Excursie Berlijn

Excursie Berlijn

Excursie Berlijn

Berlijn is een stad die continu verandert en wordt ook wel de culturele hoofdstad van Europa genoemd. De cijfers zijn verbluffend: drie opera's, meer dan 150 theaters, meer dan 175 musea en verzamelingen, circa 300 galerieën, meer dan 250 openbare bibliotheken, 130 bioscopen en talrijke andere culturele instellingen zijn er in Berlijn te vinden.

 

Dit jaar gaan we voor de twaalfde keer naar Berlijn! We vertrekken op maandag 13 mei met de bus naar Berlijn en hopen dan aan het eind van de middag in Berlijn aan te komen. We overnachten in een klein, maar prachtig hotel in het centrum van de stad. Naast een verkenning te voet zullen we in Berlijn ook gebruik maken van de bus en de U-Bahn (metro). In de afgelopen jaren is een zeer gevarieerd programma ontstaan waarbij naast bijvoorbeeld aandacht voor de Berlijnse Muur er ook aandacht zal zijn voor de hippe kant van Berlijn. Zo doen we een workshop over Street Art waarbij je jezelf mag bewijzen als Street Art-artiest. Deze workshop wordt gegeven door underground artiesten van Berlijn. Daarnaast bezoeken wij het Olympisch Stadion en bekijken wij Berlijn vanuit de hoge Fernsehturm (203 meter!). Indrukwekkend is onder andere altijd het bezoek aan het concentratiekamp Sachsenhausen. Wat deze excursie echt uniek maakt is dat je een deel van de stad zelf mag verkennen. Er zal dus ook genoeg ruimte zijn om je shopping bag aan te vullen

 

Voor wat betreft het eten, hebben we een heel uitgebreid ontbijtbuffet in het hotel. De lunch regelen we zelf op gezellige stekken in de stad en voor de warme maaltijd hebben we plaatsen in een mooi restaurant gereserveerd vlakbij de Friedrichstraße.

Berlijn is zoals gezegd een fraaie stad en er wordt nog steeds erg hard gewerkt om de stad nog mooier te maken. Berlijn telt een aantal mooie plekken om te winkelen: de wereldberoemde Kurfürstendamm (let op de Ferrari’s en Bugatti’s!), het bekende Kaufhaus des Westens (KaDeWe), de elegante Friedrichstraße etc. Daarom is het ook de bedoeling dat we af en toe ruimte vinden om hier een kijkje te nemen en enkele inkopen te doen.

Locaties die we gaan bezoeken tijdens onze reis zijn o.a.:

· Street Art Workshop

· Unter den Linden, belangrijkste straat van Berlijn met o.a. Brandenburger Tor en het Rijksdaggebouw

· Friedrichstraße, Checkpoint Charlie, de voormalige grensovergang O/W-Berlijn

· De Kurfürstendamm, dé winkelstraat van Berlijn met ook de Kaiser Wilhelmgedächtniskirche, de ruïne van de toren, een monument dat aanspoort tot vrede en verzoening en daar vlakbij het Kaufhaus des Westens, het grootste warenhuis van Europa.

· Potsdamer Platz, alle gebouwen zijn hier nieuw, internationaal bekende architecten hebben de nieuwbouw ontworpen, met o.a. het Sony Center.

· Sachsenhausen

· Slot Sanssouci

· Koepel op het Rijksdag gebouw

· Alexanderplatz en omgeving inclusief de Fernsehturm, waar vanaf we de stad op 203 meter hoogte kunnen bekijken

· Het Olympisch stadion gebouwd voor de spelen van 1936 en bekend van de WK finale 2006 Frankrijk tegen Italië. (Foto, zie vorige pagina)

Leiding: A. van Asselt, C. Hoekert, M.G. Jansen en J. van den Hoorn

Groepsgrootte: 48 personen.

 

Programma

Hier vind je het programma van afgelopen jaar zodat je al een beetje een idee hebt van wat je kunt verwachten.

Open bestand PROGRAMMA Berlijn.docx

Hotel

Dit jaar verblijven we voor het eerst in het Acama hotel in Kreuzberg. Het hotel ligt in het hart van de stad dichtbij de meeste bezienswaardigheden!

Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor is de belangrijkste poort van Berlijn, gebouwd in 1788. De poort staat aan de Pariser Platz en vormt de afsluiting van de boulevard Unter den Linden. Aan de westzijde van de poort gaat de weg verder als Straße des 17. Juni.

De Brandenburger Tor is de enige bewaard gebleven stadspoort van Berlijn. Vroeger was de plek waar de poort staat de stadsgrens van het centrum. Wie door de poort wilde, moest tol betalen.

