Vaardig in de basis - week 5, 7 en 8

Vaardig in de basis - week 5, 7 en 8

Dhr. van Delden - Week 5

Dhr. en mw. van Delden wonen in een klein dorp in de Betuwe.

Dhr. van Delden is 78 jaar oud en is al jaren met pensioen. In zijn werkende leven werkte hij als boekhouder op een transportbedrijf.

Mw. van Delden is 76 jaar oud en heeft altijd voor haar gezin en het huishouden gezorgd. Ze hebben samen twee kinderen; een zoon en een dochter. Ook zijn ze de trotse opa en oma van vijf kleinkinderen die inmiddels al allemaal studeren. De zoon en dochter van Dhr. en mw. van Delden wonen niet in de buurt.

Van de familie zijn inmiddels twee broers van dhr. overleden. Alleen zijn jongste zus leeft nog en woont met haar man 10 kilometer verderop in een dorp. Met haar heeft hij een goed contact. Mw. van Delden heeft nog twee zussen en een broer die in de buurt wonen. Het echtpaar heeft verder fijne buren en een paar goede vrienden waar ze een prettig contact mee hebben. Een aantal daarvan zijn ook al op leeftijd en worden hulpbehoevend, waardoor ze elkaar niet zo goed meer kunnen bezoeken.

Mw. van Delden is altijd goed gezond geweest, en neemt dan ook een groot deel van het huishouden voor haar rekening. Recent is ze lelijk gevallen met de fiets toen ze boodschappen had gedaan. Hierbij heeft ze een diepe wond aan haar been opgelopen heeft. Net na de val bloedde de wond hevig, waar mevrouw erg van geschrokken was, omstanders hebben mevrouw naar de huisarts gebracht. Deze heeft de wondverzorgd en geregeld dat de wijkverpleegkundige van de thuiszorgorganisatie langs komt bij mevrouw om de wond te monitoren en te verzorgen.  

Dhr. van Delden kampt met meer gezondheidsproblemen. Door de pijn aan de rug, knieën en benen komt dhr. van Delden nauwelijks meer buiten. Deze pijn, belemmert hem in al zijn activiteiten zoals wassen, aankleden, toiletgang, staan en lopen.

De laatste tijd neemt ook zijn vergeetachtigheid toe. Omdat dhr. van Delden de laatste tijd zo weinig energie heeft en vaak een deel vergeet, doet zijn vrouw de boodschappen.  

Dhr. ging tot voor kort twee maal per week naar de ouderensoos om te biljarten. De ouderensoos is gelegen in het winkelcentrum, ongeveer 500 meter van dhr. zijn huis. De laatste drie maanden redt hij het niet meer om deze 500 meter te lopen. Hij heeft überhaupt geen zin meer in dergelijke activiteiten. Hij mist wel zijn vrienden van de soos. Nu hij nauwelijks meer buiten komt, ziet hij zijn buren eigenlijk ook niet meer

Dhr. kan steeds minder zelf. ’s Nachts slaapt hij slecht en als hij ’s ochtends wakker wordt, is hij te moe om zichzelf te wassen en aan te kleden. Mw. van Delden probeert hem in ieder geval een keer per week te helpen met douchen. Veel dagen houdt hij een joggingbroek aan: dat is makkelijk omdat hij er ook in kan slapen. Ook merkt mw. van Delden dat haar man zijn tanden niet of nauwelijks poetst. Mw. heeft aangeboden haar man hierbij te helpen, maar hij laat dit niet toe.

Warm eten doet hij nauwelijks, omdat hij geen trek heeft en het hem ook niet smaakt. Hij eet nog wel boterhammen wanneer mw. van Delden ze voor hem smeert.

Door al deze ontwikkelingen geeft mw. van Delden, tijdens de verzorging van haar been, bij jou aan dat de zorg voor haar echtgenoot haar teveel wordt.

In overleg met mw. van Delden neem je contact op met de huisarts van de familie.

De huisarts, is goed op de hoogte van de gezondheidssituatie van dhr. en vertelt dat hij dhr. heeft doorverwezen naar de geriater in verband met een MMSE-score van 19.

Dhr. van Delden - Week 7

Later deze week is dhr. ontslagen uit het ziekenhuis. Na thuiskomst uit het ziekenhuis is de situatie van dhr. van Delden in korte tijd snel verslechterd. Dhr. is gedesoriënteerd in tijd, plaats en persoon. Ook fysiek is dhr. achteruit gegaan. Hij heeft last van wondjes in zijn mond ten gevolge van het verwaarlozen van zijn gebit. Hij was al geen goede eter, maar eet nu nog moeizamer. Slikken lukt bijna niet meer. Dhr. ligt veel op bed, ook dit brengt de nodige risico’s met zich mee. Tien dagen geleden heeft hij zich flink verslikt. Sinds een week is hij zeer onrustig, ligt te woelen in bed. Daarbij blijkt hij ook koorts te hebben. De huisarts heeft de diagnose pneumonie gesteld. Het slikken van antibiotica gaat niet meer. Gezien zijn sterke achteruitgang en het feit dat het slikken van antibiotica (net als eten) bijna niet meer lukt, is in overleg met de familie besloten om dhr. niet meer te behandelen. De huisarts heeft vastgesteld dat dhr. in de laatste levensfase is gekomen en hij nog een levensverwachting van enkele dagen heeft.

 

VTG - Mondzorg en decubituspreventie

Rapporteer je bevindingen van het gesprek in het DEPD.

Dhr. van Delden - Week 8

Na thuiskomst uit het ziekenhuis is de situatie van dhr. van Delden in korte tijd snel verslechterd. Dhr. is gedesoriënteerd in tijd, plaats en persoon. Ook fysiek is dhr. achteruit gegaan. Hij heeft last van wondjes in zijn mond ten gevolge van het verwaarlozen van zijn gebit. Hij was al geen goede eter, maar eet nu nog moeizamer. Slikken lukt bijna niet meer. Dhr. ligt veel op bed, ook dit brengt de nodige risico’s met zich mee. Tien dagen geleden heeft hij zich flink verslikt. Sinds een week is hij zeer onrustig, ligt te woelen in bed. Daarbij blijkt hij ook koorts te hebben. De huisarts heeft de diagnose pneumonie gesteld. Het slikken van antibiotica gaat niet meer. Gezien zijn sterke achteruitgang en het feit dat het slikken van antibiotica (net als eten) bijna niet meer lukt, is in overleg met de familie besloten om dhr. niet meer te behandelen. De huisarts heeft vastgesteld dat dhr. in de laatste levensfase is gekomen en hij nog een levensverwachting van enkele dagen heeft.

  • Het arrangement Vaardig in de basis - week 5, 7 en 8 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2024-11-04 12:12:26
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Week 1
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.