Gezondheid blok 1.05

Gezondheid blok 1.05

ziek of gezond

Welzijn en gezondheid zijn niet hetzelfde. Een gezond dier is niet ziek. Dat is belangrijk, maar niet genoeg voor een fijn en gelukkig leven. Voor het welzijn van het dier zijn bijvoorbeeld ook aandacht en ruimte nodig. Als er iets mis is met het welzijn, heeft dat invloed op de gezondheid en andersom.  

 

Soms zie je snel dat er iets mis is met een dier. Kale plekken op de vacht, verkleuringen, wondjes en een onregelmatige gang zijn duidelijke signalen. Maar soms is het ook lastiger. Als een dier traag en suffig is, bijvoorbeeld. Je weet niet altijd hoe een dier normaal is, dus is er iets aan de hand of niet? Hoe je dat ziet, leer je in deze les.

Gezondheid en welzijn

In deze module kijken we naar de gezondheid van dieren. Gezondheid is belangrijk, maar niet voldoende voor een goed leven van een dier. Er zijn vier welzijnsindicatoren die we gebruiken om de situatie van dieren te beoordelen:

Gezondheid: een gezond dier heeft geen ziektes, verwondingen of infecties.  

Natuurlijk gedrag: een dier moet zich kunnen gedragen op een manier die bij de soort past. Er moet ruimte zijn om te rennen, vliegen of spelen. Sociaal gedrag met soortgenoten en mensen is belangrijk. Dieren raken gestrest als de omgeving niet voorspelbaar is of als ze geen controle hebben over de omgeving.  

Goede voeding: het juiste voer, niet te veel, niet te weinig, op de juiste manier en op de juiste tijdstippen aangeboden. Dit is natuurlijk allemaal afhankelijk van de soort en het individuele dier.  

Goede huisvesting: de juiste huisvesting is comfortabel. Er is genoeg ruimte, er is een goed klimaat en het dier kan er lekker liggen en rusten. Speeltjes en andere verrijking zijn ook goed voor het dier.  

 

Observeren op afstand

Als je een dier vastpakt, er tegen praat of er iets anders mee doet, dan reageert het dier op jou. Dat is niet altijd goed: soms wil je weten hoe het dier zich uit zichzelf gedraagt. Je observeert dan op afstand. Dat betekent dat je het normale gedrag van het dier zo min mogelijk verstoort. Je bent zelf rustig en op de achtergrond en je kijkt wat het dier doet in zijn eigen omgeving.  

Om goed te beoordelen of een dier zich vreemd gedraagt, moet je weten wat normaal is voor een dier. Dat is natuurlijk voor elke diersoort en zelfs voor elk dier verschillend. Zorg daarom dat je weet wat bij de soort hoort en dat je weet hoe dit dier zich normaal gedraagt.  

Als je het gedrag van een dier goed wilt observeren, kun je een ethogram gebruiken. Dat is een schema met alle gedragingen waar je op kunt letten.  

 

Observatie dichtbij

De dingen die je niet op afstand kunt observeren, kun je van dichtbij bekijken. Daarbij maak je contact met het dier, raak je het aan en pak je het soms vast. Het is dan belangrijk dat je het dier op het gemak stelt. Benader het dier daarom op de juiste manier. Dat is bij elke diersoort anders, maar sommige dingen zijn altijd belangrijk: blijf zelf altijd rustig, hoe het dier ook reageert. Als je een dier aait, strijk dan altijd met de haren mee.

Om de resultaten van het onderzoek later te kunnen gebruiken, moet je ze noteren. Dat doe je in een schema of checklist. Deze verschillen per diersoort: sommige dieren hebben bijvoorbeeld een gebit of nagels waar je naar kunt kijken, andere niet. Sommige dieren maken geluiden, andere niet.  

Colofon

Het arrangement Gezondheid blok 1.05 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
corine Luttikholt-Harkink Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2023-07-01 17:44:56
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
In dit blok gaan we kijken naar de gezondheid van hond/kat. We gaan een gezondheidscontrole uitvoeren en kijken welke verschillende gezondheidsproblemen er bij bepaalde hondenrassen veel voorkomen. Daarnaast wordt er een stukje herhaald uit het eerste blok over het bottenstelsel en spijsverteringskanaal.
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 0 minuten

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open