Holocaust denkmal

Het Holocaustmonument (formele naam: Denkmal für die ermordeten Juden Europas) in Berlijn is een monument ter herdenking van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het bestaat uit 2711 betonblokken variërend in hoogte van 20 cm tot 4,5 meter met een onderlinge tussenruimte van 95 cm. Onder het veld met de blokken is een expositieruimte ingericht. De Amerikaanse architect Peter Eisenman heeft het monument ontworpen. Het veld met de golvende blokken roept volgens hem een gevoel van enorme desoriëntatie en isolement op en is symbolisch voor de ervaringen van de Joodse bevolking tijdens het nazibewind. Het monument, de 2711 betonnen blokken, neergezet op een gigantisch veld naast de Brandenburger Tor in het centrum van Berlijn. De afstand tussen de donkergrijze zuilen is bewust zo smal gehouden dat men er niet naast elkaar kan lopen. De bezoeker voelt zich tussen de betonnen blokken eenzaam en verlaten, precies zoals de slachtoffers in de concentratiekampen, zegt initiatiefneemster Lea Rosh: "De hele wereld wist er destijds van, dat de joden werden vermoord. De paus was op de hoogte, de Amerikanen wisten ervan, en ook de Britten en de Fransen wisten wat in Auschwitz gebeurde. Maar niemand greep in. Dat gevoel, in de steek gelaten te worden, probeer ik me voor te stellen als ik tussen de blokken loop."

 

Betekenis

Het ontwerp is op verschillende manieren geprobeerd uit te leggen. Het zou gaan om grafzerken of de grijze kleur zou doen denken aan de as van de verbrande joden. Anderen zeggen dat het glooiende terrein en de ongelijke blokken bij de bezoeker een gevoel van onzekerheid en desoriëntatie teweeg moeten brengen. De ontwerper zelf wil geen betekenis geven aan het monument. Volgens hem kunnen we het verleden alleen begrijpen door een manifestatie in het heden. Voor hem is het monument een plek zonder specifieke betekenis. De blokken houden op onverzettelijke wijze een herinnering levend. De grote grijze brei van blokken moet mensen in ieder geval aan het denken zetten.

Olympisch stadion

BERLINER OLYMPIASTADION

Het stadion dankt zijn naam aan de Olympische Spelen van 1936. Het werd speciaal voor deze gelegenheid gebouwd op een plaats waar tot dan toe een grote paardenrenbaan was gelegen. Hitler wilde in en rond het stadion echter ook ruimte scheppen voor glansvolle parades van zijn troepen, die door circa 300.000 (!) toeschouwers gevolgd moesten kunnen worden.

Na de oorlog is het stadion als voetbal- en atletiekstadion in gebruik genomen. Voor het Wereldkampioenschap voetbal in 2006 werd het stadion volledig gemoderniseerd. Het is uniek in de wereld vanwege zijn “open ring”. Het stadion is de thuishaven van voetbalclub Hertha BSC en biedt plaats aan 74.500 mensen (alleen zitplaatsen).

Het feit dat hier de WK-finale plaats vond (en niet in de gloednieuwe Allianzarena van München) maakte de stad Berlijn nog een stukje trotser dan het al was.

Sachsenhausen

Sachsenhausen was tijdens de Tweede Wereldoorlog een concentratiekamp in nazi-Duitsland. Het kamp lag 35 kilometer vanBerlijn en werd in 1936 gebouwd door gevangenen. Het kamp lag in de wijk Sandhausen (tegenwoordig Sachsenhausen, net als het kamp zelf) in de stad Oranienburg.

In Sachsenhausen hebben van 1939 tot 1945 ongeveer 200.000 mensen gevangengezeten, over de periode van 1936 tot 1939 zijn geen betrouwbare cijfers beschikbaar. Volgens de 'officiële' cijfers zijn er ca. 30.000 tot 50.000 mensen omgekomen.[2][3] Onder de gevangenen waren politieke tegenstanders van Adolf Hitler, krijgsgevangenen, zogenoemde asocialen, onder wie de Duitsers onder meer zigeuners schaarden. Verder Joden, homoseksuelen en Jehova's getuigen. Velen kwamen om het leven door ziekte, uithongering, uitputting, marteling en executie.

