

Om zeker te weten dat er tijdens deze 5 dagen zoveel mogelijk planten in bloei staan, wordt er gebruik gemaakt van de zogenaamde 'Chelsea-chop'.

https://www.gardenersworldmagazine.nl/groene-school/snoeien/chelsea-chop/

Achtergrondinfo:

Als je meer wilt weten over de Chelsea-chop, kan je deze site en dit filmpje kijken. Let op: het is in het Engels!

Les 4: Opschonen

De laatste klus die we behandelen is het opschonen.

Hieronder vind je de delen van de presentatie van de docent. Volg de presentatie (of neem de bestanden zelf even door).

Opdracht 1: We hebben de afgelopen lessen verschillende onderhoudsmaatregelen besproken. Het ging veelal over perkgoed, bollen en knollen en over vaste planten. Maak nu voor de vaste planten eens een werkpakket waarin je de besproken werkzaamheden een plaatsje geeft. Probeer waar mogelijk ook de frequentie aan te geven.

Wanneer je naar de tabel uit opdracht 1 kijkt, snap je denk ik wel waarom sinds de invoering van het minimum loon, de vaste planten langszaam uit het openbaar groen verdwenen. Sinds een aantal jaren, echter, zijn vaste planten in het openbaar groen weer met een opmars bezig. In de onderstaande folder wordt hier het één en ander over uitgelegd.

Opdracht 2: Kijk in de bovenstaande brochure eens naar het onderhoud. Maak een werkpakket voor vaste planten in het openbaar groen. Probeer ook hier de frequentie erbij te zetten.

  • Het arrangement Donor onderhoud BBL 2324 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Maurice van Bijnen Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2023-10-29 08:01:56
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Donor onderhoud BBL 2324
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Japanse duizendknoop
    https://www.youtube.com/watch?v=IOJl_HNVIFI
    Video
    https://www.gardenersworldmagazine.nl/groene-school/snoeien/chelsea-chop/
    https://www.gardenersworldmagazine.nl/groene-school/snoeien/chelsea-chop/
    Link

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    van Bijnen, Maurice. (z.d.).

    donor onderhoud 2023

    https://maken.wikiwijs.nl/199217/donor_onderhoud_2023

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.