Slot Sanssouci

Potsdam is waarschijnlijk gesticht in de 10e eeuw. Lange tijd bleef het een onbeduidend dorp, hoewel het in 1345 stadsrechten kreeg. In 1660 werd de stad door keurvorst Frederik Willem uitgekozen als zijn zomerresidentie. Hij liet er een kasteel bouwen geïnspireerd op het kasteel Honselaarsdijk wat hij leerde kennen tijdens zijn studie in Nederland. Later werd de stad ook de favoriete verblijfplaats van de koninklijke familie van Pruisen: de Hohenzollerns.

Tussen 1734 en 1742 haalde koning Frederik Willem I, bijgenaamd de Soldatenkoning, Nederlandse werklieden naar Potsdam die daar een wijk aanlegden in Nederlandse stijl; de wijk wordt Holländisches Viertel (Hollandse wijk) genoemd. In tegenstelling tot de wens van de opdrachtgever, bleef de vorming van een Nederlandse kolonie uit. Hongaarse arbeiders trokken vaak na leegstand in de huizen. De wijk bestaat nog steeds en is een toeristische trekpleister.

Kurfürstendamm

De Kurfürstendamm/Kudamm is de grootste winkelboulevard in Berlijn. De straat is breed opgezet met gescheiden rijbanen en een groenstrook middenin. De winkelstraat is gelegen in het stadsdeel Charlottenburg. Aan het begin van de twintigste eeuw ontstond levendig commercieel en cultureel centrum in het Neuer Westen rond de Kurfürstendamm en de Tauentzienstraße, waar zich het Kaufhaus des Westens vestigde.

Fernsehturm

De toren is 368 meter hoog en daarmee het hoogste gebouw van de stad. De toren staat bij de Alexanderplatz en in voormalig Oost-Berlijn. De toren is gebouwd tussen 1965 en 1969 met hulp van Zweedse ingenieurs. De toren bestaat uit een betonnen mast met daarin twee liftschachten. Bovenop het betonnen deel bevindt zich een bol bedekt met plaatstaal met daarin het uitzichtplatform en een restaurant. Bovenop de bol staat een rood-witte televisie-antenne.

De Fernsehturm is vanuit de meeste punten in Berlijn te zien. Op 203 meter hoogte bevindt zich het uitzichtplatform. Bij goed weer kan men tot 40 km ver kijken. Boven het uitzichtplatform bevindt zich een restaurant dat langzaam ronddraait. Het restaurant draait in een half uur geheel rond. De televisietoren is een populaire attractie voor toeristen en er staan vaak lange wachtrijen om naar binnen te kunnen. De toren is het gehele jaar door geopend voor bezoekers. De lift waarmee de bezoekers naar boven kunnen gaat in 40 seconden van beneden naar boven.

Reichstag

Bekijk Berlijns meest indrukwekkende moderne architectuur op een van het parlementaire kwartier en leer hoe de Duitse hoofdstad in de afgelopen jaren is veranderd.

Bijzonder aan de huidige Reichstag is de futuristische koepel, die eind jaren 90 ontworpen door Sir Norman Foster. De oorspronkelijke koepel was tijdens bombardementen verwoest en de ontwerper wilde een koepel die stond voor transparantie van de democratische staat. En dat is met dank aan het gebruik van staal en veel glas zeker gelukt.

Indrukwekkend is de koepel als je hem bekijkt, maar zeker ook als je hem in cijfers uitdrukt:

Gezien vanaf het terras van de Reichstag is de koepel maar liefst 23,5 meter hoog. Hiermee komt de totale hoogte van het parlementaire gebouw op 54 meter uit.

· De Reichstag-koepel heeft een doorsnee van 40 meter, waarvan alleen al het gat bovenin een diameter heeft van 10 meter. Voor de bouw van enkel de koepel is 3.000 m² glas en 900 ton staal gebruikt.

· Aan de koepel werd zo’n 600.000.000 Duitse Mark gespendeerd. Dit is ongeveer € 300.000.000,-. Een flinke investering!

De Reichstag-koepel is niet enkel gebouwd als symbool of architectonisch hoogstandje, het heeft ook nog echt een functie. De plenaire vergaderzaal (waar het parlement regelmatig samenkomt) wordt voorzien van zonlicht en frisse lucht middels de koepel. Hiervoor zijn er op de trechtervormige koker in het midden van de koepel 360 spiegels gemonteerd als lichtbrekers. De lamellen aan één kant van de koepel moeten verblinding voorkomen.

Video-impressie Berlijnexcursie 2015

Excursie Berlijn 2015

  • Het arrangement Excursie Berlijn is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    M.G. Jansen Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2023-10-30 13:47:51
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Deze website geeft je een overzicht van de excursie naar Berlijn!
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Excursie Berlijn 2015
    https://youtu.be/_YBpcKmZ7Zs
    